ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ! У Србији све већи број оболелих од канцера, и то млађих од 45 година - Нисмо ни свесни колико нам ОВЕ намирнице могу нашкодити
Све полази од тога шта уносимо у свој организам.
Светски онколози приметили су последњих година раст броја оболелих од рака међу младима, а др Николас Девито недавно је изнео застрашујући податак - сваки његов нови пацијент има мање од 45 година, док ту промену приписује конзумирању ултра прерађене хране!
Са овом констатацијом слаже се и наш онколог професор др Владимир Ковчин који каже да у Србији постоји стални пораст броја оболелих од свих врста канцера међу веома младом популацијом.
Све млађи пацијенти обољевају и у Србији, појашњава он, као што је то случај и у свету, а потврђује и да је водећи узрочник рака загађено окружење, између осталог и прерађена храна коју конзумирамо.
Три фактора у нашем окружењу најчешћи изазивачи рака
Проф. др Ковчин објашњава да је нажалост веома тешко пронаћи објашњење за пораст оболелих од рака у Србији. Ипак, наводи да је један од кључних разлога окружење у ком данас живимо - какав ваздух удишемо, какву воду пијемо и какву храну једемо.
-Потребно је да штетни фактори кулминирају како би изазвали рак. Рецимо, старији суграђани попут наших бака и дека, живели су у другачијем времену када околина није била толико загађена. Било је мање хемије у храни, води и ваздуху. Такође, када смо ми били деца нисмо били толико изложени канцерогеним материјама у окружењу, поготово не храни третираној пестицидима и конзервисаној храни - појашњава саговорник.
Када је у питању наследни фактор, проф. др Ковчин наводи да о њему не можемо говорити као примарном, јер на пример, код рака дебелог црева наследни фактор може бити изазивач у 5 до 7 процената.
-Основа је у великом загађењу које је око нас и тој кумулацији с којом смо у контакту сваки дан. Када дође до критичне количине развија се карцином. Наравно један од битних фактора је и стрес који ремети имунитет, а имунитет је задужен за убијање малигних ћелија, али када је ослабљен оне успевају да избегну имунолошки развој - појашњава нам.
Храна коју једемо пуна хемије и адитива који изазивају канцер
Ипак, један од кључних фактора јесте обрађена храна коју једемо. Др Ковчин каже да нажалост није проблем само прерађена, већ и храна која се означава као "дуготрајна" и "конзервисана" јер су пуне адитива.
-Наше мајке су ишле на пијацу и куповале свеже воће и поврће и спремале оброке. Данас је све дуготрајно, третирано адитивима, конзервисано. Животиње се третирају хемијским анаболицима како би имале што више меса, те то месо које купујемо садржи хормоне који су штетни. Задржавају се, улазе у организам и развијају канцер - наводи др Ковчин.
Који канцери су најчешћи због овакве хране
Он појашњава да од тако третиране хране најчешће долази до рака у дигестивном тракту, попут:
рака једњака
панкреаса
јетре
црева
Ипак, оваква храна може узроковати и друге карциноме због кумулације и могу да оболе сви органи.
-Ту имамо туморе уротракта, бубрега, мокраћне бешике јер се те штетне материје излучују путем мокраће. Такође, заблуда је да се од пушења најлакше развија рак плућа. Пушење и те како утиче на рак дигестивног тракта, дојке и уротракта - наводи саговорник.
Које намирнице спадају у веома прерађену храну
Британска фондација за кардиоваскуларне болести објавила је списак примера намирница које спадају у веома прерађену храну, са највише штетних састојака које утичу на развој канцера:
сладолед
шунка
кобасице
хлеб који се производи масовно
неке житарице, углавном са додатом бојом и заслађивачима
бисквити
газирана пића
воћни јогурт
инстант супе
нека алкохолна пића попут вискија, џина и рума
Извор: Србија Данас/Блиц