Kap mleka "ubija" delotvornost antibiotika?
Nemačka organizacija apotekara sastavila listu zabranjenih namirnica.
Mešajući ga sa žestokim pićem, antibiotik gubi svoje dejstvo. Tako i spajajući razne namirnice i antibiotike, prouzrokuju neželjene efekte.
Predstavnici Nemačke organizacije apotekara objasnili su da se kalcijum iz mleka u probavnom traktu veže za određene lekove, stvarajući slabije spojeve koje krvni sistem ne može apsorbovati.
Zato, apotekari savetuju pacijentima da, nakon uzimanja leka, sačekaju dva sata, pa onda mogu konzumirati mleko na bilo koji način.
Ne savetuje se ni kombinacija lekova za visok krvni pritisak i slabića. Ova zelenkasta biljka podstiče otpuštanje kalijuma kroz bubrege što dovodi do slabljenja mišićne mase.
Grejpfrut, u kombinaciji sa lekovima za regulaciju holesterola ili lekove koji se koriste posle transplatacije organa, nikako ne bi trebalo uzimati.
Nemačka organizacija apotekara upozorava da to hemijski obrađeno voće loše utiče na razgradnju lekova u organizmu što pojačava ili smanjuje njihov učinak.
(cafe.ba)