Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЈЕЗИВЕ СЛИЧНОСТИ ИЗМЕЂУ СРПСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ И АТЕНТАТОРА НА ФИЦА: Крили се под паролом "ПРОТИВ НАСИЉА", а њихова дела су све само НЕ АНТИНАСИЛНА!

20.05.2024. 20:15
Atentat
Атентат / Извор: YouTube Printscreen/WSJNews/MartinDano

Чини се да ће пуцњи из пиштоља које је атентатор испалио у словачког премијера Роберта Фица прошле недеље одјекнути много даље него што је испрва изгледало.

Атентатор је одмах ухапшен, да би се веома брзо открило да је у питању 71-годишњи писац Јурај Цинтула. Он је радио као обезбеђење у тржном центру што му је омогућило да дође до пиштоља којим је прошле среде и покушао атентат. 

Убрзо се на друштвеним мрежама појавио снимак у којем Цинтула објашњава да је напад планирао месец дана и да је покушао да убије премијера јер је против промена којима Влада покушава да под своју контролу стави јавни телевизијски и радио сервис и смета му политичка ситуација у Словачкој.

Оно што је испрва деловало као дело поремећеног лудака који је радио самостално све више поприма другачије обрисе. 

Наиме, Министар унутрашњих послова Словачке Матуш Шутај-Ешток изјавио је да словачки званичници разматрају и могућност да на премијера Роберта Фица атентат није извршио "вук самотњак".

Према његовим речима, на основу оперативних информација разматра се и идеја да иза злочина стоји група људи.

- Два сата након извршења дела, извршиоцу је обрисана сва историја на Фејсбуку и комуникације, а то, по свему судећи, нису учинили ни он ни његова супруга - истакао је Шутај-Ешток, преноси Танјуг наводе словачких медија.

Цинтула је познат и као активиста који је основао "Словачка против насиља", али и као симпатизер паравојне илегалне организације словачких националистичких екстремиста.

Управо је овај детаљ, као посебно упечатљив, истакао и председник Србије Александар Вучић говорећи о атентату на Фица. 

-Знате ли коју је организацију основао онај који је упуцао премијера Фица, то је "Словачка против насиља" - рекао је Вучић. 

Покрет је позивао на супротстављање насиљу било које врсте, "од ванредног стања до физичког или психичког насиља у породици". Интересантно је да је човек који је основао организацију са циљем да се бори против насиља одлучио да почини један од најгорих облика насиља, онај против људског живота. 

И ми у Србији смо имали прилике да видимо нешто што подсећа на ово. 

Наиме, сећамо се оснивања покрета "Србија против насиља", који је наводно био формиран како би се борио против насиља, а његово деловање је било све само не ненасилно. 

Дивљање испред зграде РИК-а и разбијање Скупштине града

Још увек је свеже сећање на дивљање испред зграде РИК-а где су симпатизери “Србија против насиља“ физички насрнули на директора Републичког завода за статистику, затим су разбијали врата и прозоре Скупштине града.

Бесни због изборног колапса и фрустрирани у немоћи јер им грађани нису указали поверење, већ су им јасно показали да желе да их пошаљу на ђубриште историје, лидери изборне листе "Србија против насиља" окренули су се једином што могу и умеју – насиљу.

Наиме, Драган Ђилас, Мариника Тепић, Мирослав Алексић и остали самопрокламовани лидери, такозване, проевропске опозиције позвали су грађане да им се придруже у протесту против признавања изборних резултата. Као да им није било доста што су свега дан раније на изборима добили шамар од грађана, него су, изгледа, желели и репете. Народ је и овај пут показао да их не жели. Осим екстремиста који су дошли да искористе прилику да буду насилни према пристојним људима и уништавањем имовине свих грађана, Ђилас и Тепић су окупили мало људи.

Било је само питање тренутка када ће овако неодговорно понашање изродити катастрофу и деструкцију. На експлозију насиља, након овако несмотрених поступака, оних које баш брига за свакога ко нису они, није било потребно дуго чекати. Већ прве вечери скупа дошло је до провале хулиганства.

Бесна руља је насрнула на директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића док је излазио из зграде РИК-а.

Он је око 22 часа изашао из зграде РИК-а и кренуо кући јер је рано ујутру имао пословне обавезе. Није ни слутио какав му пакао спремају малобројне присталице које су поверовале у бајке Драгана Ђиласа и Маринике Тепић.

 - Рекли су ми неки из зграде да су се демонстранти испред зграде разредили, те сам изашао мислећи да ћу прећи преко улице, пошто су ми кола била преко пута у гаражи. Помислио сам да би могло да дође до тога да ме вређају док пролазим кроз гужву, нешто добацују и слично, али никако нисам очекивао зверињак који је одједном почео да скаче преко ограде и насрће на мене! Срушили су ме на тротоар, можда сам се и повредио, заболела су ме леђа... Једва сам се придигао и одвукао назад према улазу у зграду РИК-а. Шокиран сам да су тако као животиње насрнули на човека. То чак нису ни били млади људи, него неки од 40-50 година. Као да сам им децу побио! Насрнули су на човека од 72 године који нема чак ни право гласа у Комисији, нити сам део иједне политичке партије - исповедио се доцније Ковачевић за Курир.

