Хит у Србији! Кумови окретали прасе, јели, а онда се пуних стомака такмичили у скоку у даљ (ФОТО)
Овако нешто сигурно нисте видели
Драгачевске трубе затресле су јуче планину Јелицу да најаве дводневни Сабор кумова у селу Горачићи код Гуче. Уз звуке српске химне, народна кола и кумовску здравицу почео је још један фестивал народних обичаја, српских специјалитета, трубачке музике и спорта.
ОПШТЕ ВЕСЕЉЕ: Погледајте како Српкиња на свадби у Железнику ПУЦА из два пиштоља! (ВИДЕО)
"ШОРКА" НА СВАДБИ! Пијана млада показивала средњи прст и започела општу тучу (ВИДЕО)
Сабор кумова су отворили председник Општине Лучани Весна Стамболић и директор Високе школе за послову економије и предузетништво (ПЕП) проф. др Јован Живадиновић. Висока школа за пословну економију и предузетништво је већ осам година генерално покровитељ ове, у свету, јединствене манифестације која слави обичај кумства.
На зеленим обронцима Јелице, у планинском амбијенту Горачића такмичили су се кумовски парови у дисциплини „Кумовски вишебој“ која је предвиђала шах, стони тенис и скок у даљ. Отежавајућа околност је била што се скок у даљ одвијао након ручка што је борбу учинило тежом.
У жестокој конкуренцији овогодишњу титулу најбољи кумови понели су Бобан Богосављевић из Вршца и Александар Toth и Београда. Бобан и Александар су започели своје пријатељство преко шаха, Бобан је велемајстор, а Александар ФИДЕ-мајстор.
Ипак, за победу није био пресудан само шах већ је преломио добар резултат на стоном тенису. Победницу су као главну награду добили српске официрске капе и домаћу шљивовицу. Остали учесници добили су вунене чарапе, мед, кајмак и друге домаће производе из Драгачева.
Церемонија уручивања награда одвијала се у порти више од 200 година старе Цркве Рођења Пресвете Богородице.
У Горачићима је одржано и такмичење у спремању јеличке гибанице. Такмичењењ се одвијало у четири категорије: кувари професионалци, аматери, ученици средњих угоститељских школа и, као посебна атракција, запослени на високошколским установама. Председник жирија био је прослављени мајстор кулинарства Стамбол Гештамов.
У конкуренцији је било 40 такмичара, а овогодишњи победници су Немања Антић у категорији професионалци, Горица Стевановић у категорији аматери, Милан Илић је победник међу ученицима док је Мирјана Радојковић са Високе струковне школе „Проф. др Радомир Бојковић“ победила колеге са других високошколских установа.
- За добру гибаницу је најважније да материјал за прирпему буде добар. Потребна су свежа домаћа јаја од кока које су шетале по дворишту, а не оних које су држане у кавезу, потребан је добар кајмак и сир, добре коре а тога на Јелици свега има и зато је јеличка гибаница јединственог укуса - објаснио је Стамбол Гештамов тајне јеличке гибанице.
Око школе у Горачићима јуче су се ширили мириси печених прасића који су се окретали на ражњу са мирисима свадбарског купуса који су приремали шампиони „Купусијаде“ из Мрчаеваца. Звук трубе је увесељавао госте који су прелепим призорима драгачевског села, српским специјалитетима и у дружењу са својим кумовима.