ZA OVAJ SRPSKI OBIČAJ SIGURNO NISTE ZNALI: Jedemo sušene vrapce za Božić
Pričice se prvo osuše, a potom ispeku
Božićna trpeza u Srbiji je uvek bogata, a ono što je svojstveno svim običajima u Srbiji jeste da se razlikuje od kraja do kraja u našoj zemlji. Negde su trpeze identične, negde slične, a jedinstvena je u centralnom Kosovu, gde se na ovaj veliki praznik jedu – pečeni, a prethodno osušeni vrapci.
Upravo sa njima se počinje takozvani mrs posle Božićnog posta, a veruje se da će oni koji ih jedu biti laki i hitri kao vrapci. Ovaj običaj neguje se u Prištini, ali i u planinskom selu Poljanica, kod Vranja…
Deca u ovim mestima znaju da se bliži Božić, jer ih nekoliko dana pre praznika roditelji šalju da hvataju vrapce. To čine sa tikvama, u kojima stavljaju pšenicu kako bi namamili ptice.
Nakon što ih uhvate, vrapci se suše na jakom mrazu, a onda se ujutru na Božić, isprže na masti i jedu uz reči:
– Da ste laki, kao vrapci da letite, kad slušate starije, niko da vas ne stigne.
Pozivamo vas da u komentarima ostavite vaše mišljenje o ovom običaju.