Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ

СЕРИЈА ПОТРЕСА У СРБИЈИ Земљотрес погодио једну од наших најлепших туристичких дестинација

12.06.2024. 13:43
Zemljotres u Srbiji
Земљотрес у Србији / Извор: Србија Danas/Shutterstock

Заљуљало се тло у Србији у више наврата.

Голубац, једна од најлепших туристичких дестинација у Србији, данас је погођен благим потресом магнитуде 1,9 по Рихтеру, према подацима Сеизмолошког завода Србије.

Земљотрес је забележен у 9.43 сати, што је изазвало краткотрајну панику, али није проузроковало озбиљне последице.

Није било повређених, нити је забележена већа материјална штета. Већина грађана није ни осетила потрес, док су неки осетили благо подрхтавање тла.

Lista automatski lociranih seizmičkih događaja
Листа аутоматски лоцираних сеизмичких догађаја / Извор: Републички сеизмолошки завод

Овакав земљотрес не изазива штету, чак ни у епицентру, али подсећа нас на сеизмолошку активност у Србији.

Тресао се и Мајданпек

Такође, потреси истог интензитета погодила су данас Мајданпек и то у два наврата. Први потрес забележен је у 8.16 сати, други у 9.30.

Како се заштитити и шта радити у случају земљотреса?

Ево неколико корисних савета о томе како се заштитити и шта радити у случају земљотреса:

Пре земљотреса:

  1. Едукација: Едукујте себе, своју породицу и заједницу о процедурама и мерама заштите у случају земљотреса. Одржавање вежби евакуације и разговор о плановима може бити од пресудног значаја.
  2. Провера Сигурности Објеката: Процените структуралну сигурност ваше куће или зграде. Идентификујте и поправите потенцијално опасне елементе као што су слаби зидови, кровови или темељи.
  3. Припрема Планова: Направите план евакуације за своју породицу или радно место. Одредите сигурна места унутар и ван вашег дома или зграде.

Током земљотреса:

  1. Останите Смирени: Останите смирени и покушајте да останете у сигурном простору. Ако сте унутра, останите унутра; ако сте напољу, останите напољу. Избегавајте панику и брзу одлуку.
  2. Приближите Се Сигурном Месту: Ако је могуће, приближите се сигурном месту као што је унутрашњи зид, сто или јака конструкција. Покријте се и држите се за заштиту.
  3. Избегавајте Елеваторе: Ако се налазите у згради, одмах станите на првој доступној етажи и не користите лифт.

После земљотреса:

  1. Процена Ситуације: Након што се тло смири, пажљиво процените ситуацију око себе. Потражите повреде на себи и другима.
  2. Провера Објеката: Проверите да ли је зграда оштећена пре него што уђете унутра. Ако приметите било каква оштећења, останите вани и позовите надлежне службе.
  3. Пратите Информације: Пратите локалне власти и медије како бисте добили најновије информације и смернице о безбедности и евакуацији.

Правилна припрема, едукација и брза реакција кључни су фактори који могу помоћи у смањењу ризика и последица земљотреса.

Тврђава Голубац - Драгуљ средњовековне Србије

Тврђава Голубац, смештена на десној обали Дунава, једна је од најимпресивнијих средњовековних тврђава у Србији. Позната по својој стратешкој важности и историјском значају, тврђава Голубац представља незаобилазну дестинацију за све љубитеље историје и архитектуре.

Историјски Преглед

Тврђава Голубац датира из 14. века и има богату историју препуну битака и освајања. Изграђена на стени која се стрмо уздиже изнад Дунава, ова тврђава је кроз векове била кључна тачка одбране против разних освајача, укључујући Османлије, Угаре и друге европске силе. Њена стратешка позиција омогућавала је контролу над Дунавом, једним од најважнијих трговачких и војних путева тог времена.

Архитектонске карактеристике

Тврђава се састоји од девет кула, повезаних зидовима и терасама, које су се постепено шириле и адаптирале током различитих периода њене употребе. Најпознатија кула је Донжон, која се налази на највишој тачки тврђаве и пружа спектакуларан поглед на Дунав и околне пејзаже. Куле су међусобно повезане унутрашњим пролазима и степеништима, стварајући комплексну мрежу која је чинила тврђаву готово неосвојивом.

Рестаурација и туризам

Током последњих година, тврђава Голубац је прошла кроз опсежне рестаурационе радове како би се очувала њена историјска вредност и учинила доступнијом туристима. 

Golubac
Голубац / Извор: Shutterstock

Данас, посетиоци могу уживати у шетњама кроз тврђаву, истраживању њених кула и зидина, као и у едукативним турама које пружају увид у богату историју овог импресивног здања.

Легенде и приче

Тврђава Голубац је обавијена легендама и причама које додатно обогаћују њен историјски значај. Једна од најпознатијих легенди везана је за име тврђаве. Према предању, тврђава је добила име по девојци Голубани, која је због несрећне љубави била затворена у једној од кула. Друга прича говори о неустрашивим голубовима који су се гнијездили у зидовима тврђаве и представљали симбол слободе и неосвојивости.

Тврђава Голубац је право ремек-дело средњовековне архитектуре и један од најважнијих културно-историјских споменика Србије. Њена богата историја, импресивна архитектура и прелепа природа која је окружује, чине је незаобилазном дестинацијом за све који желе да доживе дух прошлих времена и уживају у спектакуларним погледима на Дунав и Национални парк Ђердап.