Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЖУРКЕ, НЕОЗБИЉНО ПОНАШАЊЕ И ПРКОС НАМ ДИКТИРАЈУ НЕСЛАВНУ СТАТИСТИКУ: Ово није довољно, дајте да се уразумимо!

17.03.2021. 07:18
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Према речима професора Тиодоровића, Србија ипак није под кључем и не треба мере доживљавати на тај начин

- Оштрије мере које ступају на снагу помоћи ће нам у смислу да ће контакти бити смањени, међутим, сувише је кратак период да би оне дале неки значајан ефекат, јер за тако нешто потребно је минимум 14 дана. Ако бисмо под оваквим мерама издржали две недеље, онда бисмо могли да дођемо до цифре од 3.000 позитивних дневно, а идеално би било да у наредне три недеље до месец дана дођемо до 1.000, што дисциплином и поштовањем мера није неизводљиво - каже епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба.

ЗБОГ ЋЕРКИ ЈЕ ПЕШАЧИО 16 КИЛОМЕТАРА, И ОПЕТ ЋЕ: Ђорђе по којем је снимљен филм "Отац" не одустаје од борбе за мезимицама

ЗБОГ ЋЕРКИ ЈЕ ПЕШАЧИО 16 КИЛОМЕТАРА, И ОПЕТ ЋЕ: Ђорђе по којем је снимљен филм "Отац" не одустаје од борбе за мезимицама

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ! Срби масовно користе ОВАЈ ЛЕК да излече корону, а не знају да могу УГРОЗИТИ ЖИВОТ

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ! Срби масовно користе ОВАЈ ЛЕК да излече корону, а не знају да могу УГРОЗИТИ ЖИВОТ

ЈАВНОСТ ЈЕ ПОДЕЉЕНА: Да ли треба да важе ИСТА ПРАВИЛА и исте мере против короне за ВАКЦИНИСАНЕ и НЕВАКЦИНИСАНЕ?

ЈАВНОСТ ЈЕ ПОДЕЉЕНА: Да ли треба да важе ИСТА ПРАВИЛА и исте мере против короне за ВАКЦИНИСАНЕ и НЕВАКЦИНИСАНЕ?

Према речима професора Тиодоровића, Србија ипак није под кључем и не треба мере доживљавати на тај начин. Ово је компромис, како каже, између економије и здравља људи. Журке, неозбиљно понашање, као и пркос држави организовањем приватних журки данас нам диктирају неславну статистику.

- Храна, лекови, гориво, радиће само основно. Даље, они људи који поштују мере, њих не треба кажњавати, али они који организују приватне журке, организатори би требало да одговарају, а учесници да иду на друштвено-користан рад у црвеним зонама. Ти људи који покушавају да "докажу" како корона не постоји не знају и нису свесни колико је ова болест опасна, па их зато уведимо у болнице, нека носе боце с кисеоником, нека чисте ходнике, нека обуку скафандер да виде како изгледа корона изблиза - прича професор Тиодоровић.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: СД/илустрација

Како даље објашњава епидемиолог, новим мерама предвиђено је да сва места која представљају места окупљања неће радити, па се очекује да овакав режим мера покаже ефекат, али ако би се продужио временски период. Оно што даље следи јесте долазак наших људи из иностранства почетком априла.

- Католички Ускрс је 4. априла и мало пре тога многи ће кренути у Србију да искористе одмор. Оно што забрињава је јер многи то користе као слободу уместо да се понашају као што се понашају у Немачкој, Аустрији, Швајцарској… На граници ће свакако бити тестирани, али је неопходно да се понашају одговорно и када дођу овде - објашњава професор Тиодоровић.

И члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је након седнице Штаба да се размишља и о друштвено-корисном раду за оне који крше мере, а како је истакао, у питању је компромисно решење те да "ово није довољно".

- За пет дана нећемо видети ефекте мера. Са овог дела који више размишља о економском ефекту, они сматрају да ово није компромис. Али са друге стране, ово јесте компромис. Одлука не задовољава ниједну страну, али мени се чини да је врло контруктивна у овом тренутку - изјавио је др Кон.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Танјуг/Председништво Србије

Како је даље појаснио, "не разуме се проблем", односно да је у питању највећа пандемија, не само овог века, већ иначе. Према његовим речима, доминантан је и британски сој, који је почео да се спушта ка млађим генерацијама, и због тога су и млађи разреди прешли на онлајн. Такође, истакао је и да су казне за кршење мера недовољне и да би оне требало да се пооштре, у смислу да се сви који су их кршили морају тестирати на корона вирус.

Лончар: Нове мере да би се смањио број заражених

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да су мере донете на основу досадашњих података и резултата и да су оне једино решење да се сачувају животи и здравствени систем.

- Нове мере донете су да би се смањио број заражених, да би се прекинуло ширење заразе, и молим све да то имају на уму. До пре седам дана смо можда били у прилици да причамо шта и како, данас нисмо - рекао је Лончар.

Оштије мере су, како је појаснио министар, донете на основу досадашњих резултата и података као једино решење. Он је замолио грађане да не губе време на полемике, већ да се усредсреде на поштовање мера и да се вакцинишу како би се смањио број заражених, и како бисмо што пре ушли у "безбеднију зону".

Лончар је посетио и пацијенте у ковид болници у Батајници, а, како је изјавио, долазиће једном недељно.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Фото: Влада републике Србије

- У Батајници тренутно има 900 пацијената, овде ради више од 800 лекара и медицинских сестара, уз спремачице, помоћно особље... Хтео сам проведем једно време с њима и долазићу једном недељно, да чујем шта још можемо да урадимо да им помогнемо - рекао је министар.

