Водопија - биљка која замењује кафу, а лечи дијабетес и главобољу
Богата витаминима, минералним солима и инулином, право је откриће за лечење многих проблема и болова који се јављају, попут малокрвности, главобоље, обољења јетре и чира на желуцу.
Ова мање позната биљка лековита својства има захваљујући инулину који садржи, као и витаминима К, П, Б, Ц, али и митералне соли. Иако се сваки део биљке може искористити у разне лековите сврхе, најчешће се употребљава корен, који је, за разлику од других биљака, здравији кад је сув него као свеж.
Како изгледа?
Назива се још цикорија или женетрга. Цветови су најчешће плаве, али могу бити и беле или ружичасте боје. Има вретенасти дуг корен и може да нарасте до 1м. Водопију је могуће наћи скоро свуда, на ливадама, поред пута или у близини кућа. Његово сакупљање углавном се врши на јесен, јер тада има највећу количину инулина (полисахарида који склдишти енергију) и горких гликозида (органских једињења).
Дејство
Углавном се користи у народној медицини за лечење обољења јетре, као и против малокрвности. За јачање организма употребљава се сок свежег надземног дела биљке. Водопија се користи и код пролива, дијабетеса и болова у грлу, као и код чирева. Она помаже и код упорних главобоља тако што се од свежих листова направи сок и помеша са мало винског сирћета и ставити као облог на главу. Свеж сок је значајан и против опадања косе, тако што се утрља у коре.
Ова лековита биљка користи се и као замена за кафу, тако што се корен испече и самеље у прах, а затим скува, процеди. Одлична је замена за напитак препун кофеина и осталих штетних састојака по здравље. Многи су некада мешали омер корена водопије и кафе како би добили белу кафу.
Примена
Од ове мање познате биљке могуће је направити чај, салату, сок, па чак и вино. Вино настаје мешавином једне кшике свих делова биљке са пола литра белог вина и десетоминутним кувањем. Сматра се да је делотворније од чаја који се спрема на исти начин, само што се уместо вина додаје вода. Дневно се препоручује литар чаја. Повољно делује и на дух, јер лечи хипохондрију и омогућава миран сан.
Салата се спрема од свежих листова и маслиновог уља, мада их је могуће и пржити због лепшег укуса, док је за сок потребно исцедити сваки свежи део биљке и једну кашику помешати са чашом воде. Пију се 2-3 шољице дневно.