Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НОВИ ПРЕМИЈЕР ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ ДОНОСИ ОБРТ? Хоти већ има први задатак који је показатељ НА ШТА ЈЕ СВЕ СПРЕМАН

03.06.2020. 07:26
kosovo
косово / Извор: Профимедиа

Пресудну улогу у формирању тзв. власти на Косову имају косовски странци.

После озбиљног политичког потреса, током ове недеље биће именован нови лажни премијер Косова, Авдулах Хоти. Будућа тзв. влада тешко да ће изгурати пун мандат, али оно што је сигурно - имаће у опису посла дијалог и имплементацију споразума са Београдом.

Авдулах Хоти је име мало познато јавности у централној Србији. На Косову он није лидер, али јесте човек од поверења председника Демократског савеза Косова (ДСК) Исе Мустафе. Хоти нема "прљаву биографију". До преокрета на Косову и Метохији дошло је након што је крајем марта парламент изгласао неповерење лидеру Самоопредељења Аљбину Куртију. Потом је лажни председник Хашим Тачи декретом именовао Авдулаха Хотија, а Уставни суд одлучио да се овај потез не коси са законом и да је одлука о новом мандатару у складу с Уставом. И тако је практично победник тзв. косовских избора Курти извисио, међутим, по свему судећи, не задуго.

Пресудну улогу у формирању тзв. власти на Косову имају косовски странци. Стране дипломатије процениле су да је у периоду дијалога са Београдом натезање са Куртијем додатни проблем. Засад, долази Хоти, али ниједна озбиљна држава није одустала од Куртија.

Наставак дијалога Београда и Приштине: Лајчак објавио и могући датум састанка

Наставак дијалога Београда и Приштине: Лајчак објавио и могући датум састанка

Ветерани ОВК спремају на Косову велелепни дочек за војнике из Албаније – нека се припреме Хрвати

Ветерани ОВК спремају на Косову велелепни дочек за војнике из Албаније – нека се припреме Хрвати

ХАОС НА ЈАРИЊУ: Колона камиона дуга неколико километара, нико не зна шта ДОНОСИ НОЋ

ХАОС НА ЈАРИЊУ: Колона камиона дуга неколико километара, нико не зна шта ДОНОСИ НОЋ

КО ЈЕ АВДУЛАХ ХОТИ

Ко је нови лажни премијер у Приштини и шта се догађа на политичкој сцени тзв. Косова?

Политичару Иси Мустафи, наследнику политике Ибрахима Ругове, из дипломатских кругова дато је зелено светло да предложи кога би из своје странке за мандатара. Иначе, Мустафина ДКС је друга по освојеном броју гласова на последњим изборима, одмах иза Куртијевог Самоопредељења.

- Мустафи је поручено да мора да склони упрљане кадрове и из своје странке. Хоти је био идеалан избор јер је чист, али и човек од поверења, а Иса Мустафа је болестан. Опција је била и Вјоса Османи, која има јак утицај у партији, али она није у најбољим односима, нити има исте погледе, као лидер партије Мустафа - рекао је страни дипломата из Приштине.

Иса Мустафа, иако лидер, нема више јак ауторитет у партији који је раније имао. Зато му је потребан човек од поверења на месту тзв. премијера. Мустафа има и играча за контакте са другим партијама и то је Љутви Хазири, који се јавно и тајно састајао са Хашимом Тачијем и у време када је договарана лажна влада са Куртијем.

- Унутар ДСК има знатног неслагања у вези с кадровима и сарадњом са ратном коалицијом, а то су и Тачијева и Харадинајева странка. У овој партији добар део функционера и старих кадрова сматра да су њихови чланови и симпатизери ликвидирани по налозима Кадрија Весељија, Тачија, Ељмија Речице... Иначе суд за УЧК има сведоке Албанце који су били чланови или симпатизери управо ДСК. Заправо, већини у овој странци више одговара сарадња са Куртијем - каже извор.

