Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НИ ЗА ПЕТ ЖИВОТА" Ивица Дачић детаљно објаснио са ким СПС неће да преговара о изборима

31.12.2021. 19:33
Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

СПС јесте увек за договор и консензус, али тога нема и не може бити са онима који су опљачкали и упропастили ову земљу више него било ко други у модерној политичкој историји.

- Заиста не видим у чему бисмо лидер ССП Драган Ђилас и ја могли да сарађујемо, ни данас, ни за пет година, ни за пет живота! Социјалистичка партија Србије јесте увек за договор и национални консензус, али тога нема и не може бити са онима који су опљачкали и упропастили ову земљу више него било ко други у модерној политичкој историји.

Ово у новогодишњем интервјуу каже Ивица Дачић, лидер СПС и председник Скупштине Србије, који истиче да чврсто верује да ће и после априлских избора наставити успешну коалициону сарадњу са Александром Вучићем и његовим СНС-ом.

МИНИСТАР ЋЕ СЕ ПРЕРУШИТИ У ДЕДА МРАЗА! Томислав Момировић у ексклузивном интервју за СД открио детаље о себи и својој породици

МИНИСТАР ЋЕ СЕ ПРЕРУШИТИ У ДЕДА МРАЗА! Томислав Момировић у ексклузивном интервју за СД открио детаље о себи и својој породици

Два питања у 2022. години која ће одлучити будућност Србије: Посланик Милићевић објашњава шта нас чека већ од јануара

Два питања у 2022. години која ће одлучити будућност Србије: Посланик Милићевић објашњава шта нас чека већ од јануара

"ХРВАТ РУШИ ВУЧИЋА" Скандалозна насловна страна познатог хрватског листа - све је откривено (ФОТО)

"ХРВАТ РУШИ ВУЧИЋА" Скандалозна насловна страна познатог хрватског листа - све је откривено (ФОТО)

Подржаћемо Вучића за председника

Желимо да СПС и СНС имају заједничког председничког кандидата - Александра Вучића, а то како ће ко да изађе на парламентарне и београдске изборе проценићемо свако у оквиру своје партије

- Са Вучићем сарађујем већ скоро десет година. То је трећина моје политичке каријере и он је једини са којим толико времена нисам имао готово никакве разлике, а камоли сукобе, око најважнијих државних питања... Немам ниједан разлог да кажем било шта лоше о нашој сарадњи, а то је у Србији, морате признати, права реткост. Када је реч о Драгану Ђиласу, све је супротно. Заиста не видим у чему бисмо то нас двојица могли да сарађујемо! Уопште не размишљам да бих било када могао да сарађујем са њим. То важи и за све његове партнере, ако су му они уопште партнери, а не поданици.

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

* Да ли СПС на предстојеће изборе излази самостално или у коалицији са СНС? Јесте ли то договорили са Вучићем?

- Разговараћу са председником Вучићем, ево, одмах после празника, биће ту и наши најближи сарадници... Ми већ неколико месеци радимо на томе, имали смо у септембру састанак у СПС, па у октобру у СНС, после тога била је и Скупштина СНС... Разговор после новогодишњих и божићних празника само је један у низу, ми се озбиљно припремамо и све важне одлуке координишемо. Имамо одличну комуникацију и већ тиме се показује јасна жеља да заједно наставимо политику коју водимо већ скоро деценију и која даје велике резултате.

- Желимо да са СНС имамо заједничког председничког кандидата Александра Вучића, а то како ће ко да изађе на парламентарне и београдске изборе проценићемо и заједно и свако у оквиру своје партије. Како год да наступимо према бирачима, наш главни договор јесте да и после избора СНС и СПС буду носиоци заједничке политике. То је до сада био јако добар рецепт и за њега смо добијали огромно поверење грађана.

Запад може да смири Куртија

Да ли је дијалог у Бриселу дао био какве резултате? Мислите ли да би то требало пребацити на ниво УН?

- Дијалог крене па стане. Ево сад смо поново у вакууму, ко зна којем по реду, и увек због Приштине и неког њиховог разлога да се све одлаже и ако може прекине за сва времена. Ми то нећемо. Нама требају дијалог и компромис. И то добро знају и у Бриселу и у Вашингтону. Само од њих зависи када ће да натерају Приштину да се врати разговорима. Како ће то да ураде, то је њихова ствар. Знам само да они то могу.

* Ако буде тако, очекујете ли да останете председник Скупштине или можда планирате другу функцију?

- Сигуран сам да ће политика коју заступа садашња коалиција, пре свега СНС и СПС, и у априлу добити већинску подршку. То не кажу само истраживања, која могу и да преваре, већ много више од тога говори оно што чујемо од људи са којима разговарамо. Имамо са чиме да изађемо пред грађане и да са правом тражимо подршку да наставимо да радимо у корист државе и народа. Иза ове власти су огромни резултати у економији, привреди, запослености, здравству, школству, да не говорим о градњи инфраструктуре која није била оваква никада раније, још од Титовог доба, ако је и тада била оволико развијена... А о неким мојим будућим дужностима не могу и не желим сада да причам, имамо много важније послове које морамо пре тога да обавимо, најпре референдум, онда и изборе.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

* Кад смо код референдума, објасните о чему ће се грађани конкретно изјашњавати, јер део опозиције позива на бојкот...

