АДИТИВИ - ОТРОВИ ИЛИ НЕ: Шта значе Е-ознаке на етикетама СУХОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА? (УПУТСТВО)
Купујете сухомеснате производе, а не читате декларације?
АДИТИВИ: Шта је отров, а шта не?
- Е412 гуар гума: мучнина, грчеви у стомаку, снижава ниво холестерола
- Е407 карагенан: узрокује чир
- Е302 калцијум-аскорбат: узрокује стварање камена у бубрегу
- Е250 натријум-нитрит: потенцијални канцероген, у желуцу ствара нитрозамине, хиперактивност код деце
- Е450 дифосфати: ремети равнотежу воде у организму
- Е301 натријум-аскорбат: узрокује иритацију коже
Када купујете сухомеснате производе на граме, у супермаркетима нећете добити декларацију на увид, тако да је немогуће да знате шта они садрже.
СРПСКА ТУГА: Радници у Идеи не могу да купе ни кифлу за топли оброк, али то није све! (ФОТО)
Други проблем је тај што велики произвожачи на својим сајтовима, на којима рекламирају производе, немају истакнуте декларације, па купци ни на тај начин не могу да се информишу и приреме за куповину пре одласка у радњу. Још горе је што за неке производе, попут виршли и различитих врста кобасица које се продају само у ринфузу, грађани уопште не могу да провере шта оне садрже јер на њима ни нема декларације.
Мирослав Стојшић, бивши начелник републичке ветеринарске инспекције, истиче да међу 3.000 адитива и емулгатора, који се користе у прехрани, има и оних који су штетни за здравље и потенцијално канцерогени.
КАФЕЏИЈЕ НАС КРАДУ У 80 ОДСТО СЛУЧАЈЕВА: Ову ствар ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ да не испаднете ОВЦА
-Требало би за сваку индустрију посебно, почев од месне и млечне па до кондиторске, направити листу адитива који нису штетни по људско здравље. Примера ради, Е470 је карагенал који је потенцијално опасан јер може проузроковати настанак карцинома дебелог црева. Он је раније постојао само у прашкој шунки у количини 0,8 одсто, а данас га има у паштетима, виршлама, саламама, кобасицама. Нитрит Е250 је дозвољен у дози 0,001, али је проблем што у Србији нико не контролоише да ли се он употребљава у дозвољеној мери. Велике дозе су опасне јер у комбинацији са амино-киселинама постају канцерогени - каже Стојшић.
ОТВОРИТЕ ЧЕТВОРО ОЧИЈУ! Купио је пиво у Роди и кад је дошао кући ЗАПРЕПАСТИО СЕ! (ФОТО)
Групе емулгатора:
- Е200-Е290: конзерванси
- Е400-Е495 средство за згушњавање
- Е500-Е585: средства против згрушавања
- Е620-Е640: вештачке ароме
- Е900-Е1512: вештачки заслађивачи
Зоран Николић, председник Националне организације за заштиту потрошача (НОПС) каже да је произвођач дужан да и на витрини изложи декларацију.
-Проблем је у томе што потрошачи немају извора јер дана није могуће наћи производ без адитива. Такође, не знамо количину адитива које производи садрже. Једино што могу да саветујем потрошаче да се уздрже од великог конзумирања штетних производа и да буду информисани. Саветујем компаније да на сајту објаве декларације производа како би потрошачи могли да се припреме за куповину, јер је то друштвено одговорно пословање - истиче Николић.