Тирамису
Овај једноставни и брзи колач прави је избор ако волите лагана слатка освежења.
Потребно:
- 400г пишкота
- 500г маскарпонеа
- 3 јајета
- 150г шећера
- 1 ванилин шећер
- рендана кора поморанџе
- 2 супене кашике рума или неког другог алкохола (по избору)
- 2 кафене кашичице еспресо кафе
- какао
Припрема:
Маскарпоне мутите док не постане потпуно кремаст, па постепено додајте ванилин шећер и рендану кору поморанџе. Жуманца умутите са шећером и пажљиво додајте у сир.
Беланца умутите у чврст шне и мало по мало додајте у смесу са сиром непрекидно мешајући.
Смесу покријте пријањајућом фолијом и ставите у фрижидер.
Кафу помешајте са likerom и у то потапајте пишкоте, па их ређајте у суд у коме желите да правите колач. На пишкоте нанесите крем и одозго поспите какао. Затим нанесите још један слој пишкота, па крем и какао – док не утрошите састојке. Ређање завршите слојем крема.
Колач ставите у фрижидер на неколико сати, мада је најбоље да цео дан ″прележи″.