Uvek ste bacali ljuske od jaja? Nikad više posle ovog teksta
Kalcijum ima mnogobrojne važne funkcije u funkcionisanju organizma. Pored toga što stvara koštanu masu i sprečava osteoporozu, kalcijum normalizuje rad mišića i nervnog sistema, reguliše otkucaje srca, omogućava zgrušavanje krvi i poboljšava san.
Osim toga, važan je za rad imunoloških ćelija, kao i za zdravu kožu i kosu.
Faktori koji crpe kalcijum iz organizma su brojni, a to su pre svega previše sedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Manjku kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i sve osobe koje pate od digestivnih poremećaja.
Ljuska jajeta sajtoji se od 90 posto kalcijuma i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Telo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.
U većim dozama ne samo da leči simptome manjka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze, već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska, a takođe i podstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.
Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mlevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo delotvornu dopunu kalcijuma. Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mlevene ljuske jajeta.
Štitna žlezda
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižideru nekoliko dana. Kada se ljuske otope, tečnost procediti i pomešati sa litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana pre upotrebe. Konzumirati po jednu kašičicu dva do četiri puta dnevno posle jela.
Gastritis, čir
Kašiku mlevenih ljuski jaja pomešati sa kašikom šećera i kašikom mlevenog muskatnog oraščića. Uzimati 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašičicu.
Na vrh noža mlevenih ljuski jaja pomešati sa dve kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mleka. Uzimati dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče pre spavanja.
Jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu sa ljuskama čuvati u frižideru do sedam dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dve do tri čaše ove vode sa malo limunovog soka.