Увек сте бацали љуске од јаја? Никад више после овог текста
Калцијум има многобројне важне функције у функционисању организма. Поред тога што ствара коштану масу и спречава остеопорозу, калцијум нормализује рад мишића и нервног система, регулише откуцаје срца, омогућава згрушавање крви и побољшава сан.
Осим тога, важан је за рад имунолошких ћелија, као и за здраву кожу и косу.
Фактори који црпе калцијум из организма су бројни, а то су пре свега превише седења, кафа, алкохол и газирана пића. Мањку калцијума су посебно склоне труднице и жене у менопаузи, старији мушкарци као и све особе које пате од дигестивних поремећаја.
Љуска јајета сајтоји се од 90 посто калцијума и најбољи је природни извор тог минерала. Тело га лако апсорбује јер је љуска јајета по хемијском саставу готово идентична људским костима и зубима.
У већим дозама не само да лечи симптоме мањка калцијума и зауставља развој остеопорозе, већ помаже и против високог холестерола и повишеног крвног притиска, а такође и подстиче коштану срж на производњу крвних ћелија.
Осим тога, љуска јајета садржи гвожђе, бакар, манган, цинк, флуор, фосфор, хром и молибден. Због тога многи стручњаци препоручују млевену љуску јајета као природну и врло делотворну допуну калцијума. Зависно од животне доби, препоручена дневна доза је 1,5 до 3 грама млевене љуске јајета.
Штитна жлезда
Љуске од осам јаја добро опрати, осушити, здробити, прелити соком од два лимуна и оставити у фрижидеру неколико дана. Када се љуске отопе, течност процедити и помешати са литром ракије и килограмом меда. Оставити да одстоји седам дана пре употребе. Конзумирати по једну кашичицу два до четири пута дневно после јела.
Гастритис, чир
Кашику млевених љуски јаја помешати са кашиком шећера и кашиком млевеног мускатног орашчића. Узимати 20 дана, три пута дневно по једну кашичицу.
На врх ножа млевених љуски јаја помешати са две кашике лимуновог сока. Кад се љуске отопе у соку, додати децилитар топлог млека. Узимати два пута дневно, ујутру на празан желудац и увече пре спавања.
Јачање организма и чишћење крви
Љуске од четири или пет јаја добро опрати, здробити и ставити у три литре воде. Воду са љускама чувати у фрижидеру до седам дана и користити као воду за пиће. Дневно узимати две до три чаше ове воде са мало лимуновог сока.