Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Зашто су еколошке теме постале политичко оружје?! Ђурђев о теоријама завере и политичким изазовима у Србији: Недостатак адекватних институција кочи развој наше државе

09.08.2024. 11:54
Đurđev
Ђурђев / Извор: Србија Данас

Председник Српске лиге Александар Ђурђев, изнео је низ критичких ставова о тренутном политичком и медијском окружењу у Србији.

Осврћући се на свеприсутне теорије завере везано за могуће копање литијума, Ђурђев је нагласио да се кључне чињенице, које су од пресудног значаја за разумијевање одређених тема, често губе у мору дезинформација и неоснованих тврдњи.

- У читавој тој какофонији, кључни стубови када је ова тема у питању не могу да дођу до изражаја. Видимо то не само у опозиционим медијима, већ и у онима који су наклоњени политици актуелне владе – рекао је Ђурђев гостујући на Студију Б, а на питање ко стоји иза тих теорија завере?, он каже да постоји више фактора.

Нови методи политичке борбе

- То може бити конкуренција, то могу бити суседне државе које једноставно желе да успоре развој наше државе у односу на њих. Такође, може бити коалиција или неки картели, конгломерати, холдинг који је ад-хоц створен, како би овај пројекат довели у питање или га у извесном смислу саботирали. Када су у питању пословне активности, није нужно да се трајно уништи тај посао, довољно је да се успори на неко време, па ће конкуренција добити огромну предност.

Ово су нови методи политичког, безбедносног, медијског деловања, за које ми, као држава, очигледно нисмо спремни и адекватно припремљени. Опозиција често тврди да су у Србији узурпиране институције. Ја се с тим не слажем, мислим да држави фале институције. Имамо класичне институције, неки ће рећи чак и застареле, али немамо довољно институција које би деловале у складу са захтевима 21. века. Постоје велики отпори према запошљавању и модернизацији државног апарата. Верујем да би реорганизацијом државног апарата и растерећењем од неких превазиђених установа, могли преусмерити кадрове и буџете на оснивање нових уставних институција које би могле одговорити на овакве изазове. А ово је озбиљан изазов, јер је реч о изузетно важном пројекту. Нећу да говорим о негативним аспектима, који сигурно постоје, али важно је напоменути колики су финансијски аспекти овог пројекта. Уопште не говоримо о новцу који би Република Србија, њени грађани, локалне самоуправе и грађани Западне Србије могли остварити. Овде је доминантна једна тема и на њу су се „упецали“ сви, а то је заштита животне средине. То је најопасније, јер смо усмерени на тај наратив, а без ваљане анализе, шта можемо рећи да звучи озбиљно? Морамо вратити наратив на кључне елементе – истакао је Ђурђев.

Име фирме, „Рио Тинто“ је толико контаминирано

Према његовим речима, сама кованица, име те фирме, „Рио Тинто“ толико је контаминирана за веома кратко време да то није могло да се деси спонтано.

- Неко је на томе системски радио. Сада видимо колики је значај друштвених мрежа, колико буџети опредељени за њих могу имати ефекта. Занемарено је и колика је снага невладиног сектора финансираног из иностранства, најчешће са запада, али видимо да има велику моћ, озбиљну инфраструктуру и организационе капацитете. Када добију сигнал, они могу брзо да се организују и спроведу разне активности, као што су улични протести или друге акције - нагласио је Ђурђев и додао:

- Наша држава, целокупни политички и управни апарат, морају бити проактивни и пронаћи одговоре на све то што је негативно и деструктивно. Кључни политички ауторитети у држави, као што су председник и премијер, јасно су рекли да неће бити никаквог пројекта експлоатације, копања или било чега другог док се не ураде ваљане студије које ће показати све битне факторе за један такав пројекат. Један од тих фактора је заштита животне средине и у којој мери су угрожени и та територија, земљиште, реке, подземне воде, ваздух и слично. Тек то треба да дође на ред - 

Ђурђев истиче да је тема рударења литијума изузетно атрактивна у политичком и медијском смислу и да мотивише велики број грађана Србије да се другачије определи и делује него на друге теме.

- Мислим да живимо у времену када су људи превише сконцентрисани на такозване здраве стилове живота. О томе се интензивно разговара на свим медијима – интернету, друштвеним мрежама, телевизијама, часописима. То су теме које људе данас заиста занимају, иако су споредније у односу на класичне политичке теме које нас оптерећују, као што је питање суверенитета на делу наше територије, духовном центру наше државе – Косову и Метохији. Не може се поредити значај, али видимо да људи више реагују на еколошке теме – рекао је Ђурђев.

Запад не може рачунати на НАТО алијансу као 1999. године

Ђурђев се осврнуо и на ситуацију на Косову и Метохији и рекао да западу одговара статус у којем је оно данас.

- Али да ли му одговара нови сукоб који би могао донети нове исходе? Може ли Запад рачунати на НАТО алијансу као 1999. године? Сигуран сам да не може. Ту има чланица и држава које би данас сасвим другачије одреаговале, нго што су 1999. године. Да подсетимо, у то време, Црна Гора није била у саставу НАТО-а, данас јесте. Република Мађарска је била део НАТО пакта, али савезништво 1999. године између Србије, СР Југославије, и Мађарске какво је тада било и какаво је данас то не може да се пореди. Србија и Мађарска данас имају снажније савезничке односе него тада, и верујем да би Мађарска прво стала уз Србију – истакао је Ђурђев.

Говорећи о провокацијама које на КиМ спроводи Аљбин Курти, Ђурђев је уверен да он зна да ће Србија да одреагује, али да не зна у ком тренутку ћемо одреаговати.

