Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"Мигрантске муке" возача камиона кроз Србију: Уместо за хлеб, хиљаде евра одлазе на казне у Хрватској (ФОТО/ВИДЕО)

12.02.2021. 15:01
Granični prelaz Šid-Tovarnik
Гранични прелаз Шид-Товарник / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Сведочења о догађајима са мигрантима на граничним прелазима је много, али нажалост дебљи крај извлаче управо они који поштено раде свој посао.

Ноћу се увлаче, секу цераду, улазе у приколицу преко крова од камиона, упадају на задња врата, увлаче се испод шасија, извлаче их из кутија, некад чак ни рендген не може да их сними све док се не отвори камион, возачи плаћају папрене казне... Ово су само неки од проблема са којима се суочавају возачи камиона на граничном прелазу Шид-Товарник.

И све то због мигранта који покушавају илегалним путем да дођу до граница Европске уније.

"Сваког госта, три дана доста", стара је изрека која је пре десет година доживела и своју филмску екранизацију. Но, за разлику од филма где је гост само један, мештанима Шида, сремског градића у Србији с нешто више од 17.000 становника смештеног на падинама Фрушке горе и на граници с Хрватском, доста је хиљаде и хиљаде гостију пристиглих с Блиског истока, Азије, северне Африке...

Као што је већ познато, они себи бежећи од рата и немаштине, траже спас и бољи живот у некој од земаља ЕУ и Скандинавије, не марећи да својим поступцима "уништавају" животе других људи, погото возачима камиона.

Granični prelaz Šid-Tovarnik, Šid-Tovarnik
Гранични прелаз Шид-Товарник, Шид-Товарник

Како то изгледа на овом граничном прелазу уверила се и екипа нашег портала СрбијаДанас из изјава возача камиона.

Возач камиона Красимир Спарухов који лично није имао непријатна искуства са мигрантима, познаје оне који јесу.

- Кренуо сам из Бугарске и идем за Словенију. Лично ја нисам имао непријатна искуства, али мој брат и моје колеге јесу. Мом брату коме су мигранти улазили у приколицу чак три пута је плаћао на граници са Хрватском 5.300 евра казну - каже наш саговорник из Бугарске.

Многи возачи које смо питали, па и Красимир, обично не спава на граничном прелазу због проблема са мигрантима, већ одмарају на плаћеним одмаралиштима. Што због забринутости, што због сигурности.

- Не спавам на граничном прелазу, само на местима где постоји обезбеђен паркинг, тачније чувар - рекао је наш саговорник из Бугарске и нагласио да сваки возач мора девет сати да одмара, па се често нађу у неприлици и на небезбедном месту за одмор. 

Саговорник нам је показао где обично мигранти секу цераду и како изгледа једна царинска пломба.

plomba
пломба / Извор: Србија Данас

- Проверам све, пењем се на кров камиона како бих проверио да ли имају прорези, пошто мигранти имају обичај да се преко њега увуку у приколицу - рекао је Спарухов за портал Србија Данас.

Он наравно није једини који је упознат са целом мигрантском ситуацијом, у неприлици се нашао и камионџија Влада Ђукић.

- Био сам један од тих код кога су нашли мигранте, али срећом нисам имао пломбу па нисам имао проблема. Возим стиропор и то се не пломбира - каже за портал СрбијаДанас Влада Ђукић и додаје да су мигранте пронашли Хрвати на њиховој граници помоћу скенера, пошто је већ познато да на нашој страни границе не постоји исти.

Као скоро сваки возач који дође на границу, тако је и Влада забринут за своју сигурност.

- Јесам забринут, како нисам, чекамо на граници рецимо шест, седам сати баш због њих, гужве су ненормалне. Углавном због тога кад кренем из Србије не одмарам нигде, право идем на границу. Једном кад сам одмарао баш на овој граници тад су ми и ушли мигранти у приколицу и то на задња врата, а кад су ушли неко их је затворио и вратили све као што је било - рекао је Влада Ђукић.

Све то потврђују други возачи. Срби, Хрвати, Турци, Бугари, Македонци, возачи из БиХ, сви они негују братство по волану и чувају једни друге од миграната.

Granični prelaz Šid-Tovarnik, Šid-Tovarnik
Гранични прелаз Шид-Товарник, Шид-Товарник / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Оливер Стојановић из Хрватске, који вози из Турске за Словенију, је исто био "жртва" мигрантских упада у камион.

- Био сам прошле године у ситуацији где сам морао да платим 4.000 евра казну. Упали су на задња врата, платио сам казну, а њих вратили у Србију. Секли су сајлу поред пломбе. Наравно да бринем за своју сигурност, али више бринем за паре него за безбедност, јер су казне катастрофа. Њих петорица су били унутра, а онај шести који их је убацио, саставио је сајлу, не могу они изнутра да саставе сајлу - рекао је Оливер Стојановић за наш портал.

То му није био једини инцидент који је имао, већ му се то догодило и у Турској.

- Пре месец дана су ми у Турској ушли, него срећа што сам правио паузу од 45 сати, па су видели да не идем нигде, исекли цераду и изашли напоље - рекао је наш саговорник који углавном одмара на плаћеним паркинзима.

- Велики је проблем са мигрантима, не само што се тиче граница овде, почели су ето и у Румунији по Ватину, скоро смо имали инцидент. Просто полиција не може ништа, они се људи стварно труде и нама излазе максимално у сусрет, али не постоји никаква могућност да се то спречи, једино као што су Мађари урадили, да се ставе жице и то је то. Казна је око 4.000 евра, код Мађара и Румуна није тако, ако вас први пут ухвате опростиће вам, али следећи пут је много мања казна - рекао је Стефан Симић за наш портал који дели муку са осталим возачима и додао:

- Нису возачи криви, нико нема појма кроз шта ми све пролазимо да би дотерали ту робу, али се боримо свим силама. Али Богу хвала на сарадњи хрватске и српске полиције. Проблем је само што се они ноћу увлаче, велике су колоне, људима истичу вожње, истиче им све. Мигранти се пењу на кров секу цераде, улазе, увлаче се доле испод шасија, некад чак ни рендген не може да их сними док се не отвори камион.

Стефан је сликовито описао један скорашњи инцидент где су цариници, држављанину Турске из камиона дословно извлачили мигранта из кутије, који није хтео да изађе из возила. Он додаје да они пружају отпор и да цариници њима ништа не смеју јер ће после они бити у проблему.

Granični prelaz Šid-Tovarnik
Гранични прелаз Шид-Товарник / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Понекад цариници осим скенера користе и сонде којима мере откуцај срца, ставе се метали на целу приколицу камиона и ако се детектује поремећај у раду скале, цариници отварају приколицу.

- Пре неки дан сам одмарао исто овде и проверавао на сваких 10 минута камион, јер послодавци нас криве што смо ми то дозволили, а нико нас не пита кроз шта смо прошли да бих дошли дотле где јесмо - завршио је Стефан. 

Сведочења о догађајима са мигрантима на граничним прелазима је много, али нажалост дебљи крај извлаче управо они који поштено раде свој посао. Куда год да су се упутили, ако им се мигранти нађу у камиону, казна је неминовна, а и повелика, поготово код Хрвата где је казна највећа. Неколико хиљада евра брише казнени поступак, али да ли је то решење?