Гости ће бити одушевљени овом салатом од лигања
Топла или хладна, фантастичним укусом доминираће вашом трпезом!
Потребно је:
- 700г свежих лигања
- 200г салате (зелена салата, рукола, матовилац)
- 80г панцете
- 1дл маслиновог уља
- 0,5 дл аћета балзамика (сирће са босиљком)
- 2 кашичице мешавине зачина
- со и бели бибер по потреби
- 50г пармезана (сецканог на листиће)
Припрема:
Засладите се - ПОЂИТЕ ТРАГОМ КИНЕСКИХ МУДРАЦА: Испохујте банане!
Лигње очистити, испраие и уздужно исећи на пола на оној страни где се налазила кост. Унутрашњу страну лигања добро очистити. Ако су лигње веће, одстранити им кожицу. Зарезати их лагано оштрим ножем (али не до краја) да изгледају попут мрежице. Исецићи их уздужно на резанце. Салату опрати и добро процедити (ако користите зелену салату, исеците је на врло танке резанце) и сложити на тањире.
У тигању на загрејаном маслиновом уљу добро пропржити панцету исечену на танке резанце. Додати лигње, мало соли и мешавину зачина. Промешати, скинути с ватре и ставити у дубљу посуду.
Прелити их сирћетом и оставити да стоје 5-7 минута. Након тога лигње распоредити преко салате, залити с мало соса, побиберити и декорисати листићима пармезана.
Уколико желите да се објави неки ваш рецепт, занима вас како се нешто спрема или имате неко питање из области гастрономије - пошаљите поруку на нашу званичну Facebook страну!