Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ВАТРОГАСАЦА који су гасили пожар у Блоку 70: "Унутра је било 300 СТЕПЕНИ, никада нећу заборавити власнике локала који су горели

20.09.2021. 19:51
Požar, vatrogasci
Пожар, ватрогасци / Извор: Профимедиа/илустрација

Хероји

Ватра је пре месец дана гутала локале у Кинеском тржном центру на Новом Београду. Ни после тридесет и нешто дана живот се није вратио, послодавци немају још ни снаге ни новца да сређују своје локале. Тужилаштво води истрагу и утврђује све околности због чега је дошло до пожара. Тамо где је све врвело од продаваца и купаца данас је пустош.

ОВО ЈЕ СРПСКИ НАУЧНИК КОЈИ ПРАВИ "РАКЕТНУ ВАКЦИНУ" Штитиће од короне, довољна је једна доза

ОВО ЈЕ СРПСКИ НАУЧНИК КОЈИ ПРАВИ "РАКЕТНУ ВАКЦИНУ" Штитиће од короне, довољна је једна доза

Како је могуће да дете од 16 година само падне и УМРЕ? Кардиолог о смрти два младића "Ту не постоји правило узраста"

Како је могуће да дете од 16 година само падне и УМРЕ? Кардиолог о смрти два младића "Ту не постоји правило узраста"

ПАЦИЈЕНТИ КОЈИ НАЈЧЕШЋЕ ОБОЉЕВАЈУ ОД КОРОНЕ: Директорка ковид болнице УПОЗОРИЛА на ову групу људи!

ПАЦИЈЕНТИ КОЈИ НАЈЧЕШЋЕ ОБОЉЕВАЈУ ОД КОРОНЕ: Директорка ковид болнице УПОЗОРИЛА на ову групу људи!

У гашењу највећег пожара до сада у Београду учествовала су 127 ватрогасца са 50 ватрогасних возила. Изгорело је око 200 локала.

- Никада нећу заборавити власнике локала који су горели. Њихове избезумљене погледе... Молили су нас да их пустимо да уђу у своје објекте како би изнели ствари. Неки од њих су успевали да нас заобиђу и крену ка њима. Враћали смо их... Знали смо више од њих, да и локал који није био у пламену убрзо ће га ватра прогутати. Гашење пожара у Тржном центру највише ћу памтити по највећем броју очајних лица који желе само једно да спасу своју егзистенцију - почиње своју исповест Милош Мајсторовић, командант Ватрогасно - спасилачке бригаде Београд.

Мајсторовић, иначе, три деценије искусан ватрогасац све до доласка на терен није знао једну јако битну ствар која је његовим колегама отежавала посао - сваки локал између спуштеног плафона и крова био је напуњен природним лако запаљивим материјалима.

- Нисам могао да поверујем да је локал деловао сређено са лепо спуштеним плафоном, а у ствари крио озбиљан прекршај. Изнад плафона, па до крова све је дупке било пуно стварима. Зато је ватра кружила по крову, па се спуштала ка локалима - објашњава Мајсторовић.

Управо неколико ватрогасаца морало је да гаси пожар унутар објекта где је била температура чак и до 300 степени. Мењали су се како би се освежили и одморили.

И заиста сваки од тих 127 ватрогасаца заслужан је јер пожар локализован за шест сати јер нико није ни повређен, а камоли настрадао.

Јавност је била одушевљена са ватрогасцем Стефаном Чичом из Земуна који је клечао испред пламена и покушавао на све начине да га обузда. Његова слика је обишла целу Србију, али и регион.

- Ми функционишемо као тим. И свих 127 ватрогасаца је дало свој допринос приликом ове акције - појашњава Мајсторовић.

Храну делили са Грцима

У гашењу пожара на Евији у Грчкој учествовало је 37 српских ватрогасаца, њих шесторица из Београда.

- Наши људи нису данима спавали. Борили су се као за своју земљу... То није остало незапажено, па се о њима и дан данас прича. Показали су знање и нису одустали све до пожар није локализован. Био сам у свакодневном контакту и неки од њих нису спавали пет дана у кревету - појашњава наш саговорник.

Занимљиво је то да су Српски ватрогасци из Београда кренули са сувом храном за сваки оброк, па су чајну и остале намернице делили са колегама из Грчке. Импресионари су и напроди Грчке ватрогасце.

- Поносан сам на сваког од њих. Праву слику смо послали о томе колико се у нашој земљи даје на образовање ватргасаца - каже Мајсторовић

217 сати изнад Евије

Командант Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Ненад Ненадић, са три хеликоптера пуних седам дана био је својим тимом на Грчком острву Евија. У просеку су летели између шест и осам сати и укупно су у ваздуху провели 217 сати. Здрави, срећни и задовољни вратили су се у Србију. Хероји нашег неба за то имају много разлога.

- Био сам на челу тима од 14 људи. Одлетели смо са три ваздухоплова и сви заједно смо се вратили. Са новим знањем и искуство. Највећи проблем имали смо са сланом водом. Знали смо да нам управо она може бити највећи непријатељ. Да уколико не примењујемо адекватно одржавање можемо остати без једног хеликоптера чија је вредност више од 10 милиона евра - каже командант Ненадић.

Према његовим речима, већ при полетању знао је шта их чека на острву, али је ситуација била много гора. Евија се није видела од густог дима. Евију су савладали и са земље и са неба.

- Само заједничким деловањем укротили смо ватрену стихију. Са новим искуством крећемо у нове победе - каже Недић.

Пет ноћи без кревета

- Дошли смо на грчко острво Евија и веровали или не два дана нисмо видели сунца од густог дима. Једини смо имали два тима за ноћ и дан. Зато смо усплели да будемо тако ефикасни. Колегама смо показали како уз помоћ пикап возила можемо брзо да стигнемо на задатак. О свему што смо примењивали написацу до краја године један рад како би млађим колегама пренео знање - прича за "Блиц" Владо Племић, заменик начелника Управе за ватрогасно - спасилачке јединице и цивилну заштиту у Сектору за ванредне ситуације.

Према његовим речима, први пут су се сусрели са проблемом материјала од смоле и етеричног уља којег је било много на Евији. Наиме, он им се лепио за маске и онда су били приморани да их чешће мењају.

- Први пут смо се сусрели и са честим променама ветра. У Србији имамо ружу ветрова и према њој прилагођавама гашење пожара. У Грчкој је ствар била нешто другачија - објашњава Племић.

На Евији је било њих 37 из целе Србије. Наши храбри момци и даље су честа тема мештана којима су спасили животе и домове.