ЗНАТЕ ЛИ ПРАВИЛА: Како треба да изгледа славска трпеза за Светог Николу?
Сезона слава је увелико кренула. За два дана обележавамо једну од оних коју слави највећи број наших грађана – Светог Николу, хришћанског светитеља који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.
Као што знамо већ, за славу се обично спрема све у много већим количинама него иначе, избор је разнолик. Иако је ове године обележавање слава због епидемије корона вируса другачије него пре, односно ограничен је број гостију и препорука је да овај свети дан славите у кругу својих најближих, то није разлог да не уживате у храни.
"СВОЈИМ ОЧИМА САМ ВИДЕО КАКО СЕ ЉУДИ ПАТЕ У БОЛЕСТИ" Исповест владике Атанасија након прележане короне
ГЕСТ КОЈИ ЈЕ РАЗНЕЖИО ЦЕЛУ СРБИЈУ: Срби су једни другима одувек били ослонац у невољи! (ФОТО)
ДВА ВИДЉИВА СИМПТОМА ГОВОРЕ ДА ВАМ ЈЕ ИМУНИТЕТ УГРОЖЕН: Како да откријете да ли патите од мањка витамина
Било да сте љубитељ сланих специјалитета или слатких, сигурно је да ћете имати нешто за себе, али оно што треба да знате јесте да печење неизоставни део сваке мрсне трпезе. Међутим, шта треба да се нађе на славском столу када је слава посна?
Како Свети Никола пада у време Великог божићног поста, верници припремају рибу и посну храну.
Спремати мрсну храну за славу је погубан грех ако је време поста. Чак и ако слава пада у среду или петак, без обзира да ли је време поста, ваљало би спремати посну храну.
1. Погача
Погача или прекада, најбоље би било да је домаћа. Домаћи хлеб носи посебну симболику огњишта, а и свакако је много укуснија од куповне, поготово када је топла. Можете је правити од кукурузног брашна или мешавине белог и кукурузног башна, без додатака јаја или млека јер је трпеза посна.
2. Пасуљ пребранац
Пасуљ пребранац служи као савршено топло предјело, можете му додати зачине попут босиљка и нане, тако ћете га уичинити много укуснијим.
3.. Ајвар
Такође, оно што је неизоставни српски, назовимо бренд је ајвар. Он се може служити у оба случаја, а сјајан је и као предјело, салата или додатак јелима. Ајвар је остао једна непрекинута традиција зимског периода и спада у култну храну српске трпезе.
Како се српске славе прослављају, махом, у зимском периоду када је сезона конзумирања ајвара, наравно да заузима свето место на славској трпези.
4. Салата од тестенине и туњевине!
Од салата можете да направите салату од тестенина и туњевине, лако се спрема, и јако је укусна.
5. Риба
Наравно да је посна трпеза незамислива без укусне рибе, можете припремити било коју, односно ону коју ви највише волите да једете. Не заборавите да преко ње, током јела, нацедите свеж лимун јер је тако и много укуснија и много здравија.
6. Подварак
Овај рецепт ће пронаћи почасно место у вашој кухињи, уживајте у мирису и топлини правог породичног ручка.
7. Торта и колачи
Слаткиши су незаоблилазни на свакој свечаној трпези, па тако и на славској, само што на овој морају да буду посни.