Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПАРТИЈА ЈОШ ТРАЈЕ" Признање лажне државе неприхватљиво за Србију, аналитичари дали суд о "нон пејперу"

29.04.2021. 18:06
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник Вучић је рекао да лично никада није веровао у ефекат притисака и да њега занима разговор о решењу и проналажењу компромиса у дијалогу Београда и Приштине.

Новим незваничним документом, којим се нуди решење за Косово, Србија доста добија, а међу позитивним стварима је скоро па стварна територијална аутономија и заједнички суверенитет над севером покрајине, са законодавним овлашћењима и у областима правосуђа и полиције, али и посебан статус СПЦ... Србија, међутим, много и губи јер план предвиђа да Косово буде суверена држава.

ОЈАЧАЈТЕ ВАШ ИМУНИ СИСТЕМ: Ови витамини су кључни током опоравка од инфекције!

ОЈАЧАЈТЕ ВАШ ИМУНИ СИСТЕМ: Ови витамини су кључни током опоравка од инфекције!

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ СЕ "ИЗЈАСНИЛА" О АУТОРУ НОН-ПЕЈПЕРА: Да ли је у питању неко од запослених у институцијама Уније?

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ СЕ "ИЗЈАСНИЛА" О АУТОРУ НОН-ПЕЈПЕРА: Да ли је у питању неко од запослених у институцијама Уније?

ВУЧИЋ ИСТАКАО ДА ПАЖЉИВО АНАЛИЗИРАМО НОН-ПЕЈПЕР: Његово објављивање смишљена стратегија блиских Приштини?

ВУЧИЋ ИСТАКАО ДА ПАЖЉИВО АНАЛИЗИРАМО НОН-ПЕЈПЕР: Његово објављивање смишљена стратегија блиских Приштини?

Нон пејпер, за који приштинска "Коха диторе" тврди да су га припремиле Немачка и Француска, предвиђа аутономни округ Северно Косово, посебан статус за СПЦ, Митровицу као заједничку економску зону, али и независност Косова. Немачка је демантовала да стоји иза папира, а председник Александар Вучић јуче је поручио да је признање неприхватљиво за Србију.

- Одмах да вам кажем да се то што у њему пише неће десити, признање није прихватљиво за Србију. Поручио бих Приштини да такве ствари не сањају, а камоли то да Србија стоји иза таквог нечега - рекао је Вучић, пошто је косовска председница Вјоса Османи рекла да иза папира стоји Србија. Вучић је додао да у овом документу има много више него у Ахтисаријевом плану, и да је понуђено више што би Србија могла да добије.

Бајденова опомена

Јавност на Косову није реаговала позитивно, а сва је прилика да ће и Албанци морати да чине неке уступке, будући да је у недавном писму Вјоси Османи председник САД Џо Бајден споменуо "тешке компромисе" у циљу постизања нормализације.

А да ли је Србија спремна да потпише овакав документ? Шта њиме губи, шта добија, и треба ли очекивати притисак Запада да се крене у његову реализацију. Извршни директор Београдског фонда за политичку изузетност Марко Савковић каже да Београд може да стави параф на овакав предлог.

- Али уз претходно прецизирање свих детаља - напомиње он.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа/илустрација

Влада севера

Србији је овим документом понуђено неколико важних ствари, а најважније је да се не спомиње експлицитно признање Косова.

- Предвиђа се асиметрични модел ЗСО, а укључује стварну, територијалну аутономију за север, са законодавним овлашћењима, чак и у областима правосуђа и полиције. Предлаже се влада севера као "заједнички орган севера, Владе Косова, Владе Србије и ЕУ", што је на трагу идеје о заједничком суверенитету, на мала врата, над севером Косова. Кроз слободну економску зону са југозападном Србијом четири општине на северу Косова имале би меку границу са остатком Србије. А што је најважније за Београд, не помиње се формално, експлицитно признање, већ да "поштује" независност КиМ, по угледу на модел две Немачке - напомиње Савковић.

Ипак, додаје да Србија "губи" јер се ипак ради о Косову као сувереној држави.

- Ово је признање, имплицитно, тачно, али - језик не оставља простор за сумњу. Биле би то онда две државе, у УН, које би, верујем, признало и оних пет у ЕУ што не признају. Наравно, само Русија и Кина знају да ли је ово њима довољно да би "пустиле" Косово у УН. Е сад, неко ће рећи признање, ја кажем признање реалности - сматра он.

Јакшић: Делује ОК

Међу минусима је, додаје, што се питање имовине уопште не помиње.

- Претпоставићемо да се кренуло од тога да под Лајчаком има напретка на том пољу, и да ће свакако бити разрешено. Ту би значило мало више транспарентности, отворености према јавности. Положај Цркве се помиње само у једном, доста нејасно написаном пасусу. Углавном се понављају одредбе анекса 5 Ахтисаријевог предлога, уз не баш најјасније "самоуправни статус Цркве у оквиру косовског политичког и уставног система" - истиче Савковић.

Сличног става је и спољнополитички коментар Бошко Јакшић, који каже да му овај незванични документ делује као прихватљив за Србију.

- Јер, предложен дистрикт Северног Косова добија много већа овлашћења него што је садржано у Бриселском споразуму и одређено Заједницом српских општина. Исто важи и за положај СПЦ, а све би то било остварљиво да нема оног захтева о међусобном признавању који је Вучићу апсолутно неприхватљив. Не знамо порекло овог папира, али је јасно да је пласиран у тренутку који показује да расте притисак да се косовски проблем коначно реши и да се предлажу конкретне формуле како би се то и десило - оценио је Јакшић.

