Појачана контрола хране у Србији, нема бојазни од листерије
БЕОГРАД - Храна која је подложна могућем развоју бактерије листерије ће се појачано контролисати у Србији у наредном периоду, а потрошачи би требало да обрате пажњу на начин на који конзумирају одређену храну, изјавила је начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство Тамара Бошковић.
Македонски медији пренели су да су у тој земљи преминуле четири особе које су се заразиле бактеријом.
Бошковић је рекла да у Србији постоји строга контрола увоза хране животињског порекла и да се свака пошиљка контролише, а да је листерија једна од главних патогена који се испитују те нема бојазни да би могла да буде увезена заражена храна.
"Храна која је подложна расту листерије ће се појачано контролисати у наредном периоду, нарочито када су у питању сиреви, барене и ферментисане кобасице, производи од рибе, неке врсте поврћа...", рекла је Бошковић.
Она је додала да би произвођачи морали појачано да контролишу како сирове, тако и готове производе будући да се та врста бактерије може одржати у различитим условима.
Такође је саветовала потрошачима да обрате пажњу, односно да не једу сирово или недовољно печено месо, већ искључиво термички обрађену храну, као и добро опране намирнице.