Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПАУКОВА МРЕЖА" КОЈА ВАС МОЖЕ УБИТИ: Препознајте шаблон на време, а ако сте већ у вртлогу не брините - ИМА СПАСА

07.09.2021. 15:06
žena, nasilje nad ženama
жена, насиље над женама / Извор: Shutterstock

Ако трпите насиље или знате неког ко трпи насиље, позовите СОС телефон 0800 35 00 36.

Паукова мрежа. То је најсликовитији пример насиља који неке жене трпе. У њега се уплету, а да тога често не буду ни свесне, а да се из ње "испетљају" веома је тежак, али не и немогућ процес. Насиље, сви мисле, тренутак је када жена добије батине.

Ипак, у једном партнерском односу насиље је нешто што се догађа током дужег времена, а то често околина не зна, па чак ни они који су блиски жртви, а којима она све прећуткује због срамоте.

Злостављач то уме да користи јер он увек има за циљ контролу, доминацију и застрашивање своје жртве. Иначе такво понашање укључује вербално насиље, претње, психичко, физичко и сексуално злостављање. 

Не удара их, али им наноси бол и модрице: Жена у кругу пакла, а ретко ко примети - ОВО СУ ПРВИ ЗНАЦИ да сте са насилником

Не удара их, али им наноси бол и модрице: Жена у кругу пакла, а ретко ко примети - ОВО СУ ПРВИ ЗНАЦИ да сте са насилником

Са села или из града, насиље исто боли: Добрила у улози жртве - не смете бити заробљене, НЕМОЈТЕ ЋУТАТИ (ВИДЕО)

Са села или из града, насиље исто боли: Добрила у улози жртве - не смете бити заробљене, НЕМОЈТЕ ЋУТАТИ (ВИДЕО)

Јелена, Уна, Нада, Тара, Марија, Јована... Уместо да буду вољене жене, он их је претворио у жртве

Јелена, Уна, Нада, Тара, Марија, Јована... Уместо да буду вољене жене, он их је претворио у жртве

Дакле, појединачан чин насиља није случајни и изолован догађај губитка контроле, већ је део сложеног и континуираног обрасца понашања у којем је насиље саставни део динамике односа.

Насилан однос иначе обележава моћ и контрола мушкарца, што је дијаметрално супротно равноправности коју жена треба да има у здравом односу са мушкарцем. Насилан партнер сматра да има право потпуне моћи над женом. 

"Точак моћи и контроле" осликава начине њиховог успостављања, показује ситуације и понашања које успостављају и одржавају насилне односе, а "точак равноправности" све оно што жена треба да има у једном љубавном односу.

За сваку женску особу важно је да зна да препозна шаблоне понашања мушкарца који указују на то да је или она који жели да има моћ и контролу над њим, или неко са киме може равноправно да иде кроз живот. 

Точак моћи и контроле подразумева следеће:

1. Претња и принуда

Претња и принуда један су од фактора, а најчешће их користи у виду претњи да ће повредити вас, ваше ближње, да ће вам одузети децу, одати лилне информације, или да ће чак извршити самоубиство. У том секменту не искључује се да приморава да одустанете од тужбе, а у стању је и да вас присили да радите незаконите ствари. 

2. Застрашивање

Физичко насиље између осталог укључује и застрашивање које подразумева заплашивање погледом, поступцима, виком, гласом, расправом. Под застрашивањем се подразумева и када насилник захтева да жена говори оно што он жели да чује, али и ломи и уништава њену имовину, злоставља јој љубимбца, показује оружје.

točak kontrole
точак контроле / Извор: Фото: СД Илустрација

3. Психолошко и емотивно злостављање

Психолошко и емотивно злостављање врло је тежак за саму жртву. Насилник неће да разговара са вама, омаловажава вас, понижава, исмева, оптужује, псује, критикује, даје погрдна имена тако да мислите лоше о себи, да се осећате кривом, да мислите да сте луди, а да притом манипулише показивањем осећања. 

4. Изолација

Изолација је реч коју у последње време користимо и везујемо је за корона вирус, али је она и један од видова испољавања моћи и контроле насилника према својој жртви. То подразумева да он контролише шта радите, кога виђате, па чак и шта читате. Он вам ограничава кретање, прати вас, претура по торби, прислушкује телефонске разговоре. Једна од најстрашнијих притисака који врши је тај да вас тера да бирате између њега и породице, или пак пријатељица. Он врши притисак да напустите посао, а љубомору користи како би оправдао своје поступке. 