Сви они који не верују да постоји корона вирус, поручио је Лончар, који сматрају да не треба да се вакцинишу, нити да се придржавају мера, оног тренутка када би видели како изгледа борба за живот схватити би да нису у праву.

- Када би видели видели једног младог пацијента, за којег је потребно шест до осам људи да би га окренули у положај који захтева, па још више пута дневно... Да не причамо како је људима у скафандерима, у свој опреми, како изгледа спасавати људске животе, променили би мишљење. Ситуација не може ни да се опише. Наставићемо да се боримо даље, да на све начине помогнемо људима. Дајте да се уразумимо, да спасемо здравствени систем, да се вратимо у нормалу, да се посветимо и нековид пацијентима - рекао је Лончар.

Др Стевановић: Морамо поштовати мере

Број заражених корона вирусом и прегледа у амбулантама стално расте, као и број пацијената који захтевају лечење у болницама, чак 30 одсто прегледаних у тријажној амбуланти Инфективне клинике захтева хоспитализацију одмах, саопштио је директор Инфективне клинице КЦС др Горан Стевановић.

Goran Stevanović
Горан Стевановић / Извор: Фото: Танјуг/Никола Анђић

- Раст бројки је данак непоштовању мера и томе што смо једна од најсрећиних земаља у Европи по доступности вакцина и могућности да се вакцинишемо, а неки су заборавили да морају да се поштују мере и поред тога, док се не стекне имунитет - рекао је Стевановић који је са министром здравља обишао ковид болницу у Батајници.

Др Стевановић додаје да се морамо строго придржавати епидемиолошких мера до тада јер број оболелих смањује потенцијал за вакцинацију, јер да би неко примио вакцину треба да буде здрав.

Које мере су до понедељка на снази

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид-19, предложио је мере за сузбијање епидемије које ће бити на снази од 17.до 21. марта.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Дакле, до понедељка, биће затворени сви угоститељски објекти - кафићи, ресторани, барови, тржни центри, продавнице, осим продавница прехрамбене делатности, биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт... Такође, шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

Мере затварања не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности. Такође, у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мењачнице…

Објекти на које се ово ограничење рада у наредним данима не односи и којима је дозвољено да раде и током викенда:
  • Апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације, ветеринарске апотеке.
  • Трговински објекти у којима се врши продаја прехрамбених производа, пијаце, зелене пијаце, продавнице сточне хране, пет шопови…
  • Самостални малопродајни објекти у којима се куповина обавља без уласка у објекат - киосци и трафике.
  • Објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи, столарских радњи, вулканизери, технички прегледи, ауто-перионице, хемијска чишћења ...
  • Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива.
  • Ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смештаја искључиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу.
  • Спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.

С вакцинацијом се наставља уобичајено

Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

Вакцинација против заразне болести ловид-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације.

ЛЕТО У СРБИЈИ НА ИЗДИСАЈУ: Погледајте какво нас време очекује ових дана
vremenska prognoza

ЛЕТО У СРБИЈИ НА ИЗДИСАЈУ: Погледајте какво нас време очекује ових дана

23.09.2024. 19:27
ОВО МЕСТО У СРБИЈИ НОЋАО ОКОВАО МИНУС: Овде је забележена најнижа температура на нашим просторима икада!
Termometar

ОВО МЕСТО У СРБИЈИ НОЋАО ОКОВАО МИНУС: Овде је забележена најнижа температура на нашим просторима икада!

23.09.2024. 18:46
ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)
Požar u Gornjem Milanovcu

ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)

23.09.2024. 18:34
Измена саобраћаја сутра на делу пута Велико Градиште - Голубац, апел за возаче да прилагоде брзину кретања и поштују прописе
radovi u Beogradu

Измена саобраћаја сутра на делу пута Велико Градиште - Голубац, апел за возаче да прилагоде брзину кретања и поштују прописе

23.09.2024. 18:03
САДРЖАЈАН РАЗГОВОР ВУЧИЋА СА ДИРЕКТОРКОМ ММФ-А: Са поносом сам је детаљније информисао о најновијим показатељима макроекономске стабилности Србије (ФОТО)
Vučić

САДРЖАЈАН РАЗГОВОР ВУЧИЋА СА ДИРЕКТОРКОМ ММФ-А: Са поносом сам је детаљније информисао о најновијим показатељима макроекономске стабилности Србије (ФОТО)

23.09.2024. 20:06
ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ КИПРА: Срдачан сусрет са Никосом Христодулидисом, разменили мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији и значају УН
Aleksandar Vučić i Nikos Hristodoulidis

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ КИПРА: Срдачан сусрет са Никосом Христодулидисом, разменили мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији и значају УН

23.09.2024. 19:55
ЛЕТО У СРБИЈИ НА ИЗДИСАЈУ: Погледајте какво нас време очекује ових дана
vremenska prognoza

ЛЕТО У СРБИЈИ НА ИЗДИСАЈУ: Погледајте какво нас време очекује ових дана

23.09.2024. 19:27
ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)
Rat u Libanu
УЖИВО

ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:11
(УЖИВО) СУПЕРЛИГА: Партизан - Црвена звезда 0:3
Večiti derbi
УЖИВО

(УЖИВО) СУПЕРЛИГА: Партизан - Црвена звезда 0:3

23.09.2024. 17:56
"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године
Aleksandar Vučić

"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године

23.09.2024. 17:45
Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)
Ukrajina

Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:52
ИЗБАЦИЛИ СУ ИЗ ПРЕНОСА: Ево шта је показивао човек који је ПРЕКИНУО ВЕЧИТИ ДЕРБИ! (ФОТО)
174. večiti derbi

ИЗБАЦИЛИ СУ ИЗ ПРЕНОСА: Ево шта је показивао човек који је ПРЕКИНУО ВЕЧИТИ ДЕРБИ! (ФОТО)

23.09.2024. 19:43