- Грађани гласају за промену Устава само у оном делу који се тиче избора судија и тужилаца. Ни о чему другом. Нема ту ни Косова, ни 'Рио Тинта', нити било чега другог. Неколико година спремамо ове промене Устава и дошли смо, уверен сам, до веома добрих решења и за грађане и за правосуђе. Све то подржала је и ЕУ и Венецијанска комисија и сви други важни међународни фактори. Организовали смо у Скупштини не знам колико јавних расправа, нема кога све нисмо питали за савет. И сада се појаве ови који се плаше избора и траже алиби, па кажу - то ништа не ваља, Дачић и Вучић хоће да вас преваре. Чекајте, па где сте били све ове године?! Није вам пало на памет да промените Устав, а то је била обавеза коју сте преузели још 2006. и 2008, када сте били на власти.ж

ИЛИ - ИЛИ

Дипломатија или Скупштина?

И једно и друго има предности и мане. Обе функције су изузетно значајне.
Путин или Трамп?
Путин, наравно.
Зимовање или летовање?
Ни једно ни друго.
Соло или дует?
Соло. Али, и дует ако је квалитетан.

* Опозиција већ најављује протесте због 'изборне крађе' јер, како кажу, власт неће признати пораз?

- Почели су нешто касније него обично... Ако се добро сећам, прошли пут су одлучили да бојкотују изборе. Шта да кажем? Ако се бавите политиком и хоћете на власт, што је нормално, онда треба да пуцате од самопоуздања и да говорите само о победи. А ова њихова унапред припремљена прича о измишљеној изборној крађи је катастрофа. Нема, наравно, ни говора о било каквој крађи. Ту је само њихов страх од изборне пропасти, то је припремање алибија.

Водим СПС скоро 15 година, можда продужим

* Хоћете ли се кандидовати за лидера СПС на наредном Конгресу странке?

- Има времена, наш приоритет су избори за три месеца и на томе ћемо максимално да радимо. Конгрес ћемо одржати после избора, кад ћемо имати пред собом и резултате које смо постигли. Пошто сам уверен да ће резултати бити добри, онда ми то даје право да размишљам да се поново кандидујем за председника партије. Рекли су ми недавно да ће идуће године бити 15 година откако сам председник СПС. Неко је то израчунао, ја стварно нисам. Можда ћемо да продужимо тај стаж...

* Протести се већ за 3. јануар најављују и у вези са "Рио Тинтом"...

- И то је, наравно, све у функцији нечије политичке кампање. То су биле и оне блокаде путева по Србији, то није имало никакве везе са екологијом, него само и једино са изборима. Дакле, цела идеја јесте да се ових неколико месеци пре референдума и избора претворе у хаос и да се после каже - није било услова за фер изборе, а све да би се оправдао њихов катастрофалан резултат.

* Зашто опозиција још не излази с именима кандидата за изборе?

- Вероватно имају сто разлога. Али је довољан један, а то је да немају кандидата. Или је разлог што имају превише кандидата и што сви виде баш себе као најбољег. Свако од њих је некад био на власти и никако не може да се помири са тим да је у опозицији. То је као неки поремећај, неприхватање реалности. Њима је испод части да буду у опозицији, не могу да схвате да им народ, ево, већ пет-шест пута упорно поручује да их не жели. Они мисле да је то грешка, јер су баш они 'предодређени' да буду председници, премијери и посланици. Ипак, од тих њихових проблема не зависи ниједан важан посао који стоји пред овом државом, тако да не заслужује већу пажњу.

За празнике остајем код куће

* Где ћете и како провести новогодишње и божићне празнике?

- Нема ту неке велике мудрости. Традиционално, код куће са породицом.

Прелиставање дневних новина за 22. септембар 2024. године
Prelistavanje

Прелиставање дневних новина за 22. септембар 2024. године

21.09.2024. 20:41
"БИЛА ЈЕ ПОТПУНО РАЗРАЂЕНА ШЕМА" Додик: Обавештајно-безбедносна агенција у БиХ планирала атентат на мене и Вучића
Vučić i Dodik

"БИЛА ЈЕ ПОТПУНО РАЗРАЂЕНА ШЕМА" Додик: Обавештајно-безбедносна агенција у БиХ планирала атентат на мене и Вучића

21.09.2024. 17:53
ВУЧЕВИЋ: Обавезно служење војног рока од септембра
Vojska Srbije

ВУЧЕВИЋ: Обавезно служење војног рока од септембра

21.09.2024. 15:18
ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"

21.09.2024. 14:14
ДАНАС ПРОСЛАВЉАМО ЈОАКИМА И АНУ, РОДИТЕЉЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ! Обавезно се придржавајте ових обичаја
Sveti Jaokim i Ana

ДАНАС ПРОСЛАВЉАМО ЈОАКИМА И АНУ, РОДИТЕЉЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ! Обавезно се придржавајте ових обичаја

22.09.2024. 06:52
ДАНАС ПОЧИЊЕ ЈЕСЕН Времнски услови ће бити ШОКАНТНИ и неће бити карактеристични за ово доба године
jesen, devojka

ДАНАС ПОЧИЊЕ ЈЕСЕН Времнски услови ће бити ШОКАНТНИ и неће бити карактеристични за ово доба године

22.09.2024. 06:50
ТРАМП ОДБИО ТРЕЋУ ДЕБАТУ "Бесмислено је, Камала то жели јер ОЧАЈНИЧКИ ГУБИ!"
Donald Tramp

ТРАМП ОДБИО ТРЕЋУ ДЕБАТУ "Бесмислено је, Камала то жели јер ОЧАЈНИЧКИ ГУБИ!"

21.09.2024. 22:40
УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!
Majorka

УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!

21.09.2024. 22:06
Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)
Ušće

Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)

21.09.2024. 20:52
ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце
Nesreća kod Ušća

ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце

21.09.2024. 21:11
ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)
Radoica Radomirović

ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)

21.09.2024. 18:22
КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом
HRVATI SAZNAJU: Ipak Obradović preuzima klupu srpske reprezentacije od Pešića

КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом

21.09.2024. 19:03