Међутим, ипак је дошло до прерасподеле власти.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

- Мустафа има подршку страних дипломатија и даје му се простор због будућих преговора и споразума са Београдом. Државе Квинте ипак знају ко је тренутно будућност (тзв.) Косова и подржавају Куртија јер нема иза себе злодела, учешће у рату и реално је без мрље када је реч и о корупцији, као и његови сарадници - наводи страни дипломата.

По свему судећи, тзв. нова косовска влада ће имати тешке задатке и мораће да доноси одлуке у којима ће бити и пуно компромиса, због чега се може очекивати пад популарности.

- Ова тзв. влада неће дуго трајати, цео мандат није ни на помолу. Посао јој је да имплементира споразуме. До тада Курти ће имати времена за своје политичке активности. Стране дипломатије неће ратнике у тзв. власти, хоће чишћење, хапшења, а то може само Курти и за то ће имати подршку значајних држава - наводи дипломата.

Када је реч о будућем лажном премијеру Хотију, нису сви виђенији чланови ДСК били за његов избор. Један од њих је члан руководства ДСК и вршилац дужности министра одбране Антон Ћуни, који има добре везе са странцима, али не и оправдање за све потезе садашњег председника странке Исе Мустафе. Вјоса Османи ушла је у сукоб са партијом после изгласавања неповерења Куртију и, према сазнањима, она се састаје без знања странке и са страним дипломатама и представницима политичких партија. Чак Приштином кружи и прича да би могла да формира нову странку и повуче део чланства из ДСК.

У оваквој атмосфери на место тзв. премијера долази Хоти, први лажни премијер који нема ратну биографију иза себе. Економиста по струци, Хоти је прошао све нивое политичког система, од локалне самоуправе, министарског места, једне неуспеле кандидатуре за лажног премијера и, на крају, места тзв. потпредседника Владе Косова са ког је смењен исте ноћи када је пала тзв. влада Аљбина Куртија.

Са Хотијем на челу тзв. владе, Иси Мустафи који је такође био раније лажни премијер, предвиђа се владавина из сенке. Хоти нема ни бурну биографију као, примера ради, Курти, који је хапшен због политичког деловања. Будући премијер је универзитетски професор, познат по умеренијем наступу, несклон агресивности и тврдим ставовима.

Мора да укине реципроцитет

Политички аналитичар Мишел Зобеница каже да ће нова тзв. влада у Приштини пре свега покушати да што пре поништи све негативне последице које је изазвао претходни мандатар Аљбин Курти. Ту се пре свега мисли на његов отпор укидању такса на робу из централне Србије, а затим и увођење реципроцитета.

Kosovska vlada
Косовска влада / Извор: Профимедиа

- Ова нова тзв. влада ће имати притисак пре свега од стране Вашингтона да поправи односе са Београдом и поново седне за преговарачки сто. Жеља Вашингтона је да се политичка ситуација на Косову стабилизује како би лажна влада у Приштини имала капацитет да на јесен постигне споразум са Београдом, на чему инсистира Трампова администрација. Међутим, с обзиром на то да се Аљбин Курти неће предати без борбе и да његов покрет Самоопредељење има све већу подршку, питање је колико ће ова нова влада успети да се одржи и да ли ћемо ипак имати убрзо ванредне изборе на (тзв.) Косову - рекао је Зобеница.

По саставу се види да је будућа тзв. влада резултат широке коалиције, због чега не би требало да изненади ако и она убрзо упадне у унутрашњу политичку кризу, сматра Зобеница, и додаје да ће сам Абдулах Хоти бити више техничко лице које се ту нашло као компромисно решење.

- Међутим, његов објективан проблем је што нема потребан политички ауторитет и сигурно је да ће код сваке одлуке морати прво да се консултује са страначким лидерима ове коалиције. Што се тиче саме политике, од Хотија очекујем да буде флексибилан када је реч о односима са Београдом и мислим да неће улази у сукобе за представницима међународне заједнице као што је то било код његових претходника - сматра Зобеница.

