Шта МОРАТЕ да знате пре него што поново искористите ту пластичну флашу
Ако је само напуњена водом, зашто је тако лоше опет употребити пластичну флашу, а да је не оперете? Тачније, када сте задњи пут опрали ту флашу?
Журнал "Працтицал Gastroenterology" је објавио савете стручњака који кажу да произвођачи флаширане воде нису предвидели да се те флаше користе више пута зато што вишеструко коришћење доводи до оштећења на њима. У ова оштећења се завлаче бројне бактерије.
Те бактерије су некад и већа опасност по здравље од хемикалија из пластике.
Студија из 2002. године канадског "Јоурнал оф Public Health", са Универзитета у Калгарију објавила је резултате на 76 узорака пластичних флаша које су користили школарци. Неке од њих су коришћене месецима без прања. Открили су како се на две трећине узорака налазе бактерије у већим количинама, вероватно због прљавих руку, места држања, уношења у прљаве просторије...
Кејти Рајан, једна од вођа истраживања, сматра како су флаше савршене за раст бактерија, погодује им влага, температура, заостала прљавштина и оштећења. Оне изазивају мучнину, вртоглавицу, повраћање, пролив...
Ако мислите да ће помоћи прање топлом водом, ручно или у машини, размислите опет. Професор Универзитета у Синсинатију, Скот Белчер, тврди да ће загревање само помоћи хемикалијама да лакше "мигрирају" из пластике.
Ипак, то не значи да је ваша флаша неупотребљива. Можете смањити дужину њеног коришћења на неколико дана и редовно је прати (мало сапуна и не претерано топле воде уз темељито испирање). Уколико можете да дођете до стаклене флаше, тим боље. Мада, никада не можемо знати какви се адитиви и хемикалије додају током њихове производње, преноси Huffington Пост.
Прочитајте и: