Обогатите организам кокосовим брашном
Кокосово брашно побољшава здравље костију, функције нервног система и одржава оптималан ниво шећера у крви.
Верујемо да често нисте имали прилику да у домаћинству користите кокосово брашно, али ваше здравље би се подигло на виши ниво, првенствено због богатих састојака које садржи, али и посебних техника спремања.
Кокосово брашно је меко брашно и прави се од осушене кокосове пулпе. Као што можете сами да направите домаће кокосово млеко, такође и брашно од кокоса можете направити у ваша четири зида.
Кокосово брашно има широку примену у дијетама без житарица, као што су палео дијета, ГАПС дијета (она подразумева избацивање неких врста угљених хидрата) и у свим оним оброцима где може бити адекватна замена брашну на бази житарица, јер не садржи глутен и богато је протеинима.
Процес стварања почиње пресипањем кокосове пулпе, при чему њени крупнији делићи остају и они се суше на ниској температури и мељу док се не претворе у ситан прах погодан за печење.
Поред високог нивоа протеина који садржи, кокосово брашно богато је и лауринском киселином, која има улогу у јачању имунолошког система, унапређивања функције штитне жлезде и побољшавања здравља коже.
Изразито је богато манганом уз помоћ ког искоришћавате холин и биотин (нутријенте који се налазе у јајима), витамин Ц и Б1. Манган побољшава здравље костију, функције нервног система и одржава оптималан ниво шећера у крви.
Кокосово брашно се не би смело потапати, јер поред свих својих предности, садржи и фитате који убијају сваки ефекат повезивања минерала. Брашно се веома лако упија и потребна је врло мала количина за успешно спремање јела.
Оно је густо и суво, па је свака храна која се спрема са кокосовим брашном обично густа и сува, али то можете избећи тако што ћете у смесу додати више јаја.
Прочитајте и: Кокосово уље у сврхе лепоте