Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТЕК СМО НА КРАЈУ ПРВОГ ПОЛУВРЕМЕНА, ЗАБОРАВИТЕ НА ГРЧКУ: Ево шта нам предвиђа др Тиодоровић какав нас живот чека

04.05.2020. 22:26
Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Члан кризног штаба истакао је да опасност од вируса још увек постоји, да смо тренутно на крају првог полувремена, али и упозорава да велика опасност прети од других вируса који "чекају у реду" да нападну после короне.

Неке од мера прописане током ванредног стања биће на снази и после укидања полицијског часа. Навике и које смо имали пре пандемије коронавируса неће се вратити тако брзо. Маске, рукавице, држање одстојање и даље ће бити актуелни, док ћемо на традиционални српски поздрав уз три пољупца морати да сачекамо чак и до краја следеће године, процена је епидемиолога Бранислава Тиодоровића.

ВЛАДА, ПА СКУПШТИНА, ПА НА УЛИЦЕ: Ево како ће изгледати укидање ванредног стања у Србији

ВЛАДА, ПА СКУПШТИНА, ПА НА УЛИЦЕ: Ево како ће изгледати укидање ванредног стања у Србији

ДОКТОР КОН ИЗНЕО ВАЖНЕ ДЕТАЉЕ: Ево шта нас чека када се укине ванредно стање

ДОКТОР КОН ИЗНЕО ВАЖНЕ ДЕТАЉЕ: Ево шта нас чека када се укине ванредно стање

Београђани се више не плаше короне: Шетају без маски и рукавица, улице пуне (ФОТО)

Београђани се више не плаше короне: Шетају без маски и рукавица, улице пуне (ФОТО)

Члан кризног штаба истакао је да опасност од вируса још увек постоји, да смо тренутно на крају првог полувремена, али и упозорава да велика опасност прети од других вируса који "чекају у реду" да нападну после короне.

- Сада смо у тренду пада броја оболелих, једина жеља нам је да поред мање заражених буде и што мањи број умрлих. Због тога ће струка непрестано апеловати на грађане да држе физичко растојање, да избегавају гужве, да редовно перу руке, дезинфикују алкохолом и геловима на бази алкохола јер ће вирус бити ту и у јуну.

Кафићи су почели са радом, ускоро ће и тржни центри... Шта видите као опасност и прилику да нас корона непријатно изненади?

- Градски превоз представља највећи ризик. Ту ће морати стриктно да се поштују правила о дистанци и држање растојања од два метра. Неће бити пуних аутобуса. Рецимо, ако у возилу има 55 места за седење у аутобусу ће моћи да буде 20 људи.

НЕЋУ СТО ЕВРА

Влада ће свим грађанима уплати 100 евра. Како ћете ви потрошити тај новац?

- Нећу га узети. Волео бих да то што би дали мени стигне до неких старијих суграђана који имају мале пензије, који не могу да плате рачуне или до неких радника који имају мале плате.

Evri
Еври / Извор: Профимедиа

Често говорите да ће ово бити дуга утакмица. Где смо сада, да ли је близу крај?

- Кад уђемо у јун, бићемо пред крај првог полувремена. Онда нас чека мала пауза, током које ћемо морати да будемо изузетно опрезни. Са септембром и захлађењима треба очекивати друго полувреме. Не смемо да дозволимо да нам се десе неке ситуације из фудбала, када неки наш тим води у првом полувремену, а онда се сви опусте, па неславно изгубимо утакмицу коју смо реално већ добили. Тиме бисмо дозволили да нам се деси неки италијански сценарио.

ВУЧИЋ НЕ ГОВОРИ ШТА ДА РАДИМО

Лекари, посебно чланови кризног штаба, постали се део политичких игара у којима вам се пребацује да радите по налогу власти. Како доживљавате те критике?

- Понекад чујем, понекад ми кажу шта се прича... Знате, на те коментаре по друштвеним мрежама се не обазирем. Све што радим, радим под пуним именом и презименом. Не могу да одговарам на неке критике особа који нису у стању да под именом и презименом стану иза својих речи.

Vučić
Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Дакле, да ли вас позове Вучић и каже урадите овако?

- Не! Кризни штаб не функционише тако. На састанцима се разговора, разматрају се модели, анализира се све, а иза одлука које донесемо стоје сви чланови штаба.

Епидемиолози упозоравају да после короне долазе неки нови вируси.

- Тачно, око тридесетак вируса је, да тако кажемо, спремно за напад, и то чим прође корона. И то ће се дешавати у наредним годинама. Наших људи има широм света, иду трбухом за крухом. А свега и свачега има, па сутра може да нам се се деси маларија, могу разни вируси да се прошире из природних жаришта из, примера ради, Јужне Америке, Амазоније, Бразила... То је опасност са којом се нећемо сучити само ми, већ цео свет.

