ЂАЦИ "ЛУДЕ" ЗА ОВИМ ЗАНИМАЊЕМ: Мами их добра зарада, али и пример ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ звезде
Добра плата, сигуран посао и могућност да путују по свету три су пресудне ствари због којих се ђаци одлучују баш за ову професију и то у великом броју.
Професија кувара је тренутно једна од најпопуларнијих занимања међу средњошколцима. За једно место на куварском смеру у 90 школа широм земље ове године конкурише чак 6 ђака.
Угоститељско-туристичка школа у Београду, која током актуелног уписа прима сто ђака на овај смер, добила је више од 600 пријава на тек састављеним листама жеља.
Помама због великих кулинарских звезда
Према мишљењу стручњака, ова помама за куварима настала је због појаве великих кулинарских звезда попут Џејмија Оливера, али и чињенице да за ову професију има посла и то добро плаћеног.
Директорка угоститељско туристичке школе у Београду, Сенка Пантић каже да није тајна да су смерови за кување и кулинарске техничаре најпопуларнији међу малим матурантима и да ове године за њима влада велико интересовање.
"Прошле године смо уписали два одељења кулинарских техничара и једно одељење кувара, што је укупно 100 ђака. Међутим, на сваки смер могли смо да упишемо бар по још два цела одељења, толико смо имали заинтересованих ученика", наводи Сенка Пантић за Информер.
Кувари не чекају на посао и одлично су плаћени
Школа ће због огромног интресовања затражити од Министарства просвете одобрење за додатни упис.
"Кувари без проблема долазе до посла и код нас и у свету. Ово је веома популарно занимање, које све више добија на значају. Томе је свакако допринео одличан маркетинг који од кувара прави светске звезде, попут Џејмија Оливера. Наши ђаци прате ове емисије и они вероватно сањају о свесткој слави", истиче Сенка Пантић.
Професор гастрономије Природно-математичког факултета у Новом Саду и бивши директор ове школе Миљанко Протић каже да ђаци желе да заврше школе за куваре, јер до посла долазе чим добију диплому.
"Ми смо имали дуално образовање још пре две деценије. Наши ђаци иду на праксу од првог дана, послодавци могу да примете најбоље међу њима, а онда их запошљавају чим добију диплому. Наши кувари без проблема иду у Русију, Америку, Енглеску, на Црногорско приморје, у Словенију", наводи Портић.
Дугогодишњи шеф кухиње "Интерконтинентала" и професор кулинарства у Првој приватној угоститељској школи у Београду, Стамбол Гештамов каже да су три ствари најпривлачније ђацима када доносе одлуку да се школују за кувара, добра плата, сигуран посао, могућност да путују по свету.
"Сви моји ученици данас су шефови или заменици у најпознатијим светским хотелима, на најелитнијим крузерима, у разним амбасадама, у Србији и у свету. Запошљавају их светске звезде, има их и у Холивуду, Дубаију, Француској, Грчкој", прича Гештамов који је кувао за Тита, Индиру Ганди, Џимија Картера, Орсона Велса и друге познате личности.