Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЛИТИЈУМ ЈЕ БУДУЋНОСТ!" Вучић о најатрактивнијој теми тренутно, замци обавештајних служби, а потом уследила и велика ЕКСКЛУЗИВА

30.06.2024. 13:46
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Printscreen/TV Прва

Председник Србије Александар Вучић гостовао је на Тв "Прва" где је говорио о свим горућим темама које тренутно тресу Србију.

Литијум је будућност... Био сам слеп код очију - казао је председник Србије Александар Вучић откривши да није могао да верује и да се питао како је могуће да то није видео...

Како то није видео а реч је о намерама страних обавештајних служби да спрече напредак Србије.

Вучић је казао да се никад није одрекао литијума и да пројекат "Јадар" о експлоатацији тог минерала мора да задовољи еколошке стандарде и да ће о томе народ одлучити.

-Био сам слеп код очију и нисам видео да иза заустављања пројекта "Јадар" стоје стране службе. Искористили су проруске ботове да нас одведу на погрешан траг. А иза тога се крије политичка минијатура најмање две стране службе како би спречиле развој Србије - рекао је Вучић гостујући јутрос на ТВ Првој.

Председник је наиме открио је да су обавештајне службе две западне земље покушале да спрече напредак Србије.

- Ја мислим да је за нас важно да разумемо тежину своје позиције и да знамо да само Срби не смеју да дигну главу и да буду своји на своме, на шта су били навикнути последњих 30 година. Кад дигну главу лупе нас по ушима, организују демонстрације. Ја нисам видео да иза свега око литијума се крију одређене службе које су желеле да спрече напредак Србије. То су тако лукаво одиграли. Био сам слеп око очију, што би наш народ рекао. Како су искористили и проруске ботове, а иза свега тога се крије минијатура две западне државе које су покушале да спрече напредак Србије. Када сам то видео ја данима нисам могао то себи да опростим. Знате ли када бих попустио под демонстрацијама, а сваки дан их имамо. Да дозволим да изгубимо још 5 година због незналица не пада ми напамет. Имам још три године мандата и желим да то време буде упамћено као време највећег напретка - рекао је Вучић.

Говорио је и о лицемерју...

- Држе ми придике и предавања тако што мрак током протеста против литијума осветљавају литијумом односно укључе мобилни телефон који има литијумску батерију?!, коментарисао је Вучић гостујући јутрос на ТВ Прва и не скривајући чуђење и указујући на лицемерје оних који протестују против литијума.

- Очекујем да окупим највеће светске лидере, јер је литијум будућност. Неко вече се скупили у Лозници, кажу да осветле мрак, а то су радили литијумским батеријама. И онда ће да кажу "што баш ми". Суштина је у томе да им не дамо сировину, већ да овде праве фабрику батерија, а кад то урадите онда ће вам доћи и ови из фабрике аутомобила када више не буде ПЕМ конвенција важила. Замисли да нам Мерцедес каже да хоће да уђе са нама у то... Ми кажемо батерије су наше и она је преко 50% вредности аутомобила. Тада ће сви да долазе јер им је лакше, имају субвенције, ем имају батерију коју могу да уграде на лицу места - казао је Вучић.

- Ја ћу да им будем ђавољи адвокат - казао је Вучић, те поменуо да он није плаћен од Рио Тинта, те поменуо лицемерје оних који су продали земљу Рио Тинту а сада протестују против.

Председник објавио ексклузиву!

Вучић је током гостовања открио и ексклузиву а то је да ћемо бити први или други у Европи по стопи привредног раста.

Истакао је да је привредни раст у другом кварталу 4,2-4,3 одсто и да је полугодишњи 4,2 одсто, што Србију сврства на прво или друго место у Европи.

Навео је да "мора више да се гура грађевина, више ради на вештачкој интелигенцији и на реализацији Експа 2027 и да, ако се уради 90 одсто свега што је планирано, да ће бити задовољан". ; Критиковао је оне који су у Лозници продали земљу за потребе компаније Рио тинто, а сада учествиују у протестима.

-Ја за ово живим, још две-три године могу да изгурам, нисам стар као неки председници, мада осећам како слабе физичке способности, али могу више од других и нећу се смирити", рекао је Вучић и навео да би се отварањем рудника литијума подрињски крај подмладио становништвом, а буџет општине Лозница би са 30 милиона евра порастао на 200 милиона евра.

Он није прецизирао када ће се донети одлука о настављању пројекта "Јадар", али је рекао да је Рио тинто доставио "нешто око еколошке заштите" и да то треба да прође суд јавности.

Додао је да је направио велику грешку, јер да је видео да стане службе хоће да зауставе развој Србије "спречио би Ану (Брнабић) и Владу Србије" у заустављању тог пројекта.

-Да сам то знао, знате када бих попустио... Сваки дан морам да мењам канцеларију због тога што се окупе, па свашта нешто пуштају на мегафон. Мени то не смета, али гости не могу да се концентришу... Да дозволим да изгубимо још четири-пет година, не пада ми на памет - казао је Вучић. Навео је да се нада да ће "окупити највеће светске лидере, јер је литијум будућност".