Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Небојшина бивша колегиница отворила душу: Ово је права истина о масакру у Рузвелтовој

16.03.2018. 19:19
Ruzveltova
Рузвелтова / Извор: Србија Данас

Стравичан злочин

У понедељак 12. марта цела Србија је чула за фирму "Привредни саветник – информационе технологије" . Разлог  је био стравичан. Нешто пре 11 часова у њене просторије ушетао је наоружани Небојша Стојилковић и хладнокрвно убио колегу Бранка Кањевца (31), тешко ранио Марка Филиповића (36), док је Игор Раденковић неким чудом преживео пад са висине од 8 метара. 

Четири дана касније, након бројних медијских спекулација и нагађања око тога шта се, како, и зашто догодило, на Фејсбуку се огласила једна од запослених у тој фирми, Наташа Наранчић. 

Ruzveltova, policija
Рузвелтова, полиција / Извор: СД/илустрација

У жељи да "појасни неке ствари и стане на пут спекулацијама и неистинама"  Наташа, која је била непосредни очевидац стравичног злочина, али и неко ко је свакодневно проводио време и са убијеним и са убицом одлучила је да исприча праву истину о злочину који је потресао Србију.

"Упуцао би и мене да нисам утрчао у аутобус": Колега помахниталог програмера ЧУДОМ избегао смрт

Њену причу вам преносимо у целости:

- Борим се са собом да не пишем ништа, али не могу да останем равнодушна на неистине и шпекулације које читам по новинама, везано за трагедију која се у понедељак десила у нашој фирми. Полиција нам је забранила да причамо са медијима, да не ометамо истрагу. Али, отишло је предалеко и у штампи и у коментарима. Па ево, ја лично, док наша фирма званично не изда сопшење, желим да појасним неке ствари. А обзиром на крајни исход, даље истраге тешко да ће бити.

Помахнитали програмер тачно знао у кога пуца: Кад је УБИО шефа испалио рафал и на колегинице

Фирма Привредни саветник – информационе технологије (ПС.ИТ) је мала софтверска фирма која је до скоро запошљавала раднике само по препоруци. Тако је дошао и наш, сада покојни Кањевац, а на његову препоруку касније, иронијом судбине и нападач, такође покојни Небојша. Фирма је топла, пријатељска са јако добрим међуљудским односима. Увек сви заједно идемо на разноразне прославе, свадбе, куглање, „теам буилдинг-е“... Уствари, ишли смо сви, осим Небојше.

Покушавали смо да му се приближимо, да га разгалимо, да му помогнмо да постане део екипе, али се он није дао. Остајао је тврд, често и груб на наше покушаје. Након неког времена смо одустали и испоштовали његову жељу за приватношћу. Долазио је у неколико наврата у сукобе са колегама, али само вербалне. Имао је обичај и да оде у другу канцеларију, да се закључа и да ради.

ТУГА до неба: Бранко којег је изрешетао убица из Рузвелтове иза себе оставио СИНА (1)

Схватили смо то као потребу за миром, јер је иначе фирма прометна јер често колеге улазе и излазе из канцеларије, јер сви међусобно сарађују: и консултанти, и подршка и програмери, а провуче се и по неки позив од корисника. Мислили смо само да га све то омета у раду. Опет са некима је налазио заједнички језик и умео је и да се и нашали. У крајњем случају, не жели свако да му фирма буде „друга кућа“ и нисмо хтели да га форсирамо. Углавном је радио на пројектима који нису превише захтевали тимски рад и где је имао пуну слободу у раду. Све до последњег пројекта.

Програмер данима планирао злочин: Уочи масакра отишао у Врање и украо очев пиштољ

С друге стране, Кањевац је био свима мио и драг. Насмејан, шаљив, али и озбиљан и предан радник када се то од њега захтевало. Радио је код нас неколико година, али жеља за новим знањем и новим технологијама га је одвела у другу фирму. Тамо је радио пар година, стицао нова знања, доста је путовао и показао се као одличан радник. Међутим, оженио се, добио сина и желео је што више времена да посвети својој новој породици, и синчићу који је скоро напунио годину дана.

Желео је да обнови сарадњу са нама, волео је људе у нашој фирми, био је пун идеја и жеље да наставимо на пројекту који је он сам започео док је радио код нас. Сви су се сложили и пројекат је настављен. Кањевац је постао вођа пројекта.

ОБДУКЦИЈА ПОКАЗАЛА: Након ТРАГЕДИЈЕ у Рузвелтовој убица пуцао прво у плинску боцу, па себи у чело

Радило се све заједно, тимски, али уз поштовање одређених процедура и правила.

Небојша то никако није могао да прихвати, па је и даље радио сам за себе и на неки начин саботирао остале, непоштовањем процедура. У више наврата је разговарано са њим, тражено је од њега да покуша да се прилагоди, али након безуспешних покушаја, у четвртак, 8. марта му је речено да ће бити скинут са пројекта. Директор и даље није хтео да му да отказ, већ је хтео да се потруди опет да му нађе неки пројекат који неће захтевати превише тимски рад, али је он одбио и рекао да раскида сарадњу. Покупио је своје ствари и отишао из фирме.

Ruzveltova
Рузвелтова / Извор: Србија Данас

Није се појављивао нити се коме јављао до тог кобног понедејлка. Онда је дошао у фирму, нас неколико је било на састанку, видели смо само његову силуету док је пролазио. Сви смо помислили да је дошао или да изглади ствари или да потпише решење о престанку сарадње. Ушао је у нашу канцеларију смртно озбиљан (какав је додуше већином и био), скенирао све погледом и затворио врата. После тога се чуло неколико пуцњева. У први мах смо помислили да су петарде, али онда су се и наша врата опет отворила и један колега нам је свима викнуо да се сакријемо под сто...

Огласила се сестра једне од жртава ХОРОРА из РУЗВЕЛТОВЕ: "Марко је у стабилном стању, колико је то могуће"

Следеће чега се сећам је да сам под столом са кумом која ми је и колегиница, док се око нас чују пуцњи. После сам сазнала да сам, вероватно скамењена и неверујући шта се дешава, стајала док ме кума није повукла под сто. Када су људи почели да се крећу, трче у паници, схватили смо да је Небојша отишао. Тада је кренула агонија... Видели смо непокретног Кањевца на поду, двојица колега су притрчали да му помогну, видели смо у другој канцеларији нашег рањеног Марета у страшним боловима, и сазнали да је и наш Игор склизнуо са симса из своје канцеларије, где је покушао да се сакрије од Небојше када је чуо пуцње.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Колико је метака Небојша испалио, колико је остало у шаржеру који му је испао када се један метак (срећом) заглавио, шта је он после урадио.. то је ствар полиције.

Нашег драгог Кањевца више нема и неће га ништа вратити. Покој му души и вечна му слава. А његовој и нашој Анчи, и њиховом Ђолету, желим да покушају да преброде губитак како могу и колико могу и да покушају да нађу неку утеху у свему овоме.