5. Умањивање, порицање и окривљивање

Оно што насилник овде покушава да уради јесте да умањи озбиљност злостављања које врши. Он пребацује одговорност за своје насилничко понашање на жену - говори да сте га ви изазвали, и да се злостављање не би ни десило. Често окривљује алкохол за "губитак сопствених кочница".

6. Коришћење деце

Насилник чини да осећате кривицу због нечега што су деца урадила, а њих користи и за преношење порука. Он вас узнемирава и вређа, омаловажава и понижава пред децом. Подржава децу да вас не пшоштују, а употребљава алиментацију као начин за приказивање моћи. Такође, прети да ће децу одузети

žena, nasilje nad ženama
жена, насиље над женама / Извор: Shutterstock

7. Коришћење мушкиих привилегија

Насилник је тај који доноси све важне одлуке, и подсећа вас да сте ипак "само женско" и да треба да радите само оно што он каже. Сматра да има право да буде питан за апсолутно све што радите, шта облачите, па и шта говорите, а подразумева му се да на секс пристанете када год он то жели.

8. Економско злостављање

Економско злостављање убица је достојанства једне жене. Насилник иде на то да жену унизи до крајњих граница. Он вас спречава да пронађете или задржите посао, а даје вам недовољно новца, а и када да, тражи да оправдате сваку пару. У стању је чак и да вас приморава да молите за новац, а ваш вам одузима. Увид и приступ у породичну зараду вам не дозвољава.

"Точак равноправности" сушта је супротност "точку моћи и контроле" и представља оно како један однос треба да изгледа. Представља ненасилне односе, који укључују поштовање, поверење, искреност, подршку и партнерство. Тај концепт је исходиште и подстицај развоју узајамности и равноправности у породичним и партнерским односима. 

Точак равноправности који описује ненасилне односе подразумева следеће: 

1. Непретеће понашање

Оно подразумева разговор и поступање које подразумева да обоје имају право да изразе шта мисле и осећају. Подразумевано је одсуство страха због онога што жена мисли и ради. Подразумева се активно учешће обе стране у решавању сукоба, као и истраживање несугласица и испитивање алтернатива за решавање сукоба. 

2. Поштовање и подршка

Поштовање и подршка подразумева слушање без осуђивања, вредновање, процене, као и разумевање и пружање подршке. Подразумева се поштовање потреба и интереса обе стране, као и право на избор властитих приоритета. Битан фактор ту је право на властита осећања и прихватање туђих осећања. 

3. Поверење и поузданост

Када ова два фактора постоје, онда постоји и трагање за обостраним задовољавајућим решењем конфликта. Ту се подразумева постављање отворених питања уз активно слушање друге стране, спремност на компромис и креативно решавање сукоба. То је заправо конкретан договор о односима и прихватање промена. 

točak ravnopravnosti
точак равноправности / Извор: Фото: СД Илустрација

4. Преговарање и праведност

Ово подразумева потпуно отворено и искрено комуницирање, као и одговорност у односу на обећања, преузете обавезе и властите поступке. Подразумева се признавање властитих грешака, а ту је и право да се промени мишљење. Битна ставка је ту узајамно подржавање животних циљева. 

5. Одговорно родитељство

Одговорно родитељство веома је битна ставка јер подразумева равноправну поделу родитељских обавеза и одговорности, као и пружање деци позитивног и ненасилног модела комуницирања и односа. Подразумевано је стварање атмосфере сигурности и бриге за децу, дозвољено испољавање емоција, као и охрабривање индивидуалности и самосталности.

6. Дељење одговорности

У здравом односу подразумева се заједничко договарање о подели послова, као и одсуство стереотипних подела породичних улога. Дефинитивно је да се у таквом односу породичне одлуке доносе заједнички, а доступност партнера/партнерке је такође подразумевана ако јој је потребна помоћ  подршка. 

7. Економско партнерство

Овај вид партнерства веома је битан јер је за домаћинство битан отворен разговор о финансијским питањима где се одлуке о новцу доносе заједнички. Сагласност за велике трошкове мора да постоији, као и поштовање женине и заједнички стечене имовине. Само поштовање економске самосталности овде је кључна. 

