Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОТВОРЕН ИНСТИТУТ ДЕДИЊЕ, ИЗГЛЕДА КАО СВЕМИРСКИ БРОД! Вучић: "Лекари добили сјајне услове за рад, ово је фантастично" (ФОТО/ВИДЕО)

11.03.2022. 07:16 21:21
vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Инвестиција вредна 50 милиона евра.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији отварања новоизграђене зграде Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Радови на изградњи новог објекта су, упркос свим изазовима услед пандемије и ванредног стања, завршени у року, током јуна 2021. године. Укупна уговорена вредност радова је 29 милиона евра, док  је пројекат потпуне реконструкције старог објекта Института спреман за реализацију. Процењена вредност реконструкције је 13,5 милиона евра, а радови би могли да почну током јесени 2022. година. 

УКИДАЈУ СЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Након данашње седнице струка једногласно изнела НАЈНОВИЈЕ МЕРЕ

УКИДАЈУ СЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Након данашње седнице струка једногласно изнела НАЈНОВИЈЕ МЕРЕ

ОБРАТИО СЕ КРИЗНИ ШТАБ НАКОН СЕДНИЦЕ: Саопштено које мере неће, а које ће бити на снази у Србији

ОБРАТИО СЕ КРИЗНИ ШТАБ НАКОН СЕДНИЦЕ: Саопштено које мере неће, а које ће бити на снази у Србији

ПРОНАЂЕНА ОПАСНА БАКТЕРИЈА У ВОДИ У АРАНЂЕЛОВЦУ: Огласили се лекари - заражене ТРИ БЕБЕ

ПРОНАЂЕНА ОПАСНА БАКТЕРИЈА У ВОДИ У АРАНЂЕЛОВЦУ: Огласили се лекари - заражене ТРИ БЕБЕ

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић је рекао да је др Бојић показао огромну енергију и ентузијазам, и истакао је да је бескрајно захвалан свима који су запослени у Дедињу.

Он је додао и да је запазио неадекватне капацитете за паркинг, и да ће морати да буде направљена нова гаража која ће опслуживати институт.

- Друга ствар је хелиодром. Питање је да ли ће ваздухопловне власти дозволити да овде слећу летелице. Не могу да обећам, али ако буде могуће решићете тиме још један проблем - каже председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Вучић истиче и да је код лекара данас видео страст, што ће моћи да спасавају животе.

- Рекли су ми да ће у уторак бити оборен рекорд, са 20 или 21 операцијом. Ја сам поносан што такве лекаре имамо, људе који живе не за себе, већ за здравље својих суграђана. Моја молба је да урадимо све што можемо да би нестале те листе чекања. Ја нисам ни знао да нам 47 одсто смртних случајева долази од кардиоваскуларних болести - додао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Он је додао и да није лако одржавати све савремене болнице, али да ће држава то урадити.

- Све време смо причали која је у Европи клиника боља од ове нове. Рекли су ми да је Лајпциг бољи, а овде су ми рекли да је лошији, али да много раде. Потом су говорили о Бечу, али су ми Радојичић и Марко Благојевић рекли да је овде боље него у Бечу - каже Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Председник је рекао и да је држава планирала да потроши око 40 милиона евра, али су на крају трошкови изградње били око 50 милиона.

- Желим да честитам и министру Лончару и председници Владе Ани Брнабић, као и извођачу радова, фирми Вест Конкорд. Пре свега желим да честитам свима запосленима овде, и да их замолим да буду једнако вредни и пажљиви као што су били до сада. И да им кажем велико хвала за све спасене животе и велика дела која су учинили - истакао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

 

Обраћање др Бојића

Доктор Бојић је рекао да су он и његови лекари свој сан досањали, и рекао да тог сна не би било без личног ангажмана председника Вучића.

Он је подсетио да су многа светска имена кардиохирургије увек реаговала са запрепашћењем и одушевљењем.

- Запрепашћење због услова који су владали, а одушевљење због стручности и рада. Желим да се захвалим свима који раде што нису никада губили наду. Драги пријатељи, ми данас морамо да кажемо, примајући овај објекат, да смо потпуно срећни и испуњени. До овога је довео напор државе, али и нас који смо одлучили овде да останемо - рекао је др Бојић.

