Кап млека "убија" делотворност антибиотика?
Немачка организација апотекара саставила листу забрањених намирница.
Мешајући га са жестоким пићем, антибиотик губи своје дејство. Тако и спајајући разне намирнице и антибиотике, проузрокују нежељене ефекте.
Представници Немачке организације апотекара објаснили су да се калцијум из млека у пробавном тракту веже за одређене лекове, стварајући слабије спојеве које крвни систем не може апсорбовати.
Зато, апотекари саветују пацијентима да, након узимања лека, сачекају два сата, па онда могу конзумирати млеко на било који начин.
Не саветује се ни комбинација лекова за висок крвни притисак и слабића. Ова зеленкаста биљка подстиче отпуштање калијума кроз бубреге што доводи до слабљења мишићне масе.
Грејпфрут, у комбинацији са лековима за регулацију холестерола или лекове који се користе после трансплатације органа, никако не би требало узимати.
Немачка организација апотекара упозорава да то хемијски обрађено воће лоше утиче на разградњу лекова у организму што појачава или смањује њихов учинак.
(cafe.ba)