АКО ПРАВИТЕ СВАДБУ ОДВОЈИТЕ ВИКЕНД И 4.000 ЕВРА: Цене ресторана отишле у небо, до зиме је све попуњено
Простор за прославе у Београду и читавој Србији на већини места закупљен је до октобра, иако се још увек не зна да ли ће корона мере поново бити уведене.
Према речима власника локала, свадбе су заказане чак и током зиме, термини понедељком и уторком су пуни, док је цена простора знатно поскупела.
Закуп, храна, пиће, музика и дневнице за конобаре коштају у просеку 30 одсто више, па тако у ресторанима где је цена столице била 25 евра, она сада кошта 30 и више евра, кажу власници.
Шта је ПУТНИЧКА ДИЈАРЕЈА и како да је избегнете? Докторка објашњава шта морате да урадите, посебно ако ПУТУЈЕТЕ СА ДЕЦОМ!
ПАКЛЕНИ ДАНИ ПРЕД НАМА - АФРИЧКА ВРЕЛИНА: Нижу се високе температуре и не одустају - стручњаци послали ВАЖНО упозорење
ПОНОВО СЕ ЧУЈЕ СРПСКА ТРУБА НАКОН ГОДИНУ ДАНА ПАУЗЕ: Почео сабор трубача у Гучи, заиграло се ужичко коло
Марко Јефтановић је један од оних који је после више отказивања успео да направи свадбу, уз много одступања од онога што је првобитно желео.
- Želelli смо велику свадбу у суботу или недељу, како се то и иначе ради, али нисмо пронашли термин. Ми смо два пута отказивали и решили смо да узмемо шта нам се нуди. Направили смо мању прославу за 60 људи и то ме коштало 5.000 евра, што је више од онога што сам планирао и мислим да су нас "одрали" јер знају да немамо избора и да већ две године чекамо. Највећи проблем били су конобари који су требали да служе само пиће, јер је од хране био шведски сто. Није било онако како смо замислили, нисмо нашли термин за матичара па смо се венчали само у цркви, али боље и тако него никако - каже медијима Марко Јефтановић.
Од априла у Србији само на венчање чекало је више од 40.000 парова. Подаци за друге прославе као што су рођендани, крштења и пунолетства још нису познати.
- Многи су мислили да је рано за заказивање и чекали су да виде шта ће бити са корона мерама. Ипак, они су сада закаснили, јер све је већ попуњено. Немогуће је да се нађе слободан термин до октобра, тада је мала пауза па је зима опет заузета. Никада није било попуњено цело лето и зима, јер то није сезона свадби, али сада је управо то случај - каже власник ресторана из Ваљева.
Када гости позову морају најпре да се спреме на листу чекања. Ако не пристану на то, тешко да ће у скорије време организовати свадбу. Уз све то, морају да се спреме на поскупљења до којих је недавно дошло.
- Просечна свадба кошта од 4.000 до 10.000 евра за око 100 људи. Наравно, постоје велике разлике у томе шта ко одабере. Основни мени за прославе и свадбе више неће моћи да се нађе за 25 евра по особи, већ ће поскупети на око 30 евра. Храна и пиће коштали су 2.000 или 2.400 евра за 100 људи, а сада коштају 3.000, значи најмање 600 евра више. И дневнице за конобаре су никада веће просто јер је јако тешко наћи људе који желе да служе на свадбама. Ипак излазимо у сусрет тако што већина услуга може да плати после саме свадбе - откива Миломир Радисављевић из Јагодине.
Како кажу из једног београдског локала, угоститељи нуде попуст за све који се одлуче да свадбу уместо викедом, направе радним даном.
- Рецимо, петком имамо 20 одсто попуста. Заузети су нам понедељак, уторак и среда до краја октобра, то је сада постало као викенд. Телефони не престају да звоне и стално се тражи термин више. И пре короне је била гужва, а сада је карактеристично да сви наваљују у истом периоду, док се опет нисмо затвории због мера и короне. Ипак, капару узимамо само за период до краја августа, пошто не знамо шта ће после бити - кажу из београдског ресторана.