Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ И ГРЕНЕЛ ПОНОСНО ПОСЛЕ САСТАНКА: Одшкринули смо врата старог пријатељства са САД (ВИДЕО)

22.09.2020. 14:27 21:21
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Америчка делегација је касно синоћ долетела у Београд на низ билатералних састанака

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се данас у Београду са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.

Након састанка представници потписују Заједничку изјаву, а пре овог састанка америчка делегација била је на састанку представника привредних комора Београда и Приштине.

Питања новинара

На питање да ли се може очекивати долазак Трампа у Србију након избора, и о којој цифри се ради и о ком временском периоду је реч да не би било нагађања, Гренел одговара.

- Ја сам довољно дуго радио са Трампом и знам каква је његова одлука када се на нешто обавеже, ви сте господине Вучићу дали визију Трампу шта га чека ако буде дошао, и одговорно тврдим да ће Трамп доћи што пре, тачан датум не могу да кажем, то је за сада компликовано, али чим дође моменат за то, сигуно ће доћи - рекао је Гренел. 

- Што се тиче ДФЦ, уложени су милиони, али само мали коментар што се тиче политичког дела, ја не желим да се стекне погрешна мисао о свему овоме. Ово је велико партнерство, велика инвестиција, шест америчких инвеститора је веома нов и јак однос између Србије и САД - рекао је Гренел.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Тачно је ово што је рекао Гренел, позвао сам, мислим да нисам био најсимпатичнији, али претседник Трамп је био одушевљен идејом да посети Србију, и прихватио је позив. А ја сам инсистирао као и сваки Србин кад крене да инсистира. Када буде могао да дође, он ће доћи, посебно смо разговарали са Миланком Трамп о улагању у женско предузетништво, и очекујемо посету. Мене радују та улагања, а не да нам неко нешто поклони, немојте ништа да ми поклањате, нама је буџет добар. Нама требају улагања и инвестиције, и то су ствари које су нама потребне. Да додатно подижемо приватни сектор, а не, дајте нам море, паре, па ћемо ми да живимо лепо неколико година... То није добро ни за једну земљу, него рад, рад и подршка која је и више него значајна. Што се политике тиче, ми разговарамо у Бриселу, али овај приступ Трампа допао ми се јер је био отворен за рзаговор и то на један другачији начин. И зато мислим да је економија кључ у даљем развоју, зато се поједини политичари и плаше, али ја мислим да сам из тога успео да изађем и остварим овакав однос са САД. Џони је Србин, и он ће бити велика помоћ и подршка и хвала на избору оваквог човека - рекао је председник Вучић.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Мени је само жао што су избацили Новака Ђоковића, то је зато што не могу да га победе, али победиће он где год био, али ми морамо да чувамо мир и стабилност у региону, пријатељство Србије са САД. Видимо се сада, хвала свима још једном - рекао је председник за крај обраћања.

Потписана заједничка изјава

Након потписивања заједничке изјаве, председник Вучић, изасланици САД обратили су се медијима.

DFC
ДФЦ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Први је на питања одговорио председник Србије Александар Вучић.

- Поштовани пријатељи, уважени гости из САД, поштовани грађани Србије, представници Владе Србије, за нас је ово важан дан. Све трговинске односе са САД регулисали смо на један праван начин, након много година коначно смо направили овакав споразум око економије са САД. Ја нисам много говорио након посете Вашингтону шта смо све постигли, а постигли смо много - рекао је председник на почетку обраћања.

- Сви суговорили да све што се десило у Вашингтону само је због избора у САД, али није, то је због избора да буду све присутнији у региону, избор да развијамо економске односе. То ће променити атмосферу целом региону, то ће помоћи и запосленима и онима који нису запослени, поред симболичког значаја, који је веома значајан, јер тамо где Америка хоће да инвестира, то је добро место, ту има будућности и због тога смо и више него поносни. Ми ћемо направити боље границе, боље путеве, да вам не причам колико ће то значити за нашу земљу - рекао је председник Вучић.

