Интегрални вс бели пиринач
Који је заправо здравији и бољи?
Генерално, важи неписано правило да су интегралне ствари боље, па самим тим и интегрални, жути пиринач. Међутим, како каже др Рајан Ендрус ово и није баш тачно.
"Многи нутриционисти проглашавају бели пиринач, кромпир, тестенину, бели хлеб и сличне намирнице, лошим. Ипак, чињеница је да ове намирнице представљају проблем само уколико их превише користите, што се углавном догађа ако их комбинујете са сланим, масним и зачињеним сосевима", каже Ендрус.
Интегрални пиринач је нутритивно вреднији, садржи више протеина, влакана, више масноће (самим тим и више калорија - без бриге, ово су здраве калорије), више минерала и витамина Б комплекса.
Ипак, ни бели пиринач није у потпуности нездрав, како га углавном представљају. Он је и даље много бољи избор од стандардног белог хлеба.
Заправо, закључак је да су обе врсте здраве, само наравно, уколико их умерено користите.
Прочитајте и: Ове намирнице штите кости
Намирнице које ће вас учинити паметнијим
Намирнице које избацују отрове из вашег тела