Kako sprečiti nadutost stomaka?
Neka hrana se teško vari u želucu što ume da uzrokuje neprijatan osećaj nadimanja stomaka. Pročitajte šta ga izaziva i kako možete da ga ublažite.
Do nadimanja mogu dovesti:
Stres – digestivni trakt oseti svaku nervozu, kada dođe do toga, čaj od nane će vam pomoći da smirite stomak.
Mahunarke – Grašak, pasulj, boranija i soja su najpoznatiji izazivači gasova pa ih treba umereno koristiti.
Slatkiši – digestivni trakt može da svari samo deo fruktoze što prouzrokuje oslobađanje gasova. Konzumirajte manje porcije voća ili dve kašičice meda dnevno ili pola čaše soka.
Soli – Natrijum koji se nalazi u soli nam je neophodan ali je ga je potrebno uzimati samo u malim količinama upravo jer je uzročnik nadimanja. Najviše ga ima u pilećoj supi, prerađevinama od mesa, soja sosu i sirevima.
Mlečni proizvodi – Ukoliko ste intolerantni na laktozu možete osetiti nadimanje nakon konzumiranja mlečnih proizvoda. Ako je to slučaj, najbolje bi bilo da pređete na namirnice bez laktoze ili da “istrenirate” svoj digestivni trakt da vari laktozu tako što ćete par puta dnevno, tokom tri-četiri nedelje, uzimati manju dozu mlečnih proizvoda.
Gazirani napici
Kako bi sprečili ili ublažili nadutost možete koristiti:
- svež krastavac
- grožđe
- tikvice
- belance
- hladnu kafu
- čaj od nane
(stetoskop.info, novosti.rs)