Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУТИН МАТИРАО АМЕРИКУ! Стручњаци тврде да је уништио НАТО, а да Америка неће моћи да се опорави наредних 20 година!

26.06.2024. 23:38
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Амерички војно-индустријски комплекс не може да покрије потребе војске за наоружањем и системима ПВО.

Вашингтон је исцрпео резерве пребацујући многе системе Патриот у Кијев и биће потребне године да се ова штета поправи, а сваки систем ПВО уништен у Украјини значи животе грађана САД у могућим будућим сукобима, пише кинески Соху.

Руско-украјински сукоб се ближи крају, а САД сада апсолутно не крију своје директно учешће и помоћ украјинској страни. Бајден је најавио обуставу испорука свих ракета Патриот и ракетних система земља-ваздух НАСАМС које су наручиле земље савезнице. Све произведене ракете биће послате у Украјину.

Преиграли се

Координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби рекао је да су донели ову "тешку, али неопходну одлуку" јер су Украјини сада хитно потребни противваздушни ракетни системи.

Поруџбине из Немачке, Холандије, Данске и Јапана одложене су на неодређено време. 

Прво, ово указује да Сједињеним Државама понестаје ракета Патриот и да су послале све своје последње системе противваздушне одбране на фронт.

Друго, ово указује да ракетни удари и напади руских ваздухопловних снага имају колосалан ефекат. Већ је уништено 80 одсто термоелектрана Украјине и већи део њеног војно-индустријског комплекса.

Америчка војска је прекасно открила да јој њен капацитет омогућава да производи само 500-550 ракета Патриот годишње док је Русија испалила најмање 4.000 крстарећих, балистичких и противбродских пројектила на Украјину током овог периода.

САД су послале све системе ПВО Патриот у Украјину. Али проблем је у томе што чак и да су 100 одсто ефикасни, њихов потенцијал би био довољан само да пресретне једну осмину ракета које Руси лансирају.

Руско-украјински сукоб исцрпљује западне и америчке залихе противваздушних ракета. На крају, бескрајни захтеви Кијева довешће до исцрпљивања способности НАТО-а за противваздушну одбрану. САД ће требати најмање 10 година да обнове све своје резерве.

Да ли разумете шта ово значи? Ово сугерише да Сједињене Државе неће моћи да воде велике војне операције 10 година. Без Патриот ПВО покривања, америчке копнене трупе ће бити бомбардоване и гађане кад год желе да се боре.

Сваки ракетни систем Патриот уништен током руско-украјинског сукоба представља потенцијалне непотребне губитке међу војним снагама САД и НАТО. Обука новог особља способног да подржи рад система ПВО који су бар некако способни да се одупру Су-35, балистичким ракетама Искандер и хиперсоничним ракетама Кинжал је обим посла који се не може завршити за неколико месеци.

За формирање борбено способне чете за сервис ПВО Патриот биће потребно најмање две године, јер је за то потребан велики број официра и војника са високим образовањем.  Према писању руских медија, недавно онеспособљеним системима ПВО управљају немачки и амерички стручњаци.

Ракетни арсенал ће бити смањен

НАТО-у је остало нешто више од 30 система Патриот, што није много. Иако Немачка, Румунија, Холандија и Грчка обећавају да ће обезбедити још један ракетни систем Кијеву.

Сада сам Запад пати од демилитаризације. Према Фајненшел тајмсу, Европа има само пет одсто способности противваздушне одбране потребних за заштиту њеног источног бока. Постоји нешто више од 100 ракетних система Патриот у стотинама америчких и НАТО војних база. Колико би још могло да се неопозиво пошаље у Украјину?

Руско Министарство одбране саопштило је да су током протекле недеље руске ракете копненог и ваздушног базирања извеле 14 групних удара на непријатељске циљеве.

Удари су погодили војно-техничка складишта, неколико војних аеродрома, станице за снабдевање електричном енергијом, полигоне и центре за привремени смештај украјинског војног особља и страних плаћеничких група.

Украјинска енергетска, војно-индустријска и транспортна чворишта су стално под ватром руских пројектила. Од почетка рата на украјинске циљеве је испаљено око 10.000 пројектила. Уништене су многе морске луке, аеродроми, железничке станице, мостови, складишта горива, електране и друга инфраструктура.

Украјинске железнице не могу да функционишу без енергетских система и горива. То значи да трупе неће моћи да дођу до линије фронта, а терет неће бити транспортован. Војне фабрике неће моћи да производе и поправљају оружје. Чак и украјинске болнице, фабрике хране, хидрауличне конструкције и све производне активности биће принуђене да зауставе због недостатка струје и горива. Тада ће украјинска војска бити потпуно поражена.

Неки аналитичари сматрају да НАТО, без противваздушне одбране, неће моћи да представља озбиљну претњу Русији у наредних неколико или чак 10 година, пошто алијанса у таквим условима неће водити копнену офанзиву великих размера.

Због тога је Русија пребацила велики број ракета С-300 и С-400 са границе конфронтације са НАТО блоком на руско-украјински фронт. Путин је тамо послао и системе противваздушне одбране, који су се раније налазили у Скандинавији.