Енглески ђак и професор економије

Хоти је рођен 4. фебруара 1976. у Ораховцу. Студирао је менаџмент и информатику на Економском факултету Универзитета у Приштини, завршио је мастер и докторске студије економије на Универзитету Стафордшир у Великој Британији, а 2008. добио је сертификат Универзитета Стафордшир за истраживачке методе и менторство студентима докторских студија.

Радио је као асистент на Економском факултету Универзитета у Приштини, где је за доцента изабран 2008, а четири године касније и за ванредног професора. Објавио је велики број научних радова на тему тржишта рада, економског развоја и транзиције, образовања и миграција.

Када је реч о политичким функцијама, био је виши саветник министра за образовање, науку и технологију у приштинској влади, а 2008-2009. економски саветник тзв. градоначелника Приштине, те потпредседника последње тзв. владе Косова. Члан Генералног савета ДСК је већ 14 година.

Седница заказана за сутра: Лажна држава одлучује о влади у 11 сати

Седница заказана за сутра: Лажна држава одлучује о влади у 11 сати

У УДАРНОМ ТЕРМИНУ КРАДУ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ! Албанци емитовали СРАМОТАН ФИЛМ, присвајају НАШУ ИСТОРИЈУ

У УДАРНОМ ТЕРМИНУ КРАДУ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ! Албанци емитовали СРАМОТАН ФИЛМ, присвајају НАШУ ИСТОРИЈУ

Албанци су запуцали, а Даница је СТАЛА ИСПРЕД СИНА: Метак јој прошао кроз руку и право у ЊЕГОВО СРЦЕ

Албанци су запуцали, а Даница је СТАЛА ИСПРЕД СИНА: Метак јој прошао кроз руку и право у ЊЕГОВО СРЦЕ

КОСОВО ЈЕ КОЛЕВКА СРПСТВА! Главни израелски медиј објавио БРУТАЛАН ТЕКСТ, какво ПОНИЖЕЊЕ за лажну државу

КОСОВО ЈЕ КОЛЕВКА СРПСТВА! Главни израелски медиј објавио БРУТАЛАН ТЕКСТ, какво ПОНИЖЕЊЕ за лажну државу

Царина лажне државе зауставила 15 шлепера са робом из Србије

Царина лажне државе зауставила 15 шлепера са робом из Србије

 

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)
opljačkan Dejan Radić

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)

20.09.2024. 13:49
ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"
Kosmet

ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"

20.09.2024. 09:50
ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима
Aljbin Kurti

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима

18.09.2024. 09:20
ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање
Kosovska policija

ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање

17.09.2024. 21:15
ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити
Najnovija vest

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити

20.09.2024. 17:32
ТРАГЕДИЈА У ХРВАТСКОЈ! Човек пао са СТЕНЕ И ПОГИНУО, други ЗАГЛАВЉЕН НА ЛИТИЦИ - Све хитне службе покушавају да га спасу
Hitna pomoć

ТРАГЕДИЈА У ХРВАТСКОЈ! Човек пао са СТЕНЕ И ПОГИНУО, други ЗАГЛАВЉЕН НА ЛИТИЦИ - Све хитне службе покушавају да га спасу

20.09.2024. 17:23
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
СПРЕМНИ НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ: Србија ће бити ојачана са најмање шест "МИ-35П" (ВИДЕО)
Novi helikopter

СПРЕМНИ НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ: Србија ће бити ојачана са најмање шест "МИ-35П" (ВИДЕО)

20.09.2024. 17:00
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници
Vojska Srbije

ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници

20.09.2024. 17:08
Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије
Miljan Amanović, Goran i Novak Đoković

Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије

20.09.2024. 15:00
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)
Pejdžeri

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)

20.09.2024. 16:07