Како спречити надутост стомака?
Нека храна се тешко вари у желуцу што уме да узрокује непријатан осећај надимања стомака. Прочитајте шта га изазива и како можете да га ублажите.
До надимања могу довести:
Стрес – дигестивни тракт осети сваку нервозу, када дође до тога, чај од нане ће вам помоћи да смирите стомак.
Махунарке – Грашак, пасуљ, боранија и соја су најпознатији изазивачи гасова па их треба умерено користити.
Слаткиши – дигестивни тракт може да свари само део фруктозе што проузрокује ослобађање гасова. Конзумирајте мање порције воћа или две кашичице меда дневно или пола чаше сока.
Соли – Натријум који се налази у соли нам је неопходан али је га је потребно узимати само у малим количинама управо јер је узрочник надимања. Највише га има у пилећој супи, прерађевинама од меса, соја сосу и сиревима.
Млечни производи – Уколико сте интолерантни на лактозу можете осетити надимање након конзумирања млечних производа. Ако је то случај, најбоље би било да пређете на намирнице без лактозе или да “истренирате” свој дигестивни тракт да вари лактозу тако што ћете пар пута дневно, током три-четири недеље, узимати мању дозу млечних производа.
Газирани напици
Како би спречили или ублажили надутост можете користити:
- свеж краставац
- грожђе
- тиквице
- беланце
- хладну кафу
- чај од нане
(stetoskop.info, novosti.rs)