Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Само ви не вакцинишите децу: Стручњак упозорио на ширење епидемије малих богиња у ЦЕЛОЈ СРБИЈИ

23.10.2017. 13:32
Zoran Radovanović
Зоран Радовановић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Al Језеера Балканс

Ево колико је опасно слушати савете нестручних

Постоји реална опасност да се епидемија морбила, или малих богиња, како су у народу познатије, прошири са јужне српске покрајине на целу територију земље, упозорава епидемиолог Зоран Радовановић. Према његовим речима, већ постоји сумња да има случајева у централној Србији, а узрок растућег проблема, који се јавља све чешће са по неколико стотина оболелих, јесте мали обухват вакцинацијом.

Проглашена епидемија: Беба умрла од богиња, оболело 130 малишана

МОЖДА ШИРЕ ВИРУС, А НИСУ НИ СВЕСНИ: Од епидемије богиња најугроженије ОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Како тврди, неопходно је да број вакцинисаних буде бар 95 одсто како би се искључила могућност појаве епидемије. Подаци које је изнео, пак, не говоре томе у прилог.

- На Старом граду је редовно вакцинисано само 26 одсто деце, са закашњењем још један део. У Београду је 50, 60 одсто вакцинисаних. То је недовољно, далеко испод потребног нивоа - изјавио је у телефонском разговору за портал SrbijaDanas.com.

Zoran Radovanović
Зоран Радовановић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Al Језеера Балканс

Радовановић тврди да су безбедни представници две групе становништва - они који су добили две дозе вакцине, што је у Србији уведено као обавезно од 1993. године, док се вакцинација против морбила уопште спроводи од 1971. године, као и они рођени пре увођења обавезне вакцинације. Старији грађани су "већ дошли у контакт са болешћу којом се до десете године живота практично свако зарази" и тако створили имунитет. 

- Од вакцинисаних око један одсто није заштићено. Дакле, може да оболи вакцинисана особа, али ако је добила једну дозу, уместо две или ако има несрећу да је међу један одсто на које вакцина није деловала - каже истичући да постоје и случајеви чије тренутно здравствено стање наводи педијатре да оправдано одложе вакцинацију детета.

Ипак, подвлачи да је вакцина највећи допринос медицине човечанству, те да је, процењује се, вакцина против малих богиња спасила чак 20 милиона живота у свету за првих 15 година овог века. Уједно, напомиње да је болест коју MMR цепиво сузбија, према ранијим предвиђањима струке требало да буде елиминисана из Европе до 2010. године. А онда су се догодили антивакционални лоби и један медицински чланак.

Алармантно: Зараза са југа Србије се шири, угрожен и Београд

- То је најштетнији чланак који се појавио у савременој медицини пре 19 година у једном британском часопису. Ваљда је постојала психолошка подлога да се јаве сумње и да се покрену теорије завере да дође до смањења обухвата вакцинисанијом - нагласио је за портал СрбијаДанас. цом стављајући тачку на спекулације у јавности које повезују вакцинацију против малих богиња са оболевањем од аутизма, а коју сматра главним узроком отпора савремених родитеља да подвргну дете оваквом виду заштите од болести.

Ипак, оцењује да су они и даље слуђени, те да постоји велико неповерење према систему које продубљују присутни у јавном простору. У протеклом периоду било је оних који су захваљући личној популарности - ван оквира медицинске струке - апеловали на грађане да не вакцинишу потомке.

- Ту је понека певачица која се једном скине гола, други пут ошамари колегиницу или лупи нешто, онда тражи да доспе у медије и не бира средства. Каже: "Ја сам против вакцинације". Са својим пилећим мозгом и културом, њој то није ни важно, само да се пренесе. Има ту и понеки лекар. Њихова одговорност је у томе што попуштају притиску родитеља. Њих на интенету уче како да избегну вакцинацију. Када доведу дете педијатру, кажу: "Синоћ је мали имао температуру", онда педијатар дигне руке: "Добро, други пут". Јасно је и педијатру и родитељу, али ће следећег пута бити, и то кад загусти. Једном ће јавити када дете стварно буде болесно, па неће моћи и тако у круг.

boginje
богиње / Извор: Профимедиа

Сматра да је део одговорности на представницима струке, пре свега лекарима млађе генерације, радом претходника спасених ужаса заразе са којом се у каријерама нису ни сусрели.

- Оно што је проблем јесте што они нису видели болест, поготово не умрле. Онда чују плач из комшилука, дете не може да спава. Зашто? Добило вакцину. Па, и та проклета вакцина. Што је и дају кад болести нема - преноси много пута чувен разговор дајући завршну реч: - А болести нема управо захваљујући вакцинацији.

За нереалну и погубну слику у друштву, криви и носиоце јавних функција. 

СРБИЈА ПРЕД ОПАСНОМ ЕПИДЕМИЈОМ! Деца у ВРТИЋИМА су НАЈУГРОЖЕНИЈА!

- Такозвани одрицачи, они који одричу сваку предност вакцинације, удружују се на друштвеним мрежама, вршећи огроман притисак. Ту има неколико бизарних ликова који имају по неколико десетина хиљада пратилаца. То су невероватне глупости које се примају. Када се већ јави такав отпор у популацији и политичари гледају да се јавно не супротстављају, јер онда губе понеки глас - рекао је залажући се за кривично гоњење подбуњивача.

Закон о заштити становништва од заразних болести има лека и за то. Казна од 30.000 до 150.000 динара предвиђена је за оне који не вакцинишу дете против једне од 11 побројаних заразних болести, међу којима и малих богиња.