- Зашто он то зна? Зато што ту не постоји друга опција. Уколико се у некој сувереној држави, што Србија свакако и јесте, где на делу своје територије има међународне снаге које су задужене за гарантовање безбедности на тој тероторији и уколико то ескалира у мери где је немогуће то толерисати, Албин Курти то врло добро зна да наше руководство и наш безбедносни апарат, чак и по аутоматизму, Уставу, својим процедурама морају да реагују. Он уопште не рачуна нити се превише консултује када је то у питању. У потпуном смислу он није нека лутка на концу којом управљају велики играчи, него просто проналази тренутне савезнике – рекао је Ђурђев и додао:

- Да он врши перманентни притисак и највећи је проблем управо за нас његова болесна амбиција да направи Велику Албанију. А у његовим пројекцијама најбољи тренутак за тако нешто јесте управо сада. Он жели да уђе у историју, јер не може да уђе у историју за 50 година, не може ни за 30. Он може да уђе сада ових месеци, или ових годину две дана - 

Оно што грађани треба да знају, а уверен сам и да знају, јесте да је Србија у последњих 10 година, када је безбедност и одбрана у питању, уложила много, јасно опредељујући политичке ставове, утичући на морал наших одбрамбених снага, војске, полиције и специјалних служби. Материјални ресурси и статус тих служби су далеко бољи него пре 10-12 година, наше наоружање је модерније од свих држава у окружењу. Србија је најважнија држава у овом делу света, најбројнија и политички најзрелија, без обзира на искушења. Показали смо да смо најиздржљивији и да имамо капацитет да се носимо са изазовима, чак и када смо сами – казао је Ђурђев.

Болесне амбиције Аљбина Куртија да направи Велику Албанију

Ђурђев је подсетио да Албанци на Косову нису успели од 1999. године до данас да направе ништа озбиљно када је државност у питању.

- Њихове провокације и терористички манири су очигледни. Аљбин Курти, од своје ране младости, до данас, показује болесну амбицију да направи Велику Албанију, а сада је за то идеалан тренутак. Он је задојен идејом Велике Албаније и његова болесна амбиција га води и у данашњим политичким поступањима управо у том правцу. Моје мишљење је да ће му се управо и то обити од главу, да ће у том неком испуњавању нереалних очекивања и своје амбиције олупати и полтичку каријеру, а чини ми се и споствену главу – навео је Ђурђев и подсетио да је Курти хапшен као припадник терористичке организације УЧК.

Председник Српске лиге је подсетио да Куртија ускоро очекују избори и да он жели да на тим изборима добије што бољи резултат и да је то један од мотива зашто он овако перманентно подстиче провокације, не би ли увукао руководство Србије у оружани сукоб на простору КиМ са међународним мировним снагама који тамо треба да обезбеђују мир.

- Аљбин Курти жели да искористу чињеницу да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Русији, не би ли добио све већи број савезника... Жели да изазове сукоб који би водио до његовог крајњег циља, а то је стварање Велике Албаније. Ми се тог сукоба морамо клонити, али наравно бводећи рачуна да наш народ на КиМ, кога заиста има велики број, не само на северу КиМ-а, него и у енклавама јужно од Ибра – закључио је Ђурђев.

"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)
Aleksandar Vučić

"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)

19.09.2024. 12:25
ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: Председник Србије учествује на радном ручку за лидере Западног Балкана
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: Председник Србије учествује на радном ручку за лидере Западног Балкана

19.09.2024. 11:21
"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине
Aleksandar Vučić

"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине

19.09.2024. 09:38
"ПРОТИВИМО СЕ СПОЉНИМ СИЛАМА КОЈЕ СЕ МЕШАЈУ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ СРБИЈЕ" Јака порука амбасадора Минга на прослави 75 година оснивања НР Кине
Aleksandar Vučić i Li Ming

"ПРОТИВИМО СЕ СПОЉНИМ СИЛАМА КОЈЕ СЕ МЕШАЈУ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ СРБИЈЕ" Јака порука амбасадора Минга на прослави 75 година оснивања НР Кине

18.09.2024. 21:29
"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)
Aleksandar Vučić

"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)

19.09.2024. 12:25
ШОК ОБРТ! Наредне седмице очекују нас невероватне температурне разлике, па ово НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО
najnovija vest, najnovija

ШОК ОБРТ! Наредне седмице очекују нас невероватне температурне разлике, па ово НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО

19.09.2024. 12:17
ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?
dečak-ubica

ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?

19.09.2024. 11:51
ДУНАВ СЕ ИЗЛИО У МАЂАРСКОЈ, ВОДА СТИГЛА ДО ЗГРАДЕ ПАРЛАМЕНТА: У току припреме за КАТАСТРОФУ - Огласио се и Орбан (ФОТО/ВИДЕО)
Vodostaj Dunava u Mađarskoj

ДУНАВ СЕ ИЗЛИО У МАЂАРСКОЈ, ВОДА СТИГЛА ДО ЗГРАДЕ ПАРЛАМЕНТА: У току припреме за КАТАСТРОФУ - Огласио се и Орбан (ФОТО/ВИДЕО)

19.09.2024. 11:34
"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)
Aleksandar Vučić

"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)

19.09.2024. 12:25
НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)
Avion

НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)

19.09.2024. 08:23
ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?
dečak-ubica

ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?

19.09.2024. 11:51
Преминуо легендарни глумац
Džefri Hinslif

Преминуо легендарни глумац

19.09.2024. 11:17