Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕМИШЉАЛИ СТЕ СЕ? Ево 7 разлога ЗАШТО (НЕ)ТРЕБА да купујете КИНЕСКЕ мобилне телефоне!

22.08.2018. 09:24
mobilni telefon
мобилни телефон / Извор: Профимедиа

Некада треба добро размислити!

Кинески телефони су веома популарни у последње време, пре свега због цене уређаја. С развојем кинеске индустрије, све више се сусрећемо са кинеским брендовима, па се поставља питање да ли се исплати куповина кинеског телефона? Постоји сигурних 7 разлога зашто (не) треба купити кинески телефон, а одлука је на вама.

Од Walkmana до Гаме Boya... Ово су култни технолошки преокрети по којима памтимо осамдесете!

mobilni telefon
мобилни телефон / Извор: Профимедиа

Ако вам је ово активирано ОЧЕКУЈТЕ ВЕЋИ РАЧУН! Није довољно само да искључите интернет у иностранству

Када говоримо о кинеским смартфонима, ту пре свега мислимо на моделе брендова који нису толико заступљени у Србији, већ су и даље егзотика. Док су Леново или Huawei већ одавно присутни са својим представништвима и моделима који се продају путем мобилних оператера, постоје многи други брендови који тек требају да заслуже наше поверење. Ту пре свега мислимо на Xiaomi, ОнеПлус, Oppo, Меизу, ЛеТВ… Они тек треба да изграде свој имиџ како би потрошачи почели да их разликују, пише ПЦ Press.

1. Цена 

Уколико сте у потрази за телефоном, сигурно сте до сада налетели на неки од "Кинеза" који вам је пажњу скренуо пре свега својом ценом. Оно што је заједничка особина за скоро све кинеске моделе је ниска цена за коју се добија често фантастичан хардвер. Док тако гледате телефон који кошта 150 евра, а здрав разум вам говори да не сме да буде јефтинији од 350, оправдано је размишљање у чему је цака. Први одговор је пре свега – ниска цена рада. Постоји разлог зашто се iPhone склапа у Кини а не у Америци, јер би у том случају телефон коштао преко 3000 евра. Друга ствар је квалитет хардвера. 

2. Квалитет 

Иако нису сви кинески смартфон брендови исти, већина нуди одличан хардвер за малу цену – бар на папиру. Тешко је одолети телефону који има дупло више РАМ-а, језгара на процесору, мегапискела на камери и места за складиштење података од конкуренције. И док је поједини модели заиста имају одличне компоненте, треба пажљиво читати шта се добија јер може процесор да има и 32 језгра, али ако је у питање неко смеће које се прегрева неће вам то ништа значити. 

Ако вам је ово активирано ОЧЕКУЈТЕ ВЕЋИ РАЧУН! Није довољно само да искључите интернет у иностранству

Mobilni telefon
Мобилни телефон / Извор: Профимедиа

НЕ ОСТАЈЕ "СЕЕН": Постоје 3 трика како да ПРОЧИТАТЕ ПОРУКУ на Фејсбуку БЕЗ УЛАСКА у њу (ФОТО)

Већ сада се издвајају кинеске компаније које се издижу од локалне конкуренције, па се тако Xiaomi приближио Леново-у и Huawei-ju када је у питању репутација. Уколико се одлучујете за кинески телефон, не журите са избором већ добро проучите хардвер који стиже уз телефон. Искуства корисника у том случају веома значе, јер и најбољи телефон на папиру ништа не вреди ако се прегрева, цркава и генерално не успева да обезбеди обећано.

3. Оперативни систем 

Највећа бољка кинеских телефона је свакако оперативни систем. Многи се тешко навикавају на специфични изглед оперативних система кинеских модела телефона. На страну естетика, њихови оперативни системи нису на добром гласу. Како се поједини модели телефона могу пронаћи само са кинеским оперативним системом, први проблеми постају јасни већ након пар минута од коришћења. Потписник овог текста је имао проблем са Xiaomi Редми 3 телефоном набављеним преко огласа (из Мађарске). 

