Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УБИСТВО ЉУБЕ ЗЕМУНЦА ВИНУЛО ГА ЈЕ У ВРХ КРИМИНАЛА! Гледао под ауто да нема бомбе, а онда су у њега испалили 25 метака (ВИДЕО)

13.12.2021. 18:58
Goran Vuković
Горан Вуковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Miloš Барош/Фацебоок/Љубомир Магаш-Љуба Земунац

Горан Вуковић ликвидиран је пре 27 година код Југословенског драмског позоришта у Београду.

Преживео је пет атентата, на њега је пуцано "зољом" у центру Београда, зарађивао је огромне суме тадашњих немачких марака, био је вођа у то време најјачег "вождовачког клана", али је остао познат само по томе што је у Франкгурту убио Љубомира Магаша, познатијег као Љуба Земунац, легенду београдског асфалта и југословенског подземља

ГОВОРИЋЕ ПРВИ ПУТ О СВОЈИМ ЖЕНАМА! Беливук и Месар излазе пред судију - познато и кад

ГОВОРИЋЕ ПРВИ ПУТ О СВОЈИМ ЖЕНАМА! Беливук и Месар излазе пред судију - познато и кад

ПОТПУНО НЕЗАИНТЕРЕСОВАН И БЕЗ ТРУНКЕ КАЈАЊА! Младић насумично убадао ножем људе по Нишу - ево каква га казна очекује

ПОТПУНО НЕЗАИНТЕРЕСОВАН И БЕЗ ТРУНКЕ КАЈАЊА! Младић насумично убадао ножем људе по Нишу - ево каква га казна очекује

ЦЕНА ОД КОЈЕ ЋЕ ВАМ СЕ ВРТЕТИ У ГЛАВИ! Ауто Марка Месара имао посебну заштиту - о свему је мислио (ФОТО)

ЦЕНА ОД КОЈЕ ЋЕ ВАМ СЕ ВРТЕТИ У ГЛАВИ! Ауто Марка Месара имао посебну заштиту - о свему је мислио (ФОТО)

Реч је о Горану Вуковићу, званом Мајмун. Ликвидиран је 1994. године, из шестог покушаја, у "сачекуши" испред Театра "Бојан Ступица", код Југословенског драмског позоришта. Тог 12. децембра, око 21 сат, двојица маскираних нападача истрчала су из парка "Мањеж" и према Вуковићу, који је са пријатељем улазио у свој препознатљиви бели  "BMW 850ЦС", испалили више рафала из аутоматске пушке. 

Вуковић, погођен са 25 метака, одмах је издахнуо, док је његов пријатељ Душко Маловић погођен са четири хица превезен у Ургентни центар у Београду, где је дан касније преминуо од задобијених повреда. Очевици су тада испричали да је Вуковић, пре него што је почела пуцњава, погледао испод свог аутомобила да случајно није подметнута бомба. Рафалну паљбу, међутим, није очекивао. 

На лице места, непосредно после пуцњаве, стигли су сви припадници "вождовачког клана", али и криминалци из других делова града. Вест да је ликвидиран Мајмун одјекнула је брзином муње.

Вешт провалник

Они су све време посматрали полицијски увиђај који је трајао до дубоко у ноћ. Убрзо је стигла и Вуковићева супруга Тања која се кукајући бацала на ауто и покушавала да приђе убијеном супругу, док су је полицајци држали

Надимак Мајмун, Вуковић је добио јер је био вешт у скакању и могао без проблема да се попне са спољне стране зграде до другог спрата. Због тога је био вешт провалник.

Први пут доспео је на робију са 24 године, Те1983. године био је млади криминалац, али му се животни пут убрзо променио..Горан Вуковић рођен је 1959. године у Београду. Од малена је "стицао искуство" на београдском асфалту. Како је и сам био са Вождовца, узор му је био Ђорђе Божовић Гишка, са којим се дружио још као малолетник.

Ljuba Zemunac
Љуба Земунац / Извор: Фото: Facebook/Љубомир Магаш-Љуба Земунац

Јавности је постао познат 1986. године кад је у Франкфурту, испред зграде Земаљског суда, упуцао Љубомира Магаша, Љуба Земунац, вођа подземља у Франкфурту тада, после неколико сати преминуо је у болници. Тај догађај га је лансирао у сам врх криминалног миљеа тадашње државе, а разлог за убиство је, највероватније, освета.

