Да ли је могуће да је само једна слика банане изазвала такву реакцију и ПОДЕЛУ ЈАВНОСТИ?
Шокантно
Неки воле зелене, други зреле, а трећи презреле банане. Али, до сада нисмо знали да ову воћку треба бирати у складу са својим здрављем, јер банана у свакој фази зрелости испољава различите ефекте по људски организам.
Прочитајте и:
До открића је дошло након што је на Инстаграму објављена фотографија са бананама различите зрелости, поређаних у кружном облику. Свака воћка је обележена бројем од 1-15, од чега број 1 означава незрелу, а 15 презрелу банану.
Уз слику је написано: “Који је твој избор? Ја бих узео 5 или 6”. Корисници су одмах почели да коментаришу, пише портал "Инсајдер". Већина је изабрала бројеве 8-10, али неки су се определили за 4-7.
Нутриционисткиња Ријанон Ламберт из Велике Британије каже да иако су све банане одличан извор калијума и храњивих састојака, постоје разлике у њиховом деловању на организам у зависности од зрелости.
Ако имате дијабетес, треба да једете незреле банане, а да избаците презреле. Кад банана почне да зрели, скроб почиње да се претвара у шећер. Стога се дијабетичарима саветује да не једу банане које су претерано зреле.
Банане коју су тек презреле (дакле жуте коре са првим тамним пегама) најбољи су избор са особе које имају проблема са пробавом.
- Зеленије банане имају више такозваног отпорног скроба, који људски организам не може да пробави. Међутим, скроб је такође добар за нас, јер га воле добре бактерије у стомаку – рекао је Дејвид Левитски, професор нутриционизма и психологије на Универзитету Корнел.
Кад се отпорни скроб промени у шећер, банана зрели, а студије су указале да су зрелије банане лакше за пробаву.
Према Универзитету Спун, кад је банана у потпуности или скоро браон, то значи да се сав скроб претворио у шећер (зато људи често користе гњецаве банане за колаче, јер су слатке), а холорифл је прешао у нови облик.
Овај распад хлорофила је разлог зашто се са зрењем повећава ниво антиоксиданата у бананама. Дакле, потпуно браон банана је моћан извор антиоксиданата.
На крају дана, међутим, нутриционисти се слажу да можете појести банану у каквом год стању и добити добар ефекат на здравље, јер се садржај храњивих састојака не мења на основу њене зрелости. Једино што се мења је укус и начин на који тело обрађује шећер. Уколико немате дијабетес типа 2, слободно изаберите банану какву желите, било она незрела, зрела или презрела.