Проблем је био специфичан за кинеске моделе – брдо непотребног софтвера који успорава систем и Google огласи који искачу док користите апликације. Реч је о кинеском РОМ-у, а проблеми нестају инсталирањем Глобал РОМ-а. Иако је проблем решив (уколико је реч о новијем моделу), тешко се решава путем званичних канала а и диже цену телефона. И док је Xiaomi ушао на српско тржиште па је самим тим могуће доћи до модела званичним путем, многи други телефони су доступни само путем online куповине

Гласовна асистенткиња СИРИ ускоро ће моћи да препозна са ким разговара!

mobilni telefon
мобилни телефон / Извор: Профимедиа

РОК ДО 12. ДЕЦЕМБРА: Важно упозорење! Ваше слике, поруке, аудио снимци на Whats App-u... КАКАВ ШОК!

4. Одсуство Google сервиса 

Кина је позната по томе да апсолутно игнорише Google и његове сервисе. То значи да ћете често имати посла са Андроид телефонима који немају подршку за Google сервисе као што су Google Play, Gmail, Google Chrome… Јасно је да недостатак Google продавнице једноставно није опција уколико користите Андроид телефон (ван Кине) и да ћете имати потешкоћа да нађете у пријатеље из именика на WeChatu или Weibo друштвеној мрежи. 

То нас опет враћа на причу о сређивању оперативног система преко огласа (или у домаћој радиности), што је далеко од plug&play Андроид система где телефон можете да користите након пар минута. Несрећа никад не путује сама, па тако са фаличним софтвером стижу и бројни вируси, па ћете често имати утисак да је оперативни систем смислио неки хакер како би вам тањио живце док вам се кочи телефон.

5. Безбедност 

Јасно је да нико није потпуно безбедан кад се користи паметни мобилни телефон – уколико желите потпуну безбедност, преселите се у шуму и користите само фиксни телефон. Какав год телефон да користите, можете да се опроситите од приватности, само је разлика да ли ће податке скупљати америчка, европска или азијска ИТ компанија иза које (не) стоји држава. Ипак, како нисмо интересантни шпијунским центрима, више нас брине сигурност од вируса, spywarea и осталог ђубрета које уме да искаче са кинеских телефона. 

ОВО МОРАТЕ РАДИТИ: Преко 90 процената Gmail корисника не користи верификацију у два корака

Zbunjen čovke gleda u svoj mobilni telefon
Збуњен човке гледа у свој мобилни телефон / Извор: Профимедиа/илустрација

Ова тастатура нема СЛОВА и БРОЈЕВЕ, а свако би волео да је има! (ВИДЕО)

Ово је легитимна брига, а најсигурнија опција је да бирате телефон са “западним” оперативним системом или чистим Андроидом. Куповина телефона преко интернета обећава софтверску авантуру, јер никад нећете бити сигурни шта ћете добити кад се телефон укључи. У овом случају најсигурније је куповати само познате моделе најпознатијих кинеских компанија. Ипак, ако сте авантуриста, препоручујемо online куповину телефона који је намењен кинеском тржишту. 

6. (Не)поуздана куповина 

Одлучили сте се за телефон, проучили све караткеристике и просто се питате како до сада нисте узели тај телефон који поседује феноменалне техничке спецификације по смешној цени. Такође сте се распитали о квалитету телефона на интернету и испоставило се да га сви хвале. Остаје само један проблем – где купити кинески телефон? Поједине компаније су већ стигле у Србију па је могуће наћи чак и моделе са оперативним системом на српском језику. Ипак, већина модела је и даље доступна само путем интернет куповине.
С једне стране имате локалне огласе где можете да добијете циглу уместо телефона, а можете и да окушате срећу са наручивањем преко Амазона, eBaya или АлиБабе. Постоје шансе да зажалите због куповине на овај начин, јер ако телефон буде оцаририњен и опорезован од уштеде неће бити ништа, чак и да је телефон савршен.

