Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ НА БАЊИЦИ: Председник присуствује седници проширеног колегијума начелника Генералштаба

03.07.2024. 09:23
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Јадранка Илић

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је седници проширеног колегијума начелника Генералштаба Војске Србије.

"Исти модус операнди за нападе на Србију"

- Постоји у нашем региону исти модус операнди за нападе на Србију. Данас ће мој одговор бити веома прецизан и јасан, кад год би Србија подигла главу, кад не би била унижена, кад не би пристала на то да служи туђим интересима, а да спроводи самокажњавање, да пристаје на фантазмагоричне катарзе, кроз које мора да прође због свог понашања, кад год би се економски подизала и представља политички фактор који није безначајан, увек би се правила коалциија у региону, неки би били стално присутни као Хрватска... више текстова су објавили од почетка године о мени, него о свом председнику и премијеру заједно. Чини ми се да то нешто добро говори о мени. То значи да ипак не радим тако лоше за Србију. Сада говоре о резолуцији о Јасеновцу... наравно кривац мора да буде Вучић, као што Босни није кривац Бањалука, већ Вучић. Пошто видим из црногорског руковдоства да говоре да је резолуција донета под притиском Београда, желе да кажу да сам то ја, моје питање за председника ЦГ и председника Владе ЦГ да ли сам их икада позвао да их питам и да ли је моја идеја резолуција или је то ваше идеја да бисте нашли нешто на чему ћете да се извучете? Зашто је то потребно и могуће? Јер Србија мора да буде кривац и да кажете то су они који су мали Руси, мада смо ми само мали народ који жели слободу, који не жели да служи ни Американцима ни Русима. Та прича ће се наставити...

- Ја их питам "је л се стидите резолуције коју сте сами донели". Ја не мислим да је та резолуција лоша, мислим да је лоша она претходна коју сте потписали. Што се Хрватске тиче, желим им још mnnogo текстова. Поносан сам на то што имам довољно снаге и храбрости да им се супшотставим.

- Код мене није било па прошло, али ја гледам у будућност. Али да ви мени упоређујете Јасеновац са Стајићевом, затирање деце, једног народа са вашим дневнополитичким обавезама, а да ја на то ћутим, не пада ми на памет. Бирам да будем нападан, са поносом то носим.

- Јесам ли ја био идејни творац резолцуије о Јасеновцу и да ли сам вршио притисака на њих - моје питање је за ЦГ. Да објасне људима да су се шалили када су рекли да са тим има везе Београд - одговорио је Вучић.

О нападу испред израелске амбасаде

- Анализирамо и потенцијалне грешке али их до сада нисмо установили. Овога пута су наше снаге успеле да обаве свој посао у складу са законом и да неутралишу терористу и непријатеља. Морате да имате у виду да није било могуће имати доказе да неко припрема терористичко дело. Да се питала само БИА или само МУП ти би одавно били иза решетака.

О литијуму

- Што се тиче литијума, постоји разлика између мене и других, нећемо да дозволимо извоз литијума ако то буде могуће, већ само литијумских батерија такође, ако то буде могуће, да би обезбедили економски напредак земље. Имам савест и бринем за Србију и нећу да пустим шустерима да нам дају мат други пут, као што су то учинили. Сада сам научио, не може више шустер мат да се добије. Разлика је у томе што постоје људи који се боре, који имају идеале, идеологију, које не можете да победите претњама и лажима. Говорићу о томе, не можете да ме утишате и спречите. Знам да је то пут у огроман напредак. Мој посао је да водим земљу, народ у бољу будућност. Морамо да имамо добру економију, фабрике у нашој земљи. Наставићу да радим свој посао бесплатно. Јел то неки медији неће да пушта такве информације јер још нису добили пара. Спреман сам да видим, лидери тог протеста и ја заједно да одемо, да они изаберу место где ћемо да одемо на полиграф, ово је игра, али сам спреман и стварно да видимо да ли су примили паре. Да ли је Благојевић примио паре или ја. Они данас против а ја без динара, мени је Србија важна а њима само њихове задњице.

"Свако мисли за себе да је паметан"

- Слободан свет у којем свако мисли за себе да је паметан, колико хоћете будала у свету мисле да има права да износе своје судове. Узмите реакције ЕУ западног света поводом резолуције о Сребреници, пут ка помирењу, пут у будућност, како је усвојена резолуција о Јасеновцу, званичне реакције су резолуције нису пут за решавање регионалних проблема, да се сви сагласе са тим. Све оно што смо ми говорили о Сребреници. По ком то критеријуму?

Обраћање Вучића

- Опрема и наоружање војске Србије се модернизују, нисмо задовољни бројем људи, нарочито на северу Србије, Београд и Војводина. Много изазова имамо, велике снаге су окупљене у региону из различитих разлога. Од значајних снага суседних земаља, до огромног броја нато припадника на КиМ, 4.534 у овом тренутку. Рачунамо на добру сарадњу са Кфором и верујем да ће до доприонсити стабилизацији прилика на КиМ. Оно што смо приметили то је да су појачана дејства ваздухоплова са посадама и беспосадних ваздухоплова и дронова у окружењу са извиђачким намерама према Србији, без прелажења границе Србије и то је из свих смерова у правцу Србије појачано. Примеитли смо подизање албанских барјактара из Ђаковице са намером извиђања позиција војске Србије и шведско-немачки авиони раде лидар снимке са других територија које нису под контролом војске Србије али праве снимке због присуства безбедносних снага Србије. Наставићемо убрзано и мораћемо да променимо навике, да радимо више и боље, да будемо јаснији у поруци одвраћања сваког потенцијалног агресора. Мораће да раде боље наше фабрике наменске инфустрије, да се баве тешким и напорним радом. Мораћемо да даље повећавамо људство у војсци али не на позицијама секретара већ оних који могу да носе пуштку и да помогну земљи.

- Много новца улажемо, примања наших војника су никада већа, реална примања су и до 40 одсто већа од тога, веома значајна примања, много новца улажемо и тражимо највећи степен припремљености. Србија жели мир и увек ће желети мир а да би га сачували морамо да имамо јаку војску која ће да одврати сваког потенцијалног непријатељ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Јадранка Илић

Вучић свечано дочекан испред касарне "Бањица 2"

Председник Александар Вучић свечано је дочекан испред касарне "Бањица 2", уз почасни строј Гарде и химну Републике Србије.

Поред председника Србије и врховног команданта Војске Србије прусутни су премијер Србије Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић и чланови прилоширеног колегијума начелника Генералштаба.

Председник Србије, Александар Вучић, присуствује данас седници проширеног колегијума начелника Генералштаба Војске Србије.

Седница ће почети тачно у 9 часова у Београду, у касарни "Бањица 2", како су јавили из Председништва.