Ознојена флаша је показатељ да ће вам се пиво брже загрејати
Закључак је следећи - кад имате ознојену и суву флашу пива, пијте прво из влажне јер се брже греје.
"Конобар, може једно пиво, ал да буде ознојено?"
Већина воли хладно пиво из влажне лименке. Међутим, дуже задржавање росних капи на чаши, флаши или конзерви зна да буде погубно за драго нам пиво.
Капи које се стварају кондензацијом ослобађају топлоту и загревају хмељни напитак. Зато ће пиво бити хладније када је суво време, него када је влажно.
- Зато је најважнија ствар због чега су лименке добре то што процес кондензације задржава на спољашности конзерве - каже Дејл Дарен, професор на Универзитету у Вашингтону, коаутор истраживачког рада о повезаности загревања и степена влажности ваздуха.
Прочитајте и:
'Ладно пиво за три минута!
Направите пиво у својој кући (ВИДЕО)
Кригле које пиво чине бољим
Дакле, пивопије би ваљало да живе у сувљим деловима света, а морали би да избегавају влажније - на пример, у најтоплијем и највлажнијем дану у граду Дарану у Саудијској Арабији, пиво ће за пет минута само због кондензације бити топлије за око 9 степени.
Дејл Дарен је, преноси washington.edu, истраживање отпочео пре неколико година јер је сматрао да постоји мало примера за грејање кондензовањем, за разлику од супротног процеса - хлађења испаравањем.
Зато, кад следећи пут кренете на пиво, обавезно понесите са собом крпу за брисање флаше - да се хмељни напитак што мање греје!