Објављивање није случајно, сматра Јакшић, и истиче да је понављање захтева о међусобном признању доказ да ће расти притисак на Србију да се косовско питање приведе крају.

- Притисци ће бити све већи, и то са најнеугодњих адреса по Вучића, из САД и ЕУ, а посебно Немачке - закључује Јакшић.

За разлику од Савковића и Јакшића, докторанд на Факултету политичких наука Бобан Стојановић оценио је, ипак, да овакав документ није прихватљив за грађане Србије јер је "јавност у свим истраживањима мњења показала да није спремна да прихвати или призна независност Косова".

Реалност

- Често говоримо о томе шта је реалност. Да ли Србија има неки суверенитет на Косову или нема, да ли ћемо икада имати поново извршну власт на Косову, међутим мени делује да се јавно мњење у Србији није променило. Иако је актуелна власт, а пре свега Александар Вучић, годинама радила на томе да припреми јавно мњење Србије својим наративом да Србија тамо нема ништа и да се тамо боримо да добијемо било шта. Али, јавност Србије у свим истраживањима јавног мњења није спремна да прихвати независност Косова или да призна независност. Највероватније да ће то тако и остати - рекао је Стојановић.

Вучић: Нуди више од Ахтисаријевог папира

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је претходне две ноћи спавао неколико сати, да је проучавао нон пејпер и покушавао да се сети где и када су се одређене ствари изговарале током преговора.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Тај нон пејпер је правио неко ко је много паметан, и то ме мотивише да радим још више, и да покушам да у тој шаховској партији, где нам је ситуација на табли лошија, урадимо што више. Партија још траје - истакао је он.

Навео је и да је за њега било изненађење начин на који је тај документ урађен и састављен, "али не могу да се обазирем на квазианализе стручњака одавде, обазрив сам у одговорима".

- Заиста ме је тај папир изненадио, јер је најпаметније написан до сада. У њему има много више него у Ахтисаријевом плану, и понуђено је више што би Србија могла да добије. Та појава нам значи да ће притисци бити све већи - истакао је председник Србије.

Додао је да мисли да зна ко је морао да учествује у прављењу тог папира.

Вучић је навео да лично никада није веровао у ефекат притисака и да њега занима разговор о решењу и проналажењу компромиса у дијалогу Београда и Приштине.

Север, Црква, економија и датум за потпис

Према овом незваничном плану, "Аутономни округ Северно Косово" чинио би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села". За Српску православну цркву на Косову предвиђа се посебан статус, како би се осигурало оно што се назива њиховом "несметаном активношћу".

- Црква и њена унутрашња организација треба да буду признате као самоуправна страна у политичком и уставном систему Косова, власништво треба да буде неприкосновено и да ужива привилегован статус. Заштићена подручја треба да укључују више од 40 цркава и културних знаменитости. Православну цркву на Косову, као суштински део СПЦ, у складу са уставним променама, треба да води патријарх СПЦ, који би требало да има седиште у Пећкој патријаршији - наводи се у документу.

Две стране би основале економску зону у Митровици као катализатор за економски развој са обе стране границе и у складу са концептом европских региона.

Каже се и да морају да буду примењени сви до сада постигнути споразуми, попут Бриселског, а да коначни договор буде постигнут до фебруара 2022. године. Дат је још један рок - високи представник ЕУ Ђузеп Борељ би требало да предузме преговарачки процес и да организује, уз подршку Немачке и Француске, састанак у Паризу у јуну 2021.

-Борељ ће након закључења правно обавезујућег споразума, подносити извештаје у септембру 2022. Генералној скупштини УН - наведено је у овом нон пејперу.

Ramuš Haradinaj
Рамуш Харадинај / Извор: Профимедиа

Харадинај прети немирима, Османи, очекивано, криви Србију

На Косову су врло бурно реаговали на предлоге, а председница Косова Вјоса Османи оптужила је Србију да је извор тог незваничног документа.

- Сви они нон пејпери који имају дестабилизујуће идеје за наш регион имају само један извор: Србију. Пажљиво читање ових нон пејпера и представљених идеја (као што су промена граница, стварање аутономних режима или трећих сила) јасно показује ко је правио нацрт ових докумената - написала је Османи на Фејсбуку.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај отишао је корак даље и упозорио је Аљбина Куртија да ће се суочити са протестима и немирима уколико “крене погрешним путем” и дозволи формирање аутономног округа Северног Косова.

Мас: Нон пејпер није наш

Министар спољних послова Хајко Мас демантовао је да иза папира стоји Немачка.

- То не потиче из пера немачке владе. Напр­отив, министар спољних послова Мас је током прошлонедељних посета Приштини и Београду истакао да Немачка подржава дијалог о нормализацији односа уз посредство ЕУ, као и да је циљ свеобухватан споразум који доприноси регионалној стабилности, укључује међусобно признање и омогућава да обе земље имају реалну перспективу у ЕУ - наводи се.

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)
opljačkan Dejan Radić

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)

20.09.2024. 13:49
ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"
Kosmet

ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА Мучки претучен и опљачкан Србин на Космету, огласила се Канцеларија за КиМ: "Брутални напад је последица антисрпске политике"

20.09.2024. 09:50
ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима
Aljbin Kurti

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима

18.09.2024. 09:20
ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање
Kosovska policija

ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање

17.09.2024. 21:15
"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе
hrvatska granica

"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе

20.09.2024. 18:33
ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!
Dete

ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!

20.09.2024. 18:31
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима
Pucnjava u Sarajevu

ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима

20.09.2024. 18:13
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници
Vojska Srbije

ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници

20.09.2024. 17:08
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру
Ivana Španović

СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру

20.09.2024. 17:41