Obogatite organizam kokosovim brašnom
Kokosovo brašno poboljšava zdravlje kostiju, funkcije nervnog sistema i održava optimalan nivo šećera u krvi.
Verujemo da često niste imali priliku da u domaćinstvu koristite kokosovo brašno, ali vaše zdravlje bi se podiglo na viši nivo, prvenstveno zbog bogatih sastojaka koje sadrži, ali i posebnih tehnika spremanja.
Kokosovo brašno je meko brašno i pravi se od osušene kokosove pulpe. Kao što možete sami da napravite domaće kokosovo mleko, takođe i brašno od kokosa možete napraviti u vaša četiri zida.
Kokosovo brašno ima široku primenu u dijetama bez žitarica, kao što su paleo dijeta, GAPS dijeta (ona podrazumeva izbacivanje nekih vrsta ugljenih hidrata) i u svim onim obrocima gde može biti adekvatna zamena brašnu na bazi žitarica, jer ne sadrži gluten i bogato je proteinima.
Proces stvaranja počinje presipanjem kokosove pulpe, pri čemu njeni krupniji delići ostaju i oni se suše na niskoj temperaturi i melju dok se ne pretvore u sitan prah pogodan za pečenje.
Pored visokog nivoa proteina koji sadrži, kokosovo brašno bogato je i laurinskom kiselinom, koja ima ulogu u jačanju imunološkog sistema, unapređivanja funkcije štitne žlezde i poboljšavanja zdravlja kože.
Izrazito je bogato manganom uz pomoć kog iskorišćavate holin i biotin (nutrijente koji se nalaze u jajima), vitamin C i B1. Mangan poboljšava zdravlje kostiju, funkcije nervnog sistema i održava optimalan nivo šećera u krvi.
Kokosovo brašno se ne bi smelo potapati, jer pored svih svojih prednosti, sadrži i fitate koji ubijaju svaki efekat povezivanja minerala. Brašno se veoma lako upija i potrebna je vrlo mala količina za uspešno spremanje jela.
Ono je gusto i suvo, pa je svaka hrana koja se sprema sa kokosovim brašnom obično gusta i suva, ali to možete izbeći tako što ćete u smesu dodati više jaja.
Pročitajte i: Kokosovo ulje u svrhe lepote