8. Сексуално поштовање и поверење

За жену је веома битна отвореност у односу на сексуалне потребе, осећања и страхове. У партнерском односу подразумева се договор о контрацепцији, као и прихватљивим типовима и нивоима сексуалне везе. Ту свака страна има право и слободу да однос прекине, а за жену је од суштинске важности избор у односу на трудноћу

Ако трпите насиље или знате неког ко трпи насиље, позовите СОС телефон 0800 35 00 36.

 

ПРИПРЕМИТЕ СЕ! Драстичан пад температуре и снежне олује само што нису: Ова појава донети снег у појединим деловима Србије!
Vremenska prognoza

ПРИПРЕМИТЕ СЕ! Драстичан пад температуре и снежне олује само што нису: Ова појава донети снег у појединим деловима Србије!

23.09.2024. 17:04
НОВО УПОЗОРЕЊЕ БАТУТА! Температура изнад критичне вредности, ево колико је ово опасно за Србију
Vremenska prognoza

НОВО УПОЗОРЕЊЕ БАТУТА! Температура изнад критичне вредности, ево колико је ово опасно за Србију

23.09.2024. 13:27
НОВИ НЕМАЧКИ ВОЗ НА ТЕСТУ: Ево од када ће моћи да се стигне од Новог Сада до Суботице за 40 минута
voz, železnica

НОВИ НЕМАЧКИ ВОЗ НА ТЕСТУ: Ево од када ће моћи да се стигне од Новог Сада до Суботице за 40 минута

23.09.2024. 11:58
Компанија ЦарГо уз благослов Хиландара учествовала у обележавању Дана борбе против беле куге
Dan borbe protiv bele kuge

Компанија ЦарГо уз благослов Хиландара учествовала у обележавању Дана борбе против беле куге

23.09.2024. 10:58
КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ У БЕОГРАДУ: Застој на Газели и Бранковом мосту, возила се једва пробијају (ФОТО)
Gužva na Brankovom mostu

КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ У БЕОГРАДУ: Застој на Газели и Бранковом мосту, возила се једва пробијају (ФОТО)

23.09.2024. 16:23
МУШКАРАЦ У ЛЕБАНУ НАПАДНУТ ПИВСКОМ ФЛАШОМ: Превезен у болницу са повредама опасним по живот
policija

МУШКАРАЦ У ЛЕБАНУ НАПАДНУТ ПИВСКОМ ФЛАШОМ: Превезен у болницу са повредама опасним по живот

23.09.2024. 15:40
"ЈАВЉАМО ТУЖНУ ВЕСТ..." Сутра сахрана настрадалих у тешкој несрећи код Ушћа, отац и троје мале ДЕЦЕ заједно на умрлици - ТУГА ДО НЕБА!
nastradala porodica kod Ušća

"ЈАВЉАМО ТУЖНУ ВЕСТ..." Сутра сахрана настрадалих у тешкој несрећи код Ушћа, отац и троје мале ДЕЦЕ заједно на умрлици - ТУГА ДО НЕБА!

23.09.2024. 15:13
ЛАНЧАНИ СУДАР У БЕОГРАДУ Удес више возила код Сава Центра, стварају се ОГРОМНЕ гужве, полиција на терену - испливали снимци (ВИДЕО)
Saobraćajna policija

ЛАНЧАНИ СУДАР У БЕОГРАДУ Удес више возила код Сава Центра, стварају се ОГРОМНЕ гужве, полиција на терену - испливали снимци (ВИДЕО)

23.09.2024. 15:07
САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити
Tragedija kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити

23.09.2024. 13:30
НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"
edi rama

НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"

23.09.2024. 13:05
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ НА ПУТУ ЗЛАТИБОР-УЖИЦЕ! Дечије ствари расуте по путу, аутомобил ЗГУЖВАН до непрепознатљивости (ФОТО)
nesreća Užice-Zlatibor

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ НА ПУТУ ЗЛАТИБОР-УЖИЦЕ! Дечије ствари расуте по путу, аутомобил ЗГУЖВАН до непрепознатљивости (ФОТО)

23.09.2024. 14:28
Хвала за све: Преминула музичка легенда, сурова болест га је однела
Abba

Хвала за све: Преминула музичка легенда, сурова болест га је однела

23.09.2024. 14:36