TAJNE MAJSTORA: ON je najzaslužniji za 30 godina tradicije čuvenog pasulja "Parking servisa" (FOTO)
Ništa ne bi bilo isto bez njega.
Svake godine noć uoči Beogradskog maratona radnici JKP "Parking servis"-a provode na prestoničkim ulicama, kako bi sa trase uklonili automobile i do jutra omogućili svim učesnicima da nesmetano protrče glavnim gradom. Detaljnije možete pročitati OVDE.
Tradicionalno, radnici, vozači, dežurni mehaničari i dispečeri okupili su se na Starom sajmištu, gde već tri decenije svake godine u kazanu kuvaju čuveni pasulj, a posle večere kreću na posao, kako bi sve bilo spremno za Beogradski maraton. Glavni kuvar je Dragan Gligorić zvani Hans, koji već punih 30 godina radi u Parking servisu i koji nam je u razgovoru otkrio kako je nastala ideja za ovo zanimljivo okupljanje.
- Sve je počelo kada je direktor bio Mile Živković, kada smo iz šale krenuli u celu ovu priču. Rešili smo da na jednom mestu okupimo sve zaposlene i da se podružimo uz večeru, svidelo nam se kako smo se organizovali pa smo rešili da nastavimo i sledeće godine i godine nakon toga i tako se to odužilo do danas - rekao je Hans i otkrio kako sprema svoj čuveni pasulj:
- Koristim domaći pasulj tetovac koji spremam u vodi koju sam doneo iz Ljubovije. Stavljam 10 različitih vrsta mesa, tu su između ostalog suva rebra, junetina, slanina, svinjska kolenica i poseban sastojak ruzmarin. Priprema traje 2-3 dana i tokom spremanja pasulj provlačim kroz 15 voda. Mora dosta da se meša da ne bi zagoreo. Pasulj spremam u kazanu, ranije sam imao dva, ali su mi jedan ukrali mangupi. Ove godine spremio sam 40 kilograma.
Glavni kuvar nam je otkrio i da je u jednom trenutku ova tradicija pripreme pasulja bila ugrožena:
- Najteži trenutak mi je bio kada je kolega Rajković zvani Šilja morao da ode u penziju zbog porodičnih obaveza, jer sam sa njim i krenuo u celu ovu priču. Bili smo nerazdvojni, od početka sve zajedno spremali i kada je on penzionissan, tada sam jedini put na trenutak pomislio da prekinem. Međutim, odlučio sam da priča mora da se nastavi i danas smo stigli do jubilarne 30. godine.
Hans nam je otkrio da uz pasulj obavezno sprema i domaće vanilice, kako bi ljudi mogli da se zaslade, a zatim pričao o svojim planovima za budućnost:
- Zna se, svake godine se sprema samo pasulj i vanilice. Ništa osim toga ne dolazi u obzir. Radi se celu noć, tako da ljudi moraju dobro da jedu. Planiram da radim još 9-10 godina, pa onda da odem u penziju. Do tada ću totalno obučiti svog sina Živana, koji svakodnevno pokušava da mi "ukrade" recept i otkrije sve tajne pripremanja. Postepeno mu otkrivam deo po deo i kada se ja povučem, on će biti potpuno spreman da nastavi tradiciju. Do tada, ja sam glavni.
Imali smo priliku da i sami probamo Hansov pasulj i mora se priznati da je fenomenalan i kuvar zaslužuje sve pohvale.