Пижон му усвојио ћерку

Горан Вуковић био је ожењен Тањом са којом се имао ћеркицу Ивону, која је имала само неколико месеци кад је он убијен. Годину дана касније Тања је ступила у везу са бившим фудбалером Владимиром Петровићем Пижоном, који је касније усвојио Вуковићеву ћерку и дао јој презиме Петровић. 

Раније, приликом једне расправе са Магашем, на њега је запуцао Магашев пријатељ Цане када су му меци погодили бубрег, јетру и дебело црево. Пуком срећом и уз помоћ пријатеља Бориса Петкова, Мајмун је успео да побегне, али је убрзо почео да прича како ће се осветитит.

Смејао се кад је ухапшен

Дошавши у Франкфурт на суђење које је имао, и у пратњи пријатеља  супруге, Мајмун је угледао Љубу и екипу испред зграде суда, који су такође имали заказан претрес. По изјавама Горана Вуковића Мајмуна, није ишао у Франкфурт да би се светио, чак је и самом Магашу рекао да је дошао својим послом у Немачку. Уследила је расправа и Мајмун је отворио ватру на Магаша.

Ухапшен је одмах испред зграде суда, а док су му немачки полицајци стављали "лисице" смејао се. За убиство Љубе Земунца, одлежао је казну од пет година затвора у Немачкој. 

- Ни тада, кад се то десило, ја Љубу нисам први напао, они су на мене кидисали. Да си у не знам каквој свађи, ако идеш са женом, ако ти је ту фамилија, нико се не напада, све се заборавља, то је увек међу нама био неки неписани закон. Па нисам ваљда могао да дозволим да ме Љуба потцењује пред рођеном женом?! Није било једноставно убити Љубу Земунца, највећу легенду југословенског и европског подземља - причао је касније.

Стајао на будућем гробу

Неколико дана пре Вуковића убијен је Бојан Бановић, "жестоки момак" са Вождовца. Његовој сахрани присуствовали су сви виђенији криминалци из тог краја. Бојан је сахрањен поред Ромеа Савића, а на месту где му је данас гроб тада је стајао Вуковић.

Љуба је, како је тврдио Вуковић, био врло опасан и окретан. Знао је шта га где чека. Многи су покушали да га ликвидирају, а пре њега га је у Милану ранио у стомак само Коле Дебели, односно Никола Вучићевић.

У затвору је провео пет година, а потом се 1991. године вратио у Југославију. Причао је да је за задатке које је обављао узимао од 50.000 до 100.000 марака месечно. 

"Зоља", бомба и три пуцњаве

Сигурну смрт Вуковић је избегао чак пет пута. Први пут је на њега пуцано из ручног бацача "зоља". Овај филмски покушај убиства завршио се срећно по Мајмуна. Врата на аутомобилу била су отворена, а пројектил је прошао између седишта и кроз Вуковићеве ноге.

Други пут је испод његовог аутомобила подметнута бомба. Експлозивна направа, срећом, није активирана, а претпоставља се да возило и Мајмун нису одлетели у ваздух, јер је са њим, као сувозач, био син тада истакнутог генерала.

Трећи пут, нападачи су на Вуковића пуцали из мрака. У рафалној паљби он није могао да види ко пуца, али је остао довољно прибран да побегне и сачува живот. Само три недеље касније, на исти начин, непријатељи су поново покушали да га ликвидирају. Тада је, као и претходни пут, скоком у заклон сачувао себи живот.

Пети пут збио се у близини дискотеке "Лув". Вуковић је видео обрисе у мраку, пришао и од момка кога је затекао отео "шкорпион", као и легитимацију савезног СУП-а. Тада је пришао још један младић, уследили су туча и револверашки обрачун, Испоставило се да су у питању двојица полицајаца који нису били на дужности, а од којих је један погођен са шест метака. Рањени полицајац се опоравио, а убрзо је цела прича заборављена..

У Београду је Вуковић држао неколико клубова, био је први човек вождовачког ганга који је тада словио за један од најјачих, и дружио се са Вождовчанима Ђорђем Божовићем Гишком, Браниславом Матићем Белим и Александром Кнежевићем Кнелетеом.