Псовање у Народној Скупштини

Брука и срамота српске опозиције окупљене око групе Србија против насиља се наставила само неколико дана касније у Народној Скупштини, где је лидер "Странке слободе и правде" Драган Ђилас на конститутивној седници Народне скупштине у једном тренутку псовао мајку посланицима Српске напредне странке, што се може јасно чути на снимку који је згрозио целу Србију.

- Мрш у пи**у материну! Је**м ти матер - изговара бесно Ђилас док држи транспарент и свађа се са посланицима СНС који су седели на својим местима.

Поред вређања, лупања и псовања и скандалозних изјава на рачун у том тренутку председавајућег професора Стојана Раденовића,  остаће запамћени као посланици који су крали тоалет папир из скупштинског тоалета, а затим су наставили са дивљањем, и папир су бацали током заседања Скупштине.

Ни сам почетак заседања није протекао без Ђиласовог понижавања једне од најважнијих институција Републике Србије.

Наиме, опште је позната чињеница да посланици, када дођу у Скупштину прво одлазе на потписивање, где потврђују присутност, а онда позирају фоторепортерима.

Драган Ђилас је, том приликом, на изненађење многих, фоторепортерима окренуо леђа што је збунило све који су се у том тренутку нашли у његовој близини. Лидер ССП се тек, након што га је фотограф опоменуо, окренуо лицем ка камери, као што то обично, при фотографисању и бива.

Ово бахаћење Драгана Ђиласа и посланика који су му још увек верни ипак је изазвало одушевљење. И то, ни мање ни више, него једног од највећих непријатеља нашег народа, Аљбина Куртија. 

На ово је пажњу скренуо председник Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић на свом налогу на друштвеној мрежи X.

- Дивљање опозиције у Скупштини Србије обрадовало је највише Аљбина Куртија и медије у Приштини. Тамо су ђиласовци звезде! Како и не би, кад се служе истим насилним методама у парламенту и циљају председника Вучића! - написао је он.

Њима се придружио и и ђиласовски идеолог и Шолаков карикатуриста Душан Петричић. Он је у свом наступу у једној емисији изјавио како треба каменицама напасти велелепну зграду Председништва. 

- Морамо каменицама разлупати зграду Председништва! Ако треба, нека буде и људских жртава - рекао је Петричић.

Претње Вучићу након атентата на Фица

Наши "домаћи" борци против насиља, познати искључиво по насиљу, нису дуго чекали након атентата Фица да упуте језиве претње председнику Вучићу, док су њихови медији о хорору у Словачкој  извештавали речима да је Фицо "проруски левичар инспирисан Орбаном", чиме су жестоко релативизовали оно што се десило, шаљући индиректно поруку како он ,,води погрешну политику, чиме је заслужио такву судбину''. 

N1 o Ficu
Н1 о Фицу / Извор: X printscreen/n1srbija

Још скандалозније коментаре поводом атентата на премијера Словачке имала је Биљана Лукић, једна од најватренијих опозиционарки и жестоки присталица Драгана Ђиласа, која је написала крајње срамну објаву на друштвеној мрежи.

- Књижевник од 70 година пуцао на словачког премијера. Прво ми је пала на памет она очајна старица која је убила предузимача - написала је Биљана Лукић, док су други отишли и корак даље, па председнику Вучићу упутили страшне претње

Наиме, Вучић се огласио након вести о покушају убиства словачког премијера Роберта Фица, док је испод његове објаве остављен коментар: "То је била проба за атентат на тебе".

Vučić o Ficu
Вучић о Фицу / Извор: X printscreen/predsednikrs

Ово је још једном показало огромно лицемерје такозваних прогресиваца, који су толерантни и демократични само када су они на власти. Када изгубе на изборима, спремни су на све како би спречили спровођење народне воље, уколико је у супротности са њиховом идеологијом.

Осим што опозиција у Србији има истог покровитеља као и атентатор на Фица, стране центре моћи који креирају такве организације како би изазивале хаос широм света, запањујуће је колико им је сличан начин деловања - од назива листа и покрета, до страшног лицемерја и лажног заклињања у слободу, демократију, прогресивизам и ненасиље, док се у стварности спроводи најстрашније насиље и прижељкује смрт председника државе и чланова његове породице.

Застрашујуће је прижељкивати смрт било коме, а скандалозно је проглашавати насиље и убиство легитимним методама политичке борбе. Притом, реч је о изразитој мањини насилних активиста, док легалног и легитимног председника, кога би они желели физички да уклоне, подржава више од две трећине грађана Србије!