7. Гаранција 

Овде нема много филозофије – уколико вам телефон стиже директно из Кине, можете да заборавите на рекламацију. Поједини домаћи продавци преко огласа ће вам дати кратку гаранцију (око шест месеци) у случају да се поквари, али и то је више изузетак него правило. Уколико телефон купите у некој домаћој продавници телефона, можете да рачунате на гаранцију од две године, иако су често у питању упитне гаранције где у случају квара често дође до расправа и оптужби да је телефон није коришћен правилно и да квар не подлеже гаранцији. Најсигурније је наравно купити од директног представника или преко оператера макар коштао више него преко огласа. 

ИАКО ЈЕ ЗАБРАЊЕН, ГУГЛ ЖЕЛИ ДА ОСВОЈИ КИНУ! Покрећу игрицу на НАЈВЕЋОЈ кинеској друштвеној мрежи!

Mobilni telefon
Мобилни телефон / Извор: Профимедиа

ИСПОВЕСТ ОЧАЈНЕ МАЈКЕ: Уградили смо камеру у ДЕЧИЈУ СОБУ, а онда се мој НАЈВЕЋИ СТРАХ остварио...

Да ли купити кинески телефон? 

На крају се враћамо на почетну дилему – да ли купити кинески телефон? Правог одговора нема, али уколико сте спремни да истражите тржиште, пронађете модел који заиста вреди и поузданог продавца онда свакако треба размислити о куповини. Треба имати на уму да често већ први квар ухвати многе како се кају због куповине јер поправка може да кошта као пола телефона (уколико уопште пронађете сервис који поправља ваш телефон дотичног кинеског бренда). Коначна одлука је свакако на вама, ризик постоји – али се у случају праве одлуке итекако исплати!

Гледате порниће и још вам плаћају за то? Звучи одлично, а ускоро ће бити и МОГУЋЕ! Ево како!

 

Ако имате ову верзију WhatsAppa - добро пазите: Ускоро престаје да ради!
whatsapp

Ако имате ову верзију WhatsAppa - добро пазите: Ускоро престаје да ради!

12.09.2024. 13:38
APPLE НАЈАВИО IPHONE 16: Ево по чему се разликује од претходних модела и колико ће коштати
Iphone 16

APPLE НАЈАВИО IPHONE 16: Ево по чему се разликује од претходних модела и колико ће коштати

09.09.2024. 21:10
Јединствени Galaxy екосистем – Увежите своје уређаје за још већу продуктивност уз помоћ вештачке интелигенције
Galaxy Flip6

Јединствени Galaxy екосистем – Увежите своје уређаје за још већу продуктивност уз помоћ вештачке интелигенције

28.08.2024. 12:08
ДА ЛИ ЈЕ КУПОВИНА НА ТЕМУ ПРЕВАРА? Страхиња је купио 5 артикла за 2.500 динара, а једна ствар га шокирала
Temu

ДА ЛИ ЈЕ КУПОВИНА НА ТЕМУ ПРЕВАРА? Страхиња је купио 5 артикла за 2.500 динара, а једна ствар га шокирала

15.08.2024. 09:31
Ако имате ову верзију WhatsAppa - добро пазите: Ускоро престаје да ради!
whatsapp

Ако имате ову верзију WhatsAppa - добро пазите: Ускоро престаје да ради!

12.09.2024. 13:38
APPLE НАЈАВИО IPHONE 16: Ево по чему се разликује од претходних модела и колико ће коштати
Iphone 16

APPLE НАЈАВИО IPHONE 16: Ево по чему се разликује од претходних модела и колико ће коштати

09.09.2024. 21:10
Шта значи АМ, а шта ПМ у времену и која је разлика?
Razlika između AM i PM u vremenu

Шта значи АМ, а шта ПМ у времену и која је разлика?

08.08.2024. 14:04
СУМЊАТЕ ДА ВАМ ЈЕ ТЕЛЕФОН ХАКОВАН! Ево како да то ЛАКО ПРОВЕРИТЕ!
Sajber napad

СУМЊАТЕ ДА ВАМ ЈЕ ТЕЛЕФОН ХАКОВАН! Ево како да то ЛАКО ПРОВЕРИТЕ!

09.07.2024. 13:05
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28