ЋЕРКА У БОРБИ ПРОТИВ КОВИД-19

Тиодоровић са поносом истиче да се његова ћерка Даница придружила лекарима у борби против КОВИД-19.

- Даница је дераматолог, специјалиста за меланом коже. Распоређена је на Клиници за анестезију у КОВИД центру у Клиничком центру Ниш. Није ми било свеједно, али сам само две ствари тражио од ње. Прво да води рачуна о свим мерама заштите и друго да унук буде на сигурном док је на дежурству.

Virus
Вирус / Извор: Профимедиа

Очекујете ли ускоро вакцину за корон авирус?

- Не верујем да ће то бити тако брзо. Постоје четири нивоа тестирања која морају да прођу, па да се покаже да је та вакцина ефикасна.

СМЕТА МИ ШЕРПОВАЊЕ И БАКЉАДЕ

Шта гласније чујете: аплуз у осам или лупање у шерпе неколико минута касније?

- Чујем и једно и друго. Смета ми то лупање, али ми сметају и бакљаде. Човек сам који воли своју земљу и свој народ. Иако сам у пензији, радо сам се одазвао позиву да помогнем и учествујем у раду кризног штаба. Пандемија не сме да буде прилика за поделе јер да бисмо победили, треба нам јединство. Све ово што нам се дешава није питање демократије, ово је питање опстанка народа, све мере, колико год непопуларне или досадне биле, само су имале тај један циљ, да спасемо што више људи, да буде што мање мртвих. Па погледајте Шведску.. Да ли је требало тако, па да данас ми будемо ти који имају 2.000 мртвих?

Хоћете ли се ви вакцинисати?

- Да, чим је потврде америчка агенција за лекове, која је по том питању изузетно строга, а потом кад стигне и одобрење од релевантних институција које су под окриљем ЕУ. Упоредо са америчким научним радовима из области медицине морамо пратити и шта раде Французи, Немци, Руси и Кинези, који су током ове пандемије показали да имају изузетне капацитете.

РЕЗУЛТАТИ ТЕСТИРАЊА У АВГУСТУ

У Србији почиње тестирање. Када можемо да очекујемо резултате?

- Биће тестиране породице, укључујући и децу, а у истраживање ће бити укључени институти из целе земље. Циљ је да видимо да ли се у одређеним деловима земље појавио колективни имунитет и да посматрамо целе породице, што је различито од претходних истраживања јер ћемо имати и децу у том истраживању. Ако се утврди да има 60-70 одсто оних који су стекли имунитет, може се рећи да је колективни имунитет постигнут. Тестирање на добровољној бази, али је потребно да грађани схвате да је циљ утврђивање отпорности на болест. Тестираћемо оријентационо око 7.000 људи, а истраживање ће трајати најмање два месеца. Подацима ћемо моћи да располажемо тек крајем јула или у августу.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

ТАДИЋЕВИХ 3.000.000 ВАКЦИНА

Пре десетак година због вируса Х1Н1 и набавке вакцина многи су вам претили кривичним пријавама. Испоставило се да није било доказа да вам било шта замере. Које оптужбе очекујете после ове пандемије?

- Ово је много тежа ситуација него што је била са Х1Н1. Тада је тражено да се набави 3.000.000 "Новартисових" вакцина. Председник државе био је Борис Тадић, министар здравља Томица Милосављевић. Моје мишљење је било да нам треба 600.000 комада, и то сам и јавно рекао. На крају је ипак узето 700.000 комада, али су неки политичари попут Велимира Илића причали како су то Мишковићеве вакцине, што није имало никакве везе са истином.

ЗАБОРАВИТЕ НА ГРЧКУ, БИЋЕ ВАМ БОЉЕ НА СЕЛУ

Има људи који размишљају о летовању, одласку на море, али страхују од прича да се вирус брже шири у води. Који је ваш одговор на овакве страхове?

- Апсолутна неистина! Морска вода, посебно у Јадрану, не погодује вирусу. Што је сланитет воде виши, то је мања шанса да вирус преживи. Време које смо имали претходних дана, када је пуно влаге, погодује ширењу вируса. Високе температуре га убијају...

И ту људи имају коментар, па кажу како онда у Африци има вируса...

- То су импортовани случајеви. Када неко из иностранства дође, донесе вирус, може се заразити и на плус 35.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа/илустрација

Кад смо код мора, како би, рецимо, изгледао пут у Грчку?

- Боље је да не путују, да сачекао да ово лето овако прође. И ја и моја породица обожавамо море, али ове године нећемо ићи. Имамо толико лепоте у Србији, чист ваздух, који је добар за имунитет. У случају Грчке, мораћете да се тестирате пре пута. Тражиће они, а кад се вратите, морате опет да се тестирате, тражићемо ми. Плус ћете морати да будете изузетно пажљиви, никад се не зна ко носи вирус, да сте га покупили у неком случајном контакту... Зато свим саветујем да јул и август будемо са својим пријатељима, рођацима на Златибору, Копаонику, па и неки сеоски туризам може бити занимљив.

