ЗА ОВАЈ СРПСКИ ОБИЧАЈ СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Једемо сушене врапце за Божић
Причице се прво осуше, а потом испеку
Божићна трпеза у Србији је увек богата, а оно што је својствено свим обичајима у Србији јесте да се разликује од краја до краја у нашој земљи. Негде су трпезе идентичне, негде сличне, а јединствена је у централном Косову, где се на овај велики празник једу – печени, а претходно осушени врапци.
Управо са њима се почиње такозвани мрс после Божићног поста, а верује се да ће они који их једу бити лаки и хитри као врапци. Овај обичај негује се у Приштини, али и у планинском селу Пољаница, код Врања…
Деца у овим местима знају да се ближи Божић, јер их неколико дана пре празника родитељи шаљу да хватају врапце. То чине са тиквама, у којима стављају пшеницу како би намамили птице.
Након што их ухвате, врапци се суше на јаком мразу, а онда се ујутру на Божић, испрже на масти и једу уз речи:
– Да сте лаки, као врапци да летите, кад слушате старије, нико да вас не стигне.
Позивамо вас да у коментарима оставите ваше мишљење о овом обичају.