- Апсолутно сам сигуран да ћемо направити добре резултате са нашим пријатељима из Америке, захвалан сам председнику Трампу, Гренелу, свим изасланицима. Ми бринемо о просперитету, о људима, време је да почнемо да бринемо о народу, и српском и албанском и мислим да је то најбоља порука за све оно што се данас у Београду догађа - рекао је председник Србије.

- Ми ћемо наставити своје разговоре са Албанцима у Бриселу, али не само да нећемо да бежимо, већ ћемо једва чекати састанке са нашим пријатељима из Америке, ми смо поносни на Мини Шенген, то је инвестиција, то је будућност Србије. А ономе коме се то не свиђа, нека иде да мрзи негде у својој кући, нека пусте нас да радимо - нагласио је председник Вучић.

DFC
ДФЦ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Дошли смо јер смо видели да постоји посвећеност Србије око споразума, а канцеларија није симболично отворена, отворена је да би имали бољу везу са регионом, такође, то значи нова радна места а не линије раздвајања због прошлости. Хтео бих да кажем нешто и о нашем директору канцеларије, Џона Јовановића, и желео бих да кажем пар речи о њуму. Он је поносни партриота из Америке, и поносан сам што је он овде - рекао Молер.

- Ја сам јако поносан на ово, желим да Балкан постане симбол мира. Ја бих захвалио председнику Трампу јер је препознао потенцијал САД да помогне Београду и Приштине да своје сукобе реше мирним путем - нагласио је Џон.

- Ја сам поносни Американац српског порекла, јако сам срећан и поносан због овога, настављамо да радимо и учвршћујемо везе са регионом, а тај посао креће данас - рекао је Џон.

- Мислим да сви знате да су Амерканци нестрпљив народ, али ми нећемо да се бавимо само речима и политичком симболиком, већ да све ово претворимо у дела. Зато ћу се обратити народу Србије и да им кажем да нас држите за реч. Држите нас за реч за све што је речено, важна је симболика, али она не даје храну за сто, зато ћемо ова обвећања претворити у нова радна места. Зато кажем грађанима Србије да нас држе за реч и очекују да ће се ови планови реализовати. Знали смо да ћемо до ове сарадње доћи, само смо чекали прави моменат и зато бих се захвалио председнику Србије зато што је искрено ушао у ово и да ће се посветити дијалогу, и да ћемо, какве год одлуке у будућности бити, да ћемо се растати у пријатељским односима - рекао је специјални изасланик САД Ричард Гренел.

- Још једном бих се захвалио председнику Вучићу што сте се сагласили и што ће почети са радовима на граничном прелазу Мердаре што ми говори да су речи са обе стране много јаче него на папиру - рекао је Гренел.

Састанак почео у 14 часова

Председник Србије Александар Вучић и председница Владе Србије Ана Брнабић састали су се данас у Београду са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом.

Састанак је почео у 14 часова, у Палати Србија, након чега ће представници двеју делегација потписати Заједничку изјаву.

Након састанка планиране су и изјаве за медије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Гренел: Сматрајте нас одговорним, ово нису само речи на папиру, већ послови за људе

Ричард Гренел поручио је да споразум из Вашингтона и договори данас постигнути у Београду нису само речи на папиру, већ значе нове послове за људе који живе у овом региону, нова радна места и развој приватног сектора.

- Не бисмо били овде да није председника Трампа, који је веровао да нешто друго може да се деси. Веровао је у то да може привреда да се стави у први план и акценат на радна места. Дата су обећања народу Србије и хоћемо да нас сматрате одговорним. Ово нису само речи на папиру, већ послови за људе који овде живе - поручио је Гренел и истакао да је то порука за српске грађане.

Како је рекао, председник и САД верују у снагу приватног сектора, да начин размишљања "споља" допринесе да и влада схвати на који начин приватни сектор може да "цвета".

- Симболика у политичким разговорима никада неће моћи људима да плати кирију, то ради приватни сектор - рекао је Гренел.

Оно што је постигнуто у Вашингтону делује и јесте велико, истакао је Гренел.

