ВЕЧИТО ПИТАЊЕ - ДА ЛИ БОЈЛЕР ВИШЕ ТРОШИ КАДА ЈЕ СТАЛНО УКЉУЧЕН ИЛИ НЕ? Мајстор открио цаку - рачун за струју биће дупло мањи
Дилема коначно решена
Једна од, чини се, нерешивих мистерија је питање када бојлер троши најмање струје - када је стално укључен или када се пали по потреби.
Интернет форуми, друштвене мреже и расправе уживо - у било ком облику, ово питање је увек актуелно и никако да дођемо до коначног одговора.
КРЕНУЛИ СТЕ НА ПУТ И ПОКВАРИО ВАМ СЕ АУТОМОБИЛ? Ево шта радити у том случају, и колики ћете цех платити
РЕАКЦИЈА НА УБОД СТРШЉЕНА: Често може бити СМРТОНОСАН и болан - ево како да извадите ЖАОКУ
НОВИНЕ ОД ПОНЕДЕЉКА: Грађани ће добијати савет за постковид проблеме путем апликације
Неко ће вам рећи да је много рационалније оставити бојлер укљученим по цели дан и ноћ, јер онда не мора да греје сву воду, већ само догрева, други заговарају теорију да је најбоље палити га по потреби. А ево шта на ту дилему каже сервисер ових кућних апарата.
Апсолутно није истина да је за новчаник боље држати бојлер стално упаљеним. Наравно, све зависи од броја чланова домаћинства. Тако, ако је у питању самац или брачни пар, њима је рационалније да бојлер укључују по потреби. С друге стране, ако је у питању породица са већим бројем чланова, њима је вероватно најзгодније да бојлер стално буде укључен јер ће у сваком тренутку неком требати вода.
Такође и намена бојлера игра велику улогу - ако је бојлер намењен само за туширање, онда је смисленије да га повремено палите, а ако је у питању велики проточни бојлер који користите и у кухињске намене, онда ћете га највероватније гасити врло ретко.
Дакле, штедљвије је ипак палити га по потреби, и наравно, ако већ пазите на штедњу, гледаћете да га укључите у јефтинијој тарифи.
Што се тиче продужавања века бојлера, како објашњава овај сервисер, њему је свеједно да ли стално ради или не, уколико су сви делови у реду, јер "није то човек да му треба одмор."
Цака која, с друге стране, заиста пали јесте да термостат подесите на 55-60 подеок. Нека највиша вредност на коју га намештате буде евентуално 60. Испод 55. подеока се не ствара каменац. С друге стране, ако је термостат стално подешен на 90, ствараће се много више каменца, нарочито у овдашњим условима будући да нам је вода тврда.
Дакле, што се тиче уштеде, ипак немојте држати бојлер стално упаљеним, а како бисте му продужили век трајања, обратите пажњу на термостат и чистите каменац једном годишње.