Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СТРАХУЈЕМО ЗА НАШЕ ЖИВОТЕ" Комшије Игора који је сарађивао са убијеним терористом: Овако се понашао пре напада

02.07.2024. 08:45
Terorista
Терориста / Извор: Србија Данас/ОМК МУП Републике Srbije/youtube printscreen Ал Jazeera Balkans/Shutterstock

Игор Деспотовић (25) је ухапшен због терористичког удруживања са Милошем Жујовићем (25) који је 29. јуна самострелом тешко ранио припадника Жандармерије испред амбасаде Израела у Београду.

Он је, како се сумња, са Жујовићем договарао сваки корак терористичког напада док је био у мајчином стану на Новом Београду. Тамо је чекао одлуку Апелационог суда поводом првостепене пресуде којом је осуђен јер је делио савете за тровање немуслиманског становништва гасом "Сарин", али и величао организацију Исламске државе.

Полиција је у суботу поподне упала у стан на Новом Београду где је Игор Деспотовић живео са мајком. Од тада, његове комшије су у огромном страху и у шоку да је у њиховом окружењу живео један терориста.

Како причају његови познаници и комшије, деловало је да је водио миран живот.

- То је један ћелав мушкарац. Није увек имао браду. Низак је, можда око 170 центиметара. Изгледа старије него колико заиста има година - каже девојка коју смо затекли у улици у којој је Деспотовић живео.

Како каже, Игор Деспотовић се понашао нормално у јавности.

- Нисам га често виђала, а и опет да јесам, сигурно не бих посебно на њега обратила пажњу јер је био сасвим нормалан дечко. Нормално се облачио, шорц, мајица, тренерка - објашњава она.

Према њеним речима, нико од других комшија са којима је разговарала није могао да посумња да је полиција у суботу на ову адресу стигла због њега.

- Полицајци су наоружани излетели из џипова. Сви смо били преплашени. Улетели су у зграду, нисмо знали шта се дешава. Били смо сакривени у становима, затворена врата, склонили смо се и од прозора у случају да се нешто догоди - каже девојка.

Она објашњава и да већина комшија није знала да је Деспотовић раније хапшен и осуђиван и да су за то сазнали тек пошто је ухапшен у суботу.

- Већина није знала. Сви су били у шоку. Да су знали, сигурна сам да нико не би био срећан што он живи овде међу нама, поготово ако је спреман за терористички напад - каже саговорница.

Комшије у страху, врата отворила женска особа

Како прича, станари околних зграда, али поготово Деспотовићеве најближе комшије, у страху су од када су сазнали да је терориста свакодневно био на неколико метара од њих.

- Овде живе људи са породицом, старији људи. Ми који смо годинама овде познајемо скоро све станаре. Познајем његову мајку, али нисам сигурна да ли је само она живела овде. Мислим да је овде живео и са оцем - каже Деспотовићева комшиница.

Како тврди, Деспотовића никада није видела са женом.

- Не знам да ли има деце и жену. Њу заиста никад нисам видела овде. Сада кад се све ово догодило, страхујемо за наше животе. Верујемо да би полиција ухапсила сваког у овој згради ко му је помагао, али никад не знамо шта може да се догоди. Плашимо се да ће неко да дигне целу зграду у ваздух, терористима је то и циљ, да имају што већи број жртава - каже она.

Да Деспотовићеве комшије страхују нису успели да сакрију на свом лицу. На помен његовог имена и презимена, њихова лица се готово скамене.

- Не знам ништа. Никад нисам чуо - одговор је који смо најчешће добијали.

Ипак, кад би се неко осмелио да нешто о Деспотовићу и каже, најчешће би говорио како га познаје само из виђења и да никад није помислио да је терориста.

Врата стана у којем је Деспотовић живео отворила је женска особа која није била расположена за разговор.

- Не, не. Извините - рекла је и брзо закључала врата.

Ухапшен због удруживања

Подсетимо, прво је ухапшен Игор Деспотовић (25) као сарадник Милоша Жујовића, којег је нападнути жандарм ликвидирао након напада који се догодио у суботу око 11 часова испред амбасаде Израела у Београду.

Како се сазнаје, Жујовић, који је постао вехабија и променио име у Салахудин, и Деспотовић, који је већ осуђиван за дела повезана са тероризмом, имали су константну и дугу комуникацију из које је јасно видљиво како су испланирали сваки корак терористичког напада испред амбасаде Израела у Београду.

Подсетимо, министар унутрашњих послова Ивица Дачић је саопштио да је поред Деспотовића ухапшен и Кемал Беговић, након што је на више локација широм Србије извршен претрес.

- Постоје људи који припадају вехабијском покрету. Када погледате шта је у становима тих људи, видите да су припадници екстремиста. Треба пронаћи адекватну везу између активности вехабија и конкретног догађаја - рекао је Ивица Дачић за РТС.

Позивао на тровање немуслиманског народа

Игор Деспотовић је, подсетимо, осуђен 23. априла јер је делио савете за тровање немуслиманског становништва гасом "Сарин" — приликом чега је, у стању урачунљивости, континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова, износио и преносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма.

У оптужници се наводи да је Деспотовић, од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа администрирао и поставио низ садржаја текстова, снимака и фотографија који величају организацију Исламске државе.

Он је тако на Инстаграм налогу "дар.ул.ислам" делио објаве које пропагирају радикалну исламистичку идеологију, фотографије са обележјима ИСИС, фотографије на којима се велича ова организација и њени припадници, као и позиве на "џихад" и "борбу на Алаховом путу", а идентичне објаве је делио и на свом "Телеграм" каналу под називом "Дарул Ислам" на којем је делио издања и званичне публикације Исламске државе под називом Rumiyah.

Извор: Србија Данас/Блиц