- Симболика јесте значајна, али се тиче отварања радних места. Нека нас народ Србије сматра одговорним да речи на папиру нису довољне док не дође до масовног отварања раднх места, до економског развоја и док породице не почну да остају у овом региону - рекао је Гренел.

Прелиставање дневних новина за 7. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 7. септембар 2024. године

07.09.2024. 20:53
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО БОРИСЛАВИ ПЕРИЋ-РАНКОВИЋ: Хвала Вам на освојеном сребру, на поносу и радости коју сте донели Србији!
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО БОРИСЛАВИ ПЕРИЋ-РАНКОВИЋ: Хвала Вам на освојеном сребру, на поносу и радости коју сте донели Србији!

07.09.2024. 18:58
"ВЕОМА ОЗБИЉНО СХВАТАМО КВАЛИТЕТ НАШЕГ РАДА" Директор "Рио Тинта" у Љубовији грађанима дао ШЕСТ ОБЕЋАЊА
Direktor Rio Tinta

"ВЕОМА ОЗБИЉНО СХВАТАМО КВАЛИТЕТ НАШЕГ РАДА" Директор "Рио Тинта" у Љубовији грађанима дао ШЕСТ ОБЕЋАЊА

07.09.2024. 15:56
ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)

07.09.2024. 15:02
ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НЕСТАЛОГ СРБИНА? Огласили детективи и открили шта је све пронађено
Nestali Aleksandar

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НЕСТАЛОГ СРБИНА? Огласили детективи и открили шта је све пронађено

07.09.2024. 22:25
ЛАНАЧАНИ СУДАР НА ГАЗЕЛИ! Екипе хитне на терену, међу повређенима и дете
hitna pomoć

ЛАНАЧАНИ СУДАР НА ГАЗЕЛИ! Екипе хитне на терену, међу повређенима и дете

07.09.2024. 21:57
Интерпол се укључио у потрагу, ОВДЕ ЛЕЖИ ОДГОВОР о нестанку Ратке Јовановић?! Огласила се њена пријатељица Марица: "Ништа не знам, чекам да ми неко нешто јави"
Nestala Ratka Jovanović

Интерпол се укључио у потрагу, ОВДЕ ЛЕЖИ ОДГОВОР о нестанку Ратке Јовановић?! Огласила се њена пријатељица Марица: "Ништа не знам, чекам да ми неко нешто јави"

07.09.2024. 21:48
Риболовац не може да задржи сузе - ова слика са Ибра је ТУЖНИЈА од сваке природне катастрофе: "Корито са смећем НИКАД пресушити неће" (ФОТО/ВИДЕО)

ПОТРЕСНИ ПРИЗОРИ

Reka Ibar

Риболовац не може да задржи сузе - ова слика са Ибра је ТУЖНИЈА од сваке природне катастрофе: "Корито са смећем НИКАД пресушити неће" (ФОТО/ВИДЕО)

07.09.2024. 21:03
ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)

07.09.2024. 15:02
Потпуно неочекивано, она је ПРВА УЧЕСНИЦА "Елите 8" - њен улазак успео да изненади и Душицу Јаковљевић
Anđela Đuričić, Dušica Jakovljević

Потпуно неочекивано, она је ПРВА УЧЕСНИЦА "Елите 8" - њен улазак успео да изненади и Душицу Јаковљевић

07.09.2024. 21:57
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ДОЈАВЕ О БОМБИ: Стампедо људи у Смедереву похрлио ка излазу, трчали главом без обзира када су чули о чему се ради (ВИДЕО)
Smederevo

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ДОЈАВЕ О БОМБИ: Стампедо људи у Смедереву похрлио ка излазу, трчали главом без обзира када су чули о чему се ради (ВИДЕО)

07.09.2024. 21:59
Миљеница народа открила да ли УЛАЗИ у "Елиту 8" - Анита Станојловић дошла сама, признала зашто Анђело НИЈЕ СА ЊОМ
Anita Stanojlović

Миљеница народа открила да ли УЛАЗИ у "Елиту 8" - Анита Станојловић дошла сама, признала зашто Анђело НИЈЕ СА ЊОМ

07.09.2024. 22:19