ТАЈНЕ МАЈСТОРА: ОН је најзаслужнији за 30 година традиције чувеног пасуља "Паркинг сервиса" (ФОТО)
Ништа не би било исто без њега.
Сваке године ноћ уочи Београдског маратона радници ЈКП "Паркинг сервис"-а проводе на престоничким улицама, како би са трасе уклонили аутомобиле и до јутра омогућили свим учесницима да несметано протрче главним градом. Детаљније можете прочитати ОВДЕ.
Традиционално, радници, возачи, дежурни механичари и диспечери окупили су се на Старом сајмишту, где већ три деценије сваке године у казану кувају чувени пасуљ, а после вечере крећу на посао, како би све било спремно за Београдски маратон. Главни кувар је Драган Глигорић звани Ханс, који већ пуних 30 година ради у Паркинг сервису и који нам је у разговору открио како је настала идеја за ово занимљиво окупљање.
- Све је почело када је директор био Миле Живковић, када смо из шале кренули у целу ову причу. Решили смо да на једном месту окупимо све запослене и да се подружимо уз вечеру, свидело нам се како смо се организовали па смо решили да наставимо и следеће године и године након тога и тако се то одужило до данас - рекао је Ханс и открио како спрема свој чувени пасуљ:
- Користим домаћи пасуљ тетовац који спремам у води коју сам донео из Љубовије. Стављам 10 различитих врста меса, ту су између осталог сува ребра, јунетина, сланина, свињска коленица и посебан састојак рузмарин. Припрема траје 2-3 дана и током спремања пасуљ провлачим кроз 15 вода. Мора доста да се меша да не би загорео. Пасуљ спремам у казану, раније сам имао два, али су ми један украли мангупи. Ове године спремио сам 40 килограма.
Главни кувар нам је открио и да је у једном тренутку ова традиција припреме пасуља била угрожена:
- Најтежи тренутак ми је био када је колега Рајковић звани Шиља морао да оде у пензију због породичних обавеза, јер сам са њим и кренуо у целу ову причу. Били смо нераздвојни, од почетка све заједно спремали и када је он penzionissan, тада сам једини пут на тренутак помислио да прекинем. Међутим, одлучио сам да прича мора да се настави и данас смо стигли до јубиларне 30. године.
Ханс нам је открио да уз пасуљ обавезно спрема и домаће ванилице, како би људи могли да се засладе, а затим причао о својим плановима за будућност:
- Зна се, сваке године се спрема само пасуљ и ванилице. Ништа осим тога не долази у обзир. Ради се целу ноћ, тако да људи морају добро да једу. Планирам да радим још 9-10 година, па онда да одем у пензију. До тада ћу тотално обучити свог сина Живана, који свакодневно покушава да ми "украде" рецепт и открије све тајне припремања. Постепено му откривам део по део и када се ја повучем, он ће бити потпуно спреман да настави традицију. До тада, ја сам главни.
Имали смо прилику да и сами пробамо Хансов пасуљ и мора се признати да је феноменалан и кувар заслужује све похвале.