Треба ли да чекамо ту вакцину или да се ипак на јесен вакцинишемо против грипа?

- То је изузетно важно, нама је претходна сезона била рекордна по броју вакцинисаних од грипа, тако су ризичне групе биле мало заштићеније. Италијани су се нашли у јако тешкој ситуацији јер се код њих упоредно са грипом појавила и корона. Подвукла се, зато нису реаговали правовремено, зато су изгубили месец дана и имали стравичне последице због короне. Ја сам за вакцинацију, колико-толико ће се заштити организам.

У ПИСМУ ВЛАДИ МИГРАНТИ СЕ СТАВАЛИ НА РАСПОЛАГАЊЕ СРБИЈИ: "Стојимо једни уз друге у заједничкој борби"

У ПИСМУ ВЛАДИ МИГРАНТИ СЕ СТАВАЛИ НА РАСПОЛАГАЊЕ СРБИЈИ: "Стојимо једни уз друге у заједничкој борби"

СРБИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ДРУГИ ТАЛАС ВИРУСА: Наредних дана можете очекивати ВАЖАН ПОЗИВ од државе

СРБИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ДРУГИ ТАЛАС ВИРУСА: Наредних дана можете очекивати ВАЖАН ПОЗИВ од државе

УКИДАЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА НЕ ПОДРАЗУМЕВА И ОДСУСТВО ВАНРЕДНИХ МЕРА: Овако ће изгледати живот у Србији од четвртка

УКИДАЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА НЕ ПОДРАЗУМЕВА И ОДСУСТВО ВАНРЕДНИХ МЕРА: Овако ће изгледати живот у Србији од четвртка

Најновији подаци о оболелима: Позитивно још 93 пацијента, за 24 сата умрло четири особе

Најновији подаци о оболелима: Позитивно још 93 пацијента, за 24 сата умрло четири особе

СТИЖУ ПОХВАЛЕ СА СВИХ СТРАНА: Немачки амбасадор похвалио Србију и њену борбу против короне, као и цео здравствени систем

СТИЖУ ПОХВАЛЕ СА СВИХ СТРАНА: Немачки амбасадор похвалио Србију и њену борбу против короне, као и цео здравствени систем

 

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце, једино у ОВИМ ДЕЛОВИМА се очекује велика количина падавина
vreme u srbiji

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце, једино у ОВИМ ДЕЛОВИМА се очекује велика количина падавина

21.09.2024. 07:38
ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте
Crkva

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте

21.09.2024. 07:26
УЧЕНИЦА НЕСТАЛА У НОВОМ САДУ: Мајка упутила хитан апел - "Помозите да нађем своје дете"
Policija

УЧЕНИЦА НЕСТАЛА У НОВОМ САДУ: Мајка упутила хитан апел - "Помозите да нађем своје дете"

20.09.2024. 23:08
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
ТРЕНУТНО НАЈТРАЖЕНИЈА ЖЕНА НА СВЕТУ! Шокантна истрага показала да је под заштитом ТАЈНЕ СЛУЖБЕ?!
Kristijana Basrsoni

ТРЕНУТНО НАЈТРАЖЕНИЈА ЖЕНА НА СВЕТУ! Шокантна истрага показала да је под заштитом ТАЈНЕ СЛУЖБЕ?!

21.09.2024. 09:34
ДЕТАЉИ ФИЛМСКОГ ОБРАЧУНА У САРАЈЕВУ Међусобно се пуцали из аутомобила, полиција трага за осумњиченима - а ево шта се види на камери
Policija BiH

ДЕТАЉИ ФИЛМСКОГ ОБРАЧУНА У САРАЈЕВУ Међусобно се пуцали из аутомобила, полиција трага за осумњиченима - а ево шта се види на камери

21.09.2024. 09:33
ШОК! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО Зима пред нама ће бити потпуно другачија од онога што сте мислили - СПРЕМИТЕ СЕ, НИЈЕ ДОБРО
Za vikend promena vremena

ШОК! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО Зима пред нама ће бити потпуно другачија од онога што сте мислили - СПРЕМИТЕ СЕ, НИЈЕ ДОБРО

21.09.2024. 09:13
ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије
Aleksandar Vučić

ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије

21.09.2024. 08:52
БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ ЗА КИЈЕВ "Време је да почну да се постављају непријатнија питања о сукобу у Украјини" - Колико је Запад спреман да иде далеко?
Volodimir Zelenski

БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ ЗА КИЈЕВ "Време је да почну да се постављају непријатнија питања о сукобу у Украјини" - Колико је Запад спреман да иде далеко?

21.09.2024. 08:08
ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте
Crkva

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте

21.09.2024. 07:26
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије
Aleksandar Vučić

ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије

21.09.2024. 08:52