Dedinje 2
Дедиње 2 / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Он се захвалио председнику због свега што је учињено за Институт за кардиоваскуларне болести.

- Са три нове ангио сале, са телемониторинг центром и осталом опремом најновије генерације... Ја као директор могу да кажем једино - небо је граница. Као национални институт за срце и крвне судове ми ћемо и поспешити превенцију срчаних болести - рекао је др Бојић.

Стигао председник Александар Вучић - обишао нову велелепну болницу

Здравствени радници су председника Вучића поздравили аплаузом када је ушао у нову зграду института. Са њим су и градоначелник Београда Зоран Радојичић и начелник института Милован Бојић.

Током обиласка болнице, председник је изјавио да комплекс, као и опрема изгледају изузетно.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас

- Ово лепше изгледа него што сам мислио - закључио је Вучић.

У разговору са директором Института Милованом Бојићем, председник се распитивао о амбуланти, која је раније била "у контејнеру", а данас је посебно одељење које је недостајало.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас

Председник је потом имао прилику да поразговара и са докторима.

- Ретко када људи хоће било шта позитивно да кажу. Драго ми је што ви, који радите овде, кажете лепе ствари. Увек сам говорио, када направе зграду, није зграда то што носи све, људи су најважнији... То што имаш опрему, лепе зидове, то не значи... Људи су важни - навео је Вучић.

- Директор увек верује у људе, и подржава нас - рекла је једна од докторки Института.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас

Председник је након обиласка приземља, имао прилику да посети и први спрат Института.

- Је л' могуће да млади људи пет месеци након ковида умиру од срца? - распитивао се Вучић.

Како му је један од кардиохирурга објаснио, најчешћи су случајеви код спортиста. Како је додао, код њих је или пренаглашен имуни одговор, или преоптерећеност.

- Не постоји стручњак за ковид, они ће тек бити... Надамо се да ћемо ми бити ти стручњаци. Зато је све ово фантастично, јер ћемо добити магнетну резонанцу, где ћемо имати бољи увид у то шта се дешава са срцем - рекао је доктор.

dedinje 2
дедиње 2 / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Највише сам задовољан јер сте ви срећни и задовољни - обратио се Вучић особљу Института.

Њега је интересовала и технологија, као и опрема која ће се користити при прегледима пацијената.

- Сада имате бољи поглед - насмејао се Вучић.

- Оно што вам обично не би рекли људи је да све зависи од вашег труда. Како каже кинеска пословица: "Свакога дана човек мора да ради као што једе и пије", и зато вас ја молим да будете вредни и марљиви, и да не слушате оне који вам говоре да ће вам све пасти са неба. Радите још више него до сада. Хвала вам и много сам срећан што сам могао данас да вас видим - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Председник је након тога, наставио обилазак Института.

Отварању је присуствовао и градоначелник Београда Зоран Радојичић који је оценио да је "Дедиње 2" изгледа свестки.

- Ово је највиши снадард - истакао је Радојичић поредећи услове за рад у овом објекту са медицинским установама у Америци, Аустраији и другим земљама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Милован Бојић, директор Института, каже да ће први пацијенти бити примљени већ данас.

На 14.000 квадратних метара у најсавременијим условима лечиће се оболели од кардиолошких и васкуларних болести.

 

Ово су прве фотографије нове болнице у Београду, на Дедињу. 

dedinje 2
дедиње 2 / Извор: Фото: Србија Данас

Под кровом новог објекта данас се налазе 4 операционе сале, изграђене и опремљене по највишим стандардима, као и 96 лежајева, од чега 25 лежајева у интензивној нези. 5 лежајева интензивне неге је смештено у посебним просторијама где је за пацијенте компромитованог имунитета обезбеђена потпуна изолација.

За разлику од соба у старом објекту које нису имале засебна купатила нити тоалете и у којима је било смештено и до 6 пацијената, собе у новом имају 2-3 лежаја, док је свака соба опремљена купатилом и тоалетом. 

dedinje 2
дедиње 2 / Извор: Фото: Србија Данас

Пројектом је било обухвећено и проширење постојећег и изградња новог паркинга са укупно 80 паркинг места. Део пројекта обнове старог објекта Института би могла да буде и изградња гараже са додатних око 60 паркинг места.

У овом тренутку су, у оквиру старог објекта, у току радови на реконструкцији дела простора у којем ће, по окончању радова, бити смештена нова ангио сала, као и апарат за магнетну резонанцу који Институт, иначе, раније није имао. Нова ангио сала и апарат за магнетну резонанцу су део већ набављеног пакета опреме.

dedinje 2
дедиње 2 / Извор: Фото: Србија Данас

За потребе новог објекта Института, набављена је и стављена у погон нова опрема последње генерације, реномираних европских и америчких произвођача, укупне вредности 21 милион евра. Део пакета нове опреме чине између осталог и комади који се сада по први пут уводе у праксу Института, као на пример: 

-    Апарат за магнетну резонанцу с опцијом дијагностике срца
-    Роботизована хибридна операциона сала
-    2 ЕЦМО уређаја за вантелесну циркулацију (вантелесно одржавање живота код најризичнијих пацијената)
-    Централна стерилизација
-    Погон за третман медицинског отпада 

Свака специјализована амбуланта је опремљена свом потребном опремом за дијагностику, укључујући и апрате за ултравзвучну дијагностику премијум класе, који постоје у 8 амбуланти. 

Набављена је и опрема за телемедицину, што значи да ће убудуће бити могуће онлајн даљинско праћење кључних параметара пацијената.

Institut za kardiovaskularne bolesti
Институт за кардиоваскуларне болести / Извор: Shutterstock

За потребе Института је, током 2018. године, већ набављена медицинска опрема укупне вредности 2 милиона евра и то пре свега скенер, ангио сала, ултразвучни апарат и друго. Ангио сала, тада набављена за потребе Института, представља последњу реч технике. Ради се о хибридној катетеризационој сали, која по потреби може бити конвертована у операциону салу и за потребе кардиохирургије и за потребе васкуларне хирургије.

Шта треба да знате о Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“

  • Број кревета којим Институт располаже према Уредби о Плану мреже здравствених установа је 200 болесничких кревета. Од тога је 36 постеља интензивне неге.
  • Институт је наставна база Медицинског факултета у Београду за предмете хирургије, интерне медицине и радиологије.
  • Годишње Институт врши око 2.000 кардиохируршких операција, 1.750 операција из домена васкуларне хирургије, око 4.000 дијагностичких инвазивних кардиоваскуларних процедура, 2.000 дилатација, и преко 700 најсложенијих електрофизиолошких процедура.
  • Од оснивања Института до данас лечено је преко 200.000 болесника, а урађено је преко 50.000 кардиохируршких операција, преко 50.000 васкуларних операција, 135.000 коронарографија.

Institut za kardiovaskularne bolesti
Институт за кардиоваскуларне болести / Извор: Фото: beobuild.rs
  • Просечна старост запослених је 34 године
  • Број запослених је 150 лекара и 500 медицинских сестара. У наставним и сарадничким звањима је 27 лекара, а академска звања има још 36 лекара.
  • Број запослених здравствених радника у периоду 2014-2020 на неодређено време (према  сагласностима за запошљавање) је 62
  • Поред тога, 2020. примљено је још 92 здравствена радника (хитан пријем) 
  • Збирно, у периоду 2014-2020. Број примљених здравствених радника је 154 
  • Специјализације од новембра 2014. године до марта 2020. године  Институту за кардиоваскуларне болести ''Дедиње'' одобрено је укупно 37 специјализација и ужих специјализација.
  • Обзиром да је Институт пословао тржишно, и да су услуге на Институту остваривали и други корисници ван терета средстава РФЗО, зараде су износиле са стимулацијама у законитим оквирима.
  • На Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” раде најеминентнији стручњаци који су своје научно и стручно усавршавање прошли кроз највеће водеће европске и светске центре. Доктори Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” су уградили први пејсмејкер у великој ондашњој СФРЈ.

 Сва досадашња улагања у здравство и многе друге области можете видети на сајту delagovore.rs

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима
Dani Amerike u Srbiji

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима

20.09.2024. 21:40
Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године

20.09.2024. 20:54
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28