Уколико се ОРАСИ и ЈАБУКЕ УБУЂАЈУ одмах их баците, али ове НАМИРНИЦЕ можете јесте чак и ако имају ПЛЕСНИ по СЕБИ - Али под 1 УСЛОВОМ!
17.12.2023.
15:29
Коментари (0)
Специјалиста за безбедност хране, др Ричард Фукс са Универзитета у Гриничу, истиче које врсте буђи у храни су опасне. Буђави ораси, житарице и јабуке могу садржавати штетни токсин афлатоксин, произведен од стране плесни Aspergillus флавус и Aspergillus параситицус. Светска здравствена организација упозорава на озбиљне здравствене проблеме које афлатоксин може изазвати, укључујући оштећење јетре и повећан ризик од рака јетре. Др Фукс саветује да се избегава конзумирање буђаве хране, посебно ораха, житарица и јабука. Ипак, тврди сир и чврста храна могу се јести ако су присутне мање количине буђи, а препоручује се одсецање око 2,5 цм хране око и испод буђи.