Колико се новца дневно ''обрне'' на Ади?
Београд - Када викендом упече 35 степени Целзијуса, вештачко језеро подно Бановог брда, обрне дневно и по 200 милиона динара.
Толико у јеку сезоне оставе Београђани и други посетиоци Аде Циганлије, за кафу, сладолед, грицкалице, пљескавице и забаву на градском мору.
Каса неких кафића и ресторана на Ади Циганлији се напуни до бројке са седам цифара, па је интересовање за закуп било ког радног места сваке године све веће, преносе Новости.
Од апарата за кокице, до сладолед-сандука, преко кафана које запошљавају и до 200 људи - Ада се лети претвара у праву бизнис-зону.
"Најбоље смо пословали претпрошле године, када су дневни пазари били и до десет милиона динара", прича један од угоститеља за Новости.
"Толико смо добро радили, да нисмо могли све да постигнемо са 100 људи, па смо запослили још 70. У потрази за освежењем и забавом, где се улаз не наплаћује и може да се прође релативно јефтино, људи све више долазе на Аду. То што суграђани имају мање пара за друге активности, заправо нама подиже промет".
Кафићи пре свега
У мору пословних шанси које протичу београдским морем, слажу се послодавци, најбоље пролази - угоститељски занат. Већина кафића на Ади Циганлији је под дугогодишњим закупом.
"Имамо уговоре са око 45 угоститељских објеката", каже Тања Трифунов из ЈП “Ада Циганлија”.
"Већина има уговор о закупу на десет година, а неки и изнајмљују другима већ закупљене објекте, па тако шире бизнис. Велико је интересовање и за место за продају кокица, сладоледа, сувенира, а они простор добијају на годину дана јавним конкурсима".
"Најбоље зарађују кафићи, али они знају да, са једном добром сезоном, морају